Computerbeveiliging - Hoe je bad guys buiten de deur houdt

Is Mac OS X 10.6.8 + Safari 5.1.10 veilig voor internetbankieren?

10-05-2016, 18:46 door Anoniem, 6 reacties
Een familielid heeft mij gevraagd of de combinatie Mac + Mac OS X Versie 10.6.8 + Safari versie 5.1.10 (6534.59.10) up-to-date is en veilig gebruikt kan worden voor internetbankieren. Ik weet te weinig van een Mac om dat te kunnen beoordelen.

Zou iemand mij kunnen helpen om de vraag te beantwoorden of de combinatie Mac + Mac OS X Versie 10.6.8 + Safari versie 5.1.10 (6534.59.10) up-to-date is en veilig gebruikt kan worden voor internetbankieren?

Bij voorbaat hartelijk dank.
Reacties (6)
10-05-2016, 20:53 door Anoniem
Ik ben zelf een Mac gebruiker dus ik hoop dat deze post enigszins nuttig is.

OS X 10.6.8 is uitgebracht op 23 juni 2011. Support voor OS X 10.6.x is stopgezet in begin 2014. Sindsdien zijn er, in tegenstelling tot wat sommigen denken, ook voor Apple besturingssystemen veel kwetsbaarheden gepatcht. De kans dat er dus een kwetsbaarheid in het OS zit die is te misbruiken is heel groot (je kan er bijna zeker van zijn zou je kunnen zeggen).

Helaas kan je Safari niet los van OS X upgraden. Als je een nieuwere versie van Safari wil dan zul je dus het hele OS moeten upgraden. De mogelijkheid om naar de nieuwste safari (versie 9.1) te upgraden zonder naar de nieuwste OS X te installeren is er dus niet. Onderstaande link brengt je naar een pagina (op de website van Apple) waarop je kan zien of de Mac kan worden geupgrade naar de nieuwste versie van OS X.

https://www.apple.com/osx/how-to-upgrade/

Als ik jou was zou ik niet rustig kunnen internetbankieren op de oude OS X (en Safari) versie waar die Mac gebruik van maakt en zou ik direct proberen te upgraden.

Mocht het echter niet mogelijk zijn om naar het nieuwste OS te upgraden dan kan je natuurlijk ook altijd nog een andere browser in gebruik nemen, zoals Firefox. Als het goed is werkt de nieuwste versie van Firefox ook op OS X 10.6.8. Je kan voor nog meer security daar dan ook gelijk adblock en ghostery of iets dergelijks op installeren. Ondanks dat je (door het oude OS) dan nog niet helemaal veilig bent is de kans wel een stuk minder groot op misbruikbare kritieke kwetsbaarheden.


FYI nog interessante verdieping met betrekking tot OS X 10.6.8 en eventuele updates:

http://arstechnica.com/apple/2014/03/snow-leopard-updates-are-probably-done-here-are-your-os-x-upgrade-options/
10-05-2016, 22:15 door Anoniem
Het antwoord is simpel: nee

1) apple ondersteund deze software niet meer. Dus het heeft bekende kwetsbaarheden die niet opgelost zijn.
2) je bank zal hogere systeemeisen hebben (heeft iedere bank een pagina over)

Safari 9 is de enige ondersteunde Safari browser door Apple.

Maar, goed nieuws: tenzij deze Mac meer dan 10 jaar oud is kun je hem gewoon updaten.

Overigens. "Bel uw bank" had ook hier natuurlijk voor de originele vraagsteller het beste antwoord geweest.
11-05-2016, 08:30 door Fwiffo
Je kan Mozilla Firefox ESR installeren. Zie https://www.security.nl/posting/469431/Mozilla+stopt+Firefox-ondersteuning+op+oudere+Mac+OS+X. Dat is veiliger dan een niet gepatchte Safari.

In Safari kun je instellen dat 'veilige' bestanden niet automatisch uitgevoerd worden. Dit geldt ook voor nieuwere versies neem ik aan. In Firefox kun je instellen om .pdf bestanden met Firefox te openen. Dit is veiliger dan de document viewer van Snow Leopard te blijven gebruiken.

Voor Adobe Flash zijn er nog updates voor Snow Leopard zover ik weet. Donderdag komt er een nieuwe update van Flash uit. Zet ook java uit in je browser!

In Firefox kun je ook instellen dat websites gecontroleerd worden op veiligheid. Dit zou ik zeker aan laten staan.

Verder lijkt de firewall in Snow Leopard mij nuttig. Alsmede een inkomende firewall op je modem/router (zet ook UPnP uit op je modem/router zodat malware geen poorten open kan zetten en je misschien door je provider afgesloten wordt).

Mogelijk werkt Ubuntu 16.04 op oude mac hardware. Misschien ook niet.
Het beste is om een van de laatste twee versies van Mac OS X te installeren, of als dat niet kan, een nieuwe mac te kopen :-/ Het is jammer dat Apple hardware vaak langer mee gaat dan het laatste operating system dat ze aankunnen.

Aan de andere kant heeft Snow Leopard nu zo'n laag marktaandeel, dat het voor kwaadwillenden waarschijnlijk lucratiever is om Window XP aan te vallen. Daar is ook voor gewaarschuwd maar dit lijkt tot nu toe allemaal wel mee te vallen.
11-05-2016, 08:59 door Anoniem
Het gaat om Internet-Bankieren,

Dus zijn de voorwaaarden van de betreffende bank van toepassing Wat betekend dat als je systeem NIET Windows of Linux compatatibel is - volledig bijgewerkt - ook je je leuke (like) i DoNo:, I don't know, whatever iPad Igo, op Jou van
Toepassing..!
;-)
11-05-2016, 12:32 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 11-05-2016, 12:32
[Verwijderd]
12-05-2016, 11:42 door Anoniem
Graag wil ik ieder die gereageerd heeft hartelijk danken voor zijn/haar reactie. Ik heb de reacties inmiddels doorgegeven aan mijn familielid, die er veel aan heeft.

Veel dank nogmaals.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.