image

Autoriteit hekelt privacykennis Nederlandse gemeenten

dinsdag 19 april 2016, 12:48 door Redactie, 5 reacties

Nederlandse gemeenten weten onvoldoende welke persoonsgegevens van hun burgers zij in het sociaal domein mogen verwerken en welke regels daarvoor gelden. Bovendien informeren gemeenten hun burgers niet goed over het gebruik van hun persoonsgegevens.

Dat constateert de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) na onderzoek bij 41 gemeenten (pdf). Veel gemeenten hebben volgens de AP geen goed overzicht van de voorwaarden waaronder verwerking van persoonsgegevens wel en niet mag. Nu vragen ze toestemming aan burgers voor de verwerking van hun gegevens. Dat met toestemming gegevens altijd mogen worden verwerkt, is een misvatting en kan problemen opleveren.

Door toestemming te vragen wordt de suggestie gewekt dat de gegevens alleen mogen worden verwerkt als daarvoor toestemming is gegeven. Een gemeente mag ook zónder toestemming van de burger zijn gegevens verwerken, bijvoorbeeld omdat dit nodig is om een publiekrechtelijke taak uit te voeren. Als gemeenten dan toch om toestemming van de burger vragen, moeten zij goed toelichten of zij de gegevens ook verwerken als daarvoor geen toestemming wordt verkregen, of dat ze daarvan afzien en wat dat voor de burger betekent.

In situaties waarin er géén andere wettelijke grond is op basis waarvan de gegevens mogen worden gebruikt, is het vragen van toestemming geen oplossing. De Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp) bepaalt namelijk dat mensen zich vrij moeten voelen om toestemming te geven. In het sociaal domein zal van vrije toestemming over het algemeen geen sprake kunnen zijn, omdat burgers afhankelijk zijn van de gemeente voor hulp of ondersteuning. Als gemeenten in die gevallen tóch toestemming vragen en persoonsgegevens verwerken, is dat onrechtmatig.

Informeren

De toezichthouder constateert ook dat gemeenten hun inwoners niet goed informeren over het gebruik van hun gegevens, met name in situaties waarin die gegevens zonder hun toestemming worden verwerkt. Mensen kunnen hierdoor hun rechten niet goed uitoefenen, zoals inzage in hun gegevens. Bovendien kan het vertrouwen van mensen in hun gemeente worden geschaad door dit gebrek aan informatie en transparantie.

“Gemeenten werken vaak met heel gevoelige gegevens van hun burgers. Van kwetsbare mensen die op gebieden als jeugdzorg, maatschappelijke ondersteuning en chronische ziekten afhankelijk zijn van hun gemeente. Om het vertrouwen van die mensen te behouden moeten gemeenten een volstrekt helder beeld hebben van het doel waarvoor persoonsgegevens worden verzameld en gebruikt”, zegt Wilbert Tomesen, vicevoorzitter van de Autoriteit Persoonsgegevens.

Aanbevelingen

Gemeenten hebben nu verschillende aanbevelingen gekregen. Zo raadt de toezichthouder aan om te specificeren welke gegevens voor welke specifieke doelen en op basis van welke grondslag noodzakelijk zijn voor de taken in het sociaal domein. Ook adviseert de AP om dit te vertalen in instructies voor de werkvloer. Daarnaast wordt aangeraden burgers zorgvuldig te informeren over de gegevens die over hen worden verwerkt en wanneer en waarom toestemming wordt gevraagd.

De Autoriteit Persoonsgegevens zal onderzoeken of gemeenten deze verbeteringen doorvoeren. Daarnaast loopt er nu ook een onderzoek naar de werkwijze van sociale wijkteams bij de integrale intake en naar de beveiliging van persoonsgegevens bij gemeenten.

Reacties (5)
19-04-2016, 13:18 door Anoniem
ja, golfbewegingen bij de overheid...

Meer bezuinigingen bij de locale overheid = gemeente, vervolgens gaan die miepen, dan krijgen ze weer nieuwe taken en daarvoor nieuwe potjes, zodat ze gaten op andere gebieden kunnen dichten... zoals bijvoorbeeld ondersteuning van de mensen die niet rond kunnen komen.. dat potje kun je mooi gebruiken om een lap grond te kopen voor een vriendje die er een bioscoop op wil zetten... of een vaag uitziend momument waar alleen de maker onder bijna lethal dosis nog pas begrijpt wat hij zelf bedoelde.

over 10, 20 jaar zien we de dramatische effecten van gemeenten die taken doen waar ze de ballen verstand van hebben en dan moet er weer meer decentraal komen.. en dan gaan we weer van voren af aan met de golfbeweging...

