image

Auteur Gozi-virus weer op vrije voeten na uitspraak rechter

woensdag 6 januari 2016, 12:00 door Redactie, 3 reacties

De auteur van het beruchte Gozi-virus is weer op vrije voeten nadat de rechter hem veroordeelde tot de tijd die hij al in voorarrest had doorgebracht. Het gaat om een 30-jarige Let, die vorig jaar bekende schuldig te zijn aan het deels ontwikkelen en verspreiden van het Gozi-virus, een Trojaans paard waarmee criminelen miljoenen euro's van bankrekeningen wisten te stelen.

Het Gozi-virus zou tussen de 1 miljoen computers wereldwijd hebben geïnfecteerd, waaronder machines van ruimteorganisatie NASA. Volgens de aanklager schreef de man de computercode waardoor het Gozi-virus zo effectief was. De Let zou de code van de malware hebben uitgebreid met de mogelijkheid om 'web-injects' uit te voeren. Hierbij wordt de banksite van de gebruiker aangepast, zodat als hij inlogt er om extra informatie wordt gevraagd. Met de ingevoerde gegevens konden criminelen vervolgens frauduleuze transacties uitvoeren.

De Let werd in 2012 aangehouden. Er volgde een langdurig juridisch gevecht over zijn uitlevering. In 2014 oordeelde het Europees Hof voor de Rechten van de Mens dat de man aan de Verenigde Staten mocht worden uitgeleverd. Begin februari vorig jaar leverde Letland de man uit, die vervolgens onschuldige pleitte. In september vorig jaar sloot de Let een 'plea deal' met het Amerikaanse OM. Als onderdeel van deze overeenkomst kon de man in de Verenigde Staten tot een gevangenisstraf van tussen de 18 en 24 maanden worden veroordeeld.

Uiteindelijk heeft hij in totaal 20 maanden achter de tralies doorgebracht, waarvan 10 in een Amerikaanse cel, zo meldt de Associated Press. De rechter was onder de indruk van de reclassering van de Let en liet de 10 maanden die hij in een Letse cel doorbracht extra zwaar meewegen. Hoewel er met het Gozi-virus miljoenen euro's werden gestolen, zou de Let voor zijn programmeerwerk slechts 1.000 dollar hebben ontvangen, aldus de advocaat van de man, die stelt dat de Let het virus niet ontwikkelde en ook niet was betrokken bij het verzamelen van data van besmette computers.

Reacties (3)
06-01-2016, 12:21 door Anoniem
... van de man, die stelt dat de Let het virus niet ontwikkelde en ook niet was betrokken bij het verzamelen van data van besmette computers.

Alsof de man geen idee had wat de functie van de code die hij schreef had moeten zijn, dan wel wat het uiteindelijke project had moeten voorstellen... duh...
06-01-2016, 12:58 door Anoniem
Alsof de man geen idee had wat de functie van de code die hij schreef had moeten zijn, dan wel wat het uiteindelijke project had moeten voorstellen... duh...

Tja, of dat waar is of niet. Het gaat erom wat de aanklager kan bewijzen. Indien het niet waar is, en er bewijs erg hard was, dan had men hem waarschijnlijk nooit een plea deal aangeboden (tenzij hij uitvoerig verklaringen over anderen heeft afgelegd).
06-01-2016, 19:42 door Anoniem
Hij heeft een deel van de code geschreven, maar hier wordt hij gepromoveerd tot "De auteur van het beruchte Gozi-virus".
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.