image

Plasterk wil tapstatistieken AIVD opnieuw niet vrijgeven

donderdag 12 mei 2016, 10:22 door Redactie, 9 reacties

Minister Plasterk van Binnenlandse Zaken wil de tapstatistieken van de AIVD opnieuw niet vrijgeven, zo heeft hij in een brief aan het radioprogramma Reporter Radio laten weten. Volgens de minister is dit namelijk een risico voor de nationale veiligheid. De Commissie van Toezicht op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (CTIVD) had eerder gesteld dat het openbaren van de gegevens geen risico voor de staatsveiligheid zou zijn.

In januari van dit jaar oordeelde de Raad van State dat Plasterk beter moet motiveren waarom hij vindt dat de tapstatistieken als staatsgeheime informatie moeten worden aangemerkt. In zijn reactie tegenover Reporter Radio stelt de minister dat de CTIVD het begrip 'te eng' uitlegt. Daarnaast blijft de minister bij zijn mening dat organisaties of personen hun activiteiten zouden kunnen aanpassen op basis van de tapstatistieken. "Als voorbeeld gebruikt hij een hypothetische casus waarbij Nederlanders massaal zouden overstappen van telecomprovider A naar B. Stel A is wel af te luisteren, B om de een of andere reden niet, dan zou het aantal taps in de statistieken dalen en te herleiden zijn", zegt Wil van der Schans van Reporter Radio tegenover Security.NL.

Volgens de minister zouden kwaadwillenden hier hun gedrag op kunnen aanpassen. Verder stelt Plasterk dat er na het openbaren van de tapstatistieken geen principiële bezwaren meer zouden kunnen zijn tegen het openbaren van statistieken over andere bijzondere bevoegdheden, zoals hacken, volgacties en brieven openen. Reporter Radio zal tegen de beslissing wederom beroep aantekenen bij de Raad van State.

Reacties (9)
12-05-2016, 10:41 door Anoniem
Ik zit opeens te denken, waarom geloof ik die berichten van de overheid hierover aan de basis niet meer?
12-05-2016, 11:04 door Anoniem
Plasterk verwisselt oorzaak en gevolg in zijn casus. De kwaadwillenden zijn overgestapt naar provider B en daarom is het aantal taps lager. Het is niet zo dat ze overstappen omdat de statistieken een lager aantal laten zien.

Peter
12-05-2016, 11:16 door Anoniem
Ruled by secrecy
12-05-2016, 12:12 door Anoniem
Begint het zo langzamerhand duidelijk te worden dat de verbaal grootste aanhangers van democratie en rechtstaat de grootste vijanden ervan zijn?
Deze narcistische, sociopatische leugenaar acht het, in weerwil van het briefgeheim, normaal om in deze zogenaamde democratische rechtstaat OOK brieven te openen?
Een beter bewijs niet geschikt te zijn voor deze maatschappij is niet eenvoudig.
12-05-2016, 13:33 door Anoniem
"Als voorbeeld gebruikt hij een hypothetische casus waarbij Nederlanders massaal zouden overstappen van telecomprovider A naar B. Stel A is wel af te luisteren, B om de een of andere reden niet, dan zou het aantal taps in de statistieken dalen en te herleiden zijn"

Wat een rare manier van redeneren. Ten eerste weten de criminelen al welke faciliteiten (zoals proxies) een veilig en anoniem alternatief vormen tegen aftappen. Daar hebben ze de (geaggregeerde) tapstatistieken van Plasterk echt niet voor nodig. Zo wel, dan zijn de crimineler dommer dan ik dacht. Daarnaast hoeven de tapstatistieken ook niet per provider gegeven te worden. Inzage in "welke provider bidet geode bescherming tegen aftappen" wordt daarmee niet vrijgegeven. Daarnaast kakelt Plasterk gewoon iemand na, want het CTIVD had al aangegeven dat dat het openbaren van de gegevens geen risico voor de staatsveiligheid zou zijn. Maar ja, op solide argumenten heb ik wel meer politici de laatste tijd niet kunnen betrappen. Wat kan dan de reden zijn? Het blijft gissen, maar ik denk dat het aantal taps de laatste jaren is geëxplodeerd en dat sommige mensen die gegevens liever niet op straat zien liggen. Je zult je dan moeten verantwoorden en dat is altijd lastig. Maar goed, het blijft gissen als de bovenlaag besluit koste wat kost zo intransparant als mogelijk te zijn en te blijven.
12-05-2016, 15:42 door Anoniem
Meneer plasterk, bijna alles wat u benoemt als "Reden" in het jaar 2016 zijn tot dusverre enkel en feitelijk excusen geweest of gebleken...
De burger wantrouwt u al, en terecht ook als ik dit soort berichtgeving zie, maar nog belangrijker... Wat dacht U zelf ooit te bereiken met deze houding? heeft u daar wel over nagedacht? want de inhoud van het bericht straalt dat NIET uit.

Laten we wel wezen, de gemiddelde crimineel blijkt over meer informatie te bezitten dan ons ministerie, dus het is voor hen al niet van belang om van u te weten of bij bepaalde providers getapt kan worden... Sterker nog, voordat de crimineel slim genoeg is dat er zulke zware middelen als tappen nodig (zouden moeten) zijn, is die crimineel ook al capabel genoeg om dit zelf te achterhalen... zo niet, verspil je dus ook eigenlijk al resources die niet eens normaliter beschikbaar hadden horen wezen!

Dit soort overduidelijke denkfouten getuigen ervan dat u het normaal vindt om met een BUK een mug neer te halen en op het moment dat iemand suggereert een vliegenmepper te pakken schreeuwt u dat die te makkelijk te ontwijken zou zijn... terwijl feitelijk u niet-eens goed kijkt naar waar u moet meppen... u mept midden in de lucht terwijl de mug rondjes zweeft om uw hoofd, in plaats van te wachten tot die stilzit op de muur... En als iemand navraagt hoe vaak en waar met die BUK geschoten is om muggen neer te halen, want er zijn de laatste tijd nogal wat extra brokstukken hier en daar ontstaan, zegt u dat dat niet zou kunnen omdat... ja, waarom eigenlijk? De redenatie is zo krom dat er geneens een anologie te maken is!
13-05-2016, 09:47 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 13-05-2016, 09:50
[Verwijderd]
13-05-2016, 14:43 door sabofx
Zou het iets met de bevolking te maken hebben die massaal afgeluisterd wordt en misschien massaal in verzet gaat komen?
Gezien het feit dat het slechts statistieken betreft die hij angstvallig geheim probeert te houden, kan dat slechts één van twee dingen betekenen:
1) Er wordt zo weinig getapt dat daar opstand over zou ontstaan.
2) Het tappen gebeurd op een schaal waar de NSA nog jaloers op kan worden
Ik hoef niet heel lang na te denken over welke van deze twee het meest waarschijnlijk is...
14-05-2016, 19:56 door Anoniem
Door sabofx:
Zou het iets met de bevolking te maken hebben die massaal afgeluisterd wordt en misschien massaal in verzet gaat komen?
Gezien het feit dat het slechts statistieken betreft die hij angstvallig geheim probeert te houden, kan dat slechts één van twee dingen betekenen:
1) Er wordt zo weinig getapt dat daar opstand over zou ontstaan.
2) Het tappen gebeurd op een schaal waar de NSA nog jaloers op kan worden
Ik hoef niet heel lang na te denken over welke van deze twee het meest waarschijnlijk is...

Ik kan me dit bericht nog herinneren van een paar jaar geleden:
http://www.dutchnews.nl/news/archives/2013/10/americas_nsa_tapped_18_miljoen/
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.