image

Maker Gozi-virus veroordeeld tot betalen 6,9 miljoen dollar

dinsdag 3 mei 2016, 10:15 door Redactie, 0 reacties

Een 28-jarige Russische man die het Gozi-virus ontwikkelde is in de Verenigde Staten veroordeeld tot het terugbetalen van 6,9 miljoen dollar. De man moest ook 37 maanden de cel in, maar heeft deze tijd al in voorarrest uitgezeten, zo meldt het Amerikaanse ministerie van Justitie.

Gozi is een Trojaans paard dat meer dan een miljoen computers infecteerde en criminelen in staat stelde om tientallen miljoenen euro's van bankrekeningen te stelen. Volgens het ministerie pionierde de Russische man een nieuw verdienmodel voor cybercriminelen. In tegenstelling tot andere cybercriminelen die malware verdienden om daar zelf geld mee te stelen, besloot de Russische man zijn creatie voor 500 dollar per week aan andere cybercriminelen te verhuren en zo inkomsten te genereren.

Een model dat uiteindelijk door andere cybercriminelen werd overgenomen. Het verhuren en verkopen van de malware zou de Rus uiteindelijk 250.000 dollar hebben opgeleverd. Begin dit jaar werd een man uit Letland, die het Gozi-virus van nieuwe functionaliteit voorzag, al veroordeeld tot 20 maanden cel.

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.