image

Minister gaat verbod C2000-detectieapparatuur onderzoeken

dinsdag 19 april 2016, 15:01 door Redactie, 12 reacties

Minister Van der Steur van Veiligheid en Justitie gaat onderzoeken of apparatuur waarmee het C2000-politiesysteem is te volgen, zoals de Target Blu Eye, kan worden verboden. Dat heeft de minister in een brief aan de Tweede Kamer laten weten (pdf).

Het C2000-systeem wordt door de Nederlandse hulpdiensten gebruikt en kent vier typen communicatievormen. Target Blu Eye herkent elk van deze vier typen en genereert vier akoestische waarschuwingssignalen die de bestuurder attenderen op de aanwezigheid van een hulpdienst in de nabije omgeving. Daarnaast kan er via de display worden gezien of de hulpdienst dichterbij komt of zich van de gebruiker verwijdert.

Begin februari kwam de Telegraaf met een artikel waarin werd gesteld dat criminelen de duizend euro kostende Target Blu Eye gebruiken om het C2000-systeem te volgen, zodat ze precies weten wanneer de politie in aantocht is. SP-Kamerlid Kooiman en VVD-Kamerlid Tellegen hadden de minister vervolgens gevraagd om de Target Blu Eye te verbieden. Van der Steur stelt dat een verbod nuttig kan zijn en is bereid de apparatuur te verbieden als de noodzaak hiervan voldoende onderbouwd kan worden. "Hiertoe zal ik de komende maanden nader onderzoek laten uitvoeren", zo schrijft de minister.

Marktwerking

Van der Steur stelt dat vanuit de vrije marktwerking het niet zonder meer mogelijk is om apparaten die op de markt zijn te verbieden. "Een verbod op het bezit en verhandelen van dergelijke apparaten kan worden aangemerkt als een maatregel die het vrij verkeer van goederen belemmert." Een uitzondering hierop zou zijn als een verbod nodig is voor het beschermen van de openbare orde of de openbare veiligheid.

In alle gevallen zal niet alleen moeten kunnen worden aangetoond dat het gebruik van de apparaten de opsporing van strafbare feiten of rechtshandhaving hindert, maar ook dat een verbod voor een daadwerkelijke verbetering zou zorgen, alsmede dat er geen minder zwaarwegende alternatieven voorhanden zijn. De politie heeft op basis van een eerste inventarisatie aangegeven het gebruik van de Target Blu Eye niet als structureel probleem te ervaren. Op basis van enkele voorbeelden wordt echter gesteld dat het apparaat in potentie hinderlijk kan zijn voor de opsporing. Daarom houdt de politie in haar werkwijze ook al rekening met het gebruik van dergelijke apparatuur.

"Een verbodsbepaling zou hierop een nuttige aanvulling kunnen zijn. Gelet op de regels van vrije marktwerking is voor een eventuele verbodsbepaling een aantoonbare noodzaak voorwaardelijk. Ik ben bereid om over te gaan tot een verbodsbepaling als de noodzaak hiervan voldoende onderbouwd kan worden. Hiertoe zal ik de komende maanden nader onderzoek laten uitvoeren. Op basis van de resultaten van dit onderzoek zal ik u berichten over eventuele vervolgstappen", concludeert Van der Steur.