Elke 10-20 jaar heb je die golfbewegingen... jammer dan de ambtenaren binnen 4 jaar vaak al weer weg zijn voordat ze met hun eigen blunders te maken krijgen.
19-04-2016, 13:59 door Anoniem
Mij was niet duidelijk dat dit "sociale domein" het volgende is tot ik het rapport opende: de taken die gemeenten er begin 2015 bij hebben gekregen op het gebied van jeugdzorg, maatschappelijke ondersteuning, arbeidsparticipatie en zorg voor chronisch zieken en gehandicapten.
19-04-2016, 14:06 door Anoniem
Iedereen in Nederland wordt geacht de wet te kennen, en zich hieraan te houden. Waarom wordt een burger gestraft bij overtredingen van de wet, en waarom krijgen ambtenaren ''aanbevelingen'' wanneer ze zich niet aan de regels houden ? Het lijkt soms een beetje animal farm. In het bedrijfsleven zie je hetzelfde; ook daar komen mensen vaak weg zonder straf, voor wederrechtelijk gedrag (zie bijv frauderende bankiers).
19-04-2016, 17:33 door Anoniem
Tja,nou heb ik inderdaad van de belastingdienst een brief gekregen vandaag dat ze mijn inkomen aan de woningbouw hebben door gegeven van 2014 om een huurverhoging vast te kunnen stellen voor dit jaar.
Ik dacht dat de raad van state had uitgesproken dat de belastingdienst deze gegevens niet meer aan woningbouwverenigingen mochten verstrekken.
Weer zo een voorbeeld,over dat er kris kras met onze gegevens wordt omgegaan.
Ze hebben dus alle inkomens bijelkaar opgeteld van mijn trappenhuis.
De exacte cijfers wat wij afzonderzlijk verdienen hebben ze niet prijs gegegeven,dat mag ook niet.
20-04-2016, 00:41 door Anoniem
Gemeenten doen vooral waar ze mee weg kunnen komen. Het gaat al lang niet meer om het belang van de burgers. Maar hoe je al dat opgehaalde belastinggeld in de juiste zakken gestopt kunt krijgen. Zonder dat er brandende fakkels en hooivorken voor de deur staan. De rest is blah blah en gespeend van realisme. Bedoelt om de burger een rad voor de ogen te draaien. Afleiding. Misleiding. Een pleister op de wonde hooguit.
Feit is dat menige gemeente erg goed is in geld van de burgers te verplaatsen naar bestemmingen waar de gemiddelde burger niet beter van wordt. Integendeel zelfs.

Evenzo provincies, geprivatiseerde organisaties, semi overheid organisaties, ministeries, de overheid, de EU, en een hele sloot aan zogenaamde belangen behartigende clubjes die (bij nader onderzoek) vooral goed zijn in het afromen van allerlei creatieve geldstromen.

En ja, als je er zo in staat dan is iets als privacy en geldende wetten iets waar je helemaal maling aan hebt.
Regels zijn voor de zwakkeren, toch? Jij doet wat wij willen, of anders, en wij doen wat wij willen, of anders.
Dan helpt het wel als je alles weet van die simpele burger en zij niets van jouw. Zo hou je het plebs onder de duim.

Wie doet mij wat? Dat type "bestuurder". Zolang er geen mensenmassa's met hooivorken voor de deur staan zal het ze werkelijk een reet roesten. Het feit dat zij er mee weg komen is alles wat zij nodig hebben als excuus om vooral door te gaan.

Wel eens een ambtenaar geheel correct, en terecht, gewezen op alles waar regels overschreden worden?
Standaard reactie is een tsunami aan pesterijen, dwarsbomen en meer van dat soort ongein. Hoe durft gij, simpele burger, iets in te brengen tegen de toorn en onkunde die een onwetende, welhaast psychopathische, ambtenaar over u uit kan storten? Een paar vinkjes aanzetten in de juiste systemen en u bent een paria. Doelwit van een leger aan Zum Befehl ambtenaren. Want het staat in de computer. Zucht.

Soms denk ik wel eens dat ambtenaren een mengeling zijn van ongelofelijk naieve stumpers en regelrechte despoten. Al het andere zoekt zijn/haar heil elders.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.