image

OM eist 2 jaar gevangenisstraf wegens phishing

vrijdag 22 april 2016, 09:47 door Redactie, 2 reacties

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft tegen een 20-jarige man wegens phishing een gevangenisstraf van twee jaar geëist, waarvan een half jaar voorwaardelijk. Tijdens een onderzoek naar phishingsites van ING en de Rabobank kwam het ip-adres van de verdachte in beeld, aldus het OM.

De man zou met speciale software 229 websites van bedrijven hebben gehackt en op die manier zo’n 284.000 e-mailadressen hebben gestolen. Ook zou hij phishingsites op internet hebben geplaatst. Met de gestolen gegevens werden vervolgens goederen bij Bol.com besteld, die op adressen werden afgeleverd die de verdachten zelf hadden geregeld. Op deze adressen werden de goederen afgevangen.

De slachtoffers merkten dat erop enig moment bedragen van hun rekening werden afgeschreven zonder dat zij een bestelling hadden geplaatst of spullen hadden ontvangen. Ook zouden simkaarten van slachtoffers zijn onderschept. Met de via phishing gestolen inloggegevens en de onderschepte simkaarten werden zo geldbedragen bij ING-klanten afgeschreven. Al met al liep de schade in de duizenden euro’s.

De 20-jarige man wordt verdacht van het oplichten van ING-klanten, het voorhanden hebben van phishingprogrammatuur, het aanwezig hebben van wachtwoorden, computervredebreuk en oplichting van Bol.com. De officier van justitie benadrukte tijdens de zitting dat de verdachte door zijn handelen het vertrouwen heeft geschaad dat mensen moeten kunnen hebben in het digitale betalingsverkeer, een belangrijk onderdeel van het dagelijks economisch verkeer.

"Door dit soort feiten worden niet alleen bedrijven en individuen benadeeld maar ook in het algemeen komen de kosten van zwaardere beveiligingsmaatregelen ten laste van de consument", aldus het OM. Gezien de omvang en de duur van de feiten en omdat de verdachte geen openheid van zaken heeft gegeven, heeft de officier van justitie een gevangenisstraf van 24 maanden geëist, waarvan 6 maanden voorwaardelijk.

Reacties (2)
22-04-2016, 12:00 door [Account Verwijderd]
Uitstekende actie van het OM en als het tot vonnis komt als enige vrijetijdsbesteding een brakke Nintendo spelcomputer aanbieden.
22-04-2016, 12:56 door swake
Moest ik het OM zijn, zou ik al die zich laten vangen door zich naar phishingsites te laten lokken bestraffen .Een phishing e-mail of phishing site is heel makkelijk te herkennen . Wie daar allemaal intrapt moesten ze hun computer of ander apparaat afnemen en eerst leren internet juist en veilig gebruiken .
Webwinkels zouden ook moeten bestraft worden want ook zij zijn soms de oorzaak . Lekken die niet gedicht worden als er hiervoor patchs verschijnen enz.....
Ik heb altijd geweten dat aanleiding geven tot diefstal even strafbaar is als diefstal plegen .
En ING moet ook niet komen klagen . Om bij ING een job te krijgen moet je hooggeschoold zijn of universitair geschoold . Mij heeft nog geen enkele bankinstelling gevraagd of ik hoog of universitair geschoold bent als men mij een foldertje onder de neus duwt om aan internet bankieren te doen .
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.