Reacties (12)
19-04-2016, 15:16 door Anoniem
Pfff alsof criminelen zich iets aantrekken van een verbod... dat iemand denkt als je iets verbied dat een crimineel het dan ineens niet meer kan gebruiken of kopen op een andere markt buiten Nederland...
19-04-2016, 15:50 door User2048
Door Anoniem: Pfff alsof criminelen zich iets aantrekken van een verbod... dat iemand denkt als je iets verbied dat een crimineel het dan ineens niet meer kan gebruiken of kopen op een andere markt buiten Nederland...
Het wordt in elk geval lastiger om aan de apparatuur te komen. Plus dat de politie de apparatuur in beslag kan nemen als deze ergens wordt aangetroffen.
19-04-2016, 16:29 door Anoniem
De echte criminelen gebruiken die apparatuur toch wel. Als je gaat inbreken of een bank overvalt dan maak je je doorgaans weinig zorgen over een illegaal apparaatje in de auto. De werkelijke reden is gewoon dat de inkomsten uit boetes teruglopen. Daarom is er destijds ook een verbod op de radar detector gekomen.
19-04-2016, 16:31 door Reinder
Als ik het goed begrijp werkt het systeem dus door die C2000 signalen op te vangen, waarmee dan wordt bepaald of de bron van dat signaal dichterbij komt. Het lijkt mij dat dit, naast het al genoemde vrij verkeer van goederen, toch zou moeten vallen onder de vrijheid van ontvangst van radiosignalen? Wellicht begrijp ik de onderliggende techniek niet goed, maar zoals ik het lees werkt het systeem door het extrapoleren na de ontvangst van door C2000 uitgezonden radiosignalen.
19-04-2016, 16:48 door Anoniem
Door Reinder: Als ik het goed begrijp werkt het systeem dus door die C2000 signalen op te vangen, waarmee dan wordt bepaald of de bron van dat signaal dichterbij komt. Het lijkt mij dat dit, naast het al genoemde vrij verkeer van goederen, toch zou moeten vallen onder de vrijheid van ontvangst van radiosignalen?

Er is geen (onbeperkte) vrijheid van ontvangst en verwerking van radiosignalen!
Zo is bijvoorbeeld ook een detector voor snelheidsradarsystemen verboden.
19-04-2016, 17:00 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Reinder: Als ik het goed begrijp werkt het systeem dus door die C2000 signalen op te vangen, waarmee dan wordt bepaald of de bron van dat signaal dichterbij komt. Het lijkt mij dat dit, naast het al genoemde vrij verkeer van goederen, toch zou moeten vallen onder de vrijheid van ontvangst van radiosignalen?

Er is geen (onbeperkte) vrijheid van ontvangst en verwerking van radiosignalen!
Zo is bijvoorbeeld ook een detector voor snelheidsradarsystemen verboden.

radar != radiosignaal, ookal zijn beiden elektromagnetische golven ... Daarnaast wordt het kopen van die apparatuur helemaal niet moeilijker; ONION site openen en met bitcoins betalen is toch niet echt moeilijk als je fulltime crimineel-in-opleiding bent ?
19-04-2016, 17:37 door Anoniem
Ach niemand trekt zich hier wat van aan,als men iets verbiedt dan worden er alleen nog meer van die dingen verkocht,doordat sommige mensen een kick krijgen omdat het niet mag,en het veel geld kan opbrengen door die dingen te verkopen.
19-04-2016, 18:48 door Anoniem
We leven in een samenleving in Nederland waar de radio al verboden is wanneer deze frequenties kan ontvangen van 1GHz en hoger en zich in een auto bevindt..
Wel vervelend want ik heb een vergunning van Agentschap Telecom om o.a. SHF zendapparatuur in de auto te hebben.
Elke keer wanneer zo'n agent of BOA met zijn middenfrequent detector komt aan kakken moet ik weer gaan uitleggen dat zijn 'radardetector-detector' geen radar detector detector is maar een middenfrequent detector en deze dus eigenlijk alle zend/ontvangs apparatuur welke een middenfrequent heeft die geschikt is voor gebruiksfrequenties van 13cm tot 1cm golflengte 'ontvangt' en dan concludeert 'radardetector'... Vaak begint het pas te dagen als je apparatuur voor andere frequenties laat zien waar ze mee te maken hebben...

Waar ze altijd mee gaan dreigen is het in beslag nemen van de auto of zelfs verbeurd verklaren. Wanneer hun bluf in een antwoord resulteert van 'ga je gang, maar de kosten zijn voor jou, en ik zou effe iemand bij het ministerie van economische zaken, agentschap telecom in groningen bellen voordat je wekenlang uitgelachen gaat worden door je collega's.", gaat het vaak wat beter..

Anyway, nazi bezet nederland was de laatste keer dat radio's verboten waren, dus het is nu iets minder erg dan tijdens de WO2 op het gebied van onderdrukking (toen werd je meestal neergeschoten, nu krijg je bekeuringen... nog...

verder heeft de eerder genoemde target blue eye niet erg veel nut voor inbrekers. het detecteert C2000 signalen van clients, maar dit kunnen brandweer en ambulance zijn, niet alleen politie. verder is de detectie afstand net voldoende om niet te schrikken van een ambu in de achteruitkijkspiegel, en wellicht ook een groene bestelbus met acceptgiro generator voor de vangrail, mits die zijn C2000 systeem aan heeft staan en niet gewoon via GSM wordt aangestuurd. Het gebruiken om een 5 minuut window te hebben om een inbraak af te breken is simpelweg niet mogelijk daarmee.

Overigens werkt het ook alleen op C2000, een private beveilgingsbeambte met GSM en UHF zend/ontvanger worden niet gedetecteerd.
Met andere woorden, een advertorial in de televaag krant welke mogelijk zal backfiren wanneer er weer en minister op basis van onderbuik gevoelens beslissingen gaat nemen om onderbuikgevoelens bij de media, niet gebaseerd op enige feiten of onderzoek te doen wegnemen.
20-04-2016, 15:44 door Anoniem
Ik snap niet wat je nazi-gereutel voor meerwaarde heeft.
Je diskwalificeert jezelf erdoor.
Een agent kan je auto niet verbeurd laten verklaren. Dat doet een officier van Justitie.
En verbeurd verklaren gebeurd zeker niet voor een radar-detector-detector.
Inbeslagname van apparatuur mag wel.
En bij niet ter plekke kunnen verwijderen kan de auto in bewaring worden genomen om de (gezochte verboden) apparatuur te demonteren.

Ten eerste kan de politie de specifiek op C2000 gerichte apparaten inbeslagnemen.
Ook als deze de hele band scannen... uit reclame-uiting en opschriften wordt een hoop duidelijk.

Ten tweede zal de prijs van het spul door verbieden nog duurder worden.

Ten derde kan een verdachte makkelijker en steviger worden aangepakt als hij in het bezit is van VERBODEN apparatuur en heeft hij de verdenking tegen zich. In elk geval meer dan wanneer de apparatuur vrij te koop is.

Hebben criminelen lak aan een verbod van die apparatuur? Ja natuurlijk.
Vuurwapens zijn ook verboden maar die hanteren criminelen ook.
De straffen worden alleen wel hoger en de verdenking jegens bezitters groter.
Immers kun je ze niet meer 'zomaar' kopen, zijn ze kostbaarder en heb je als bezitter een doel om niet-gratis verboden apparatuur bij je te dragen, zeker in de voor nachtrust bestemde tijd.
Dat maakt dat de verdenking door enkel het bezit ervan al is gestegen.
20-04-2016, 16:56 door Anoniem
Dit is toch gewoon een soort veredelde frequency counter? Ben benieuwd hoe ze dit willen gaan verbieden. Een van mijn frequency counters slaat ook uit bij gebruik van C2000, ik voel me al stiekem een beetje crimineel.
20-04-2016, 17:07 door Anoniem
Door Anoniem:Elke keer wanneer zo'n agent of BOA met zijn middenfrequent detector komt aan kakken moet ik weer gaan uitleggen dat zijn 'radardetector-detector' geen radar detector detector is maar een middenfrequent detector
Elke keer... Zal wel vaak voor komen? Die radardetector detectors liggen al een paar jaar lang stof te happen in het magazijn....
20-04-2016, 19:21 door Anoniem
Zucht.

Elke digitenne-ontvanger (gratis af te halen in de afvalbakken) en andersoortige scanners, zelfs die oude analoge scanners van vroeger kun je klaarmaken voor de C2000 freq's.
Dus niet decoderen (voordat er allemaal freaks gaan reageren en 10.000 alarmbellen afgaan.) maar puur detecteren.
Kost niets en de besparing is enorm.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.