image

Minister Kamp ontving werkmail op zijn Gmail-account

donderdag 12 mei 2016, 12:48 door Redactie, 10 reacties

Minister Kamp van Economische Zaken heeft tegen de regels in regelmatig werkmail op zijn eigen Gmail-account doorgestuurd gekregen. Dat meldt Nieuwsuur vandaag. In de zomer van 2014 liet de minister aangifte doen omdat zijn Gmail-account zou zijn gehackt.

Naar aanleiding van de aangifte werd er een strafrechtelijk onderzoek ingesteld. De zaak werd uiteindelijk geseponeerd door middel van een zogeheten politiesepot. Het Openbaar Ministerie stelt dat er onvoldoende bewijs is van een daadwerkelijke hack. Het is volgens het OM 'aannemelijker' dat het om e-mailspoofing ging. In dit geval wordt bijvoorbeeld de afzender van een bericht vervalst.

Hoewel de mogelijke hack niet kon worden vastgesteld, blijkt dat Kamp regelmatig werkmail op zijn privémailadres ontving. Dat is in strijd met de Baseline Informatie Beveiliging Rijksdienst, BIR 2012. De woordvoerder van minister Kamp bevestigt dat de minister met regelmaat e-mail doorgestuurd kreeg door ambtenaren op allerlei niveaus, variërend van zijn voorlichter tot medewerkers van het Bureau Secretaris-Generaal. Vanwege het incident besloot het Landelijk Parket een 'Bestuurlijke Rapportage' te maken, om zo de situatie onder de aandacht van het kabinet te brengen.

Reacties (10)
12-05-2016, 13:03 door Anoniem
Op de ministeries werken vooral ambtenaren die slim genoeg zijn om wo-studies te doen maar waar het niet in het hoofd opkomt dat er wetgeving is en je werkinformatie niet op een gmail account moet gebruiken. Een hoge opleiding maakt mensen niet slim. Het enige wat helpt is verantwoording moeten afleggen, maar dat hoeft waarschijnlijk niemand.
12-05-2016, 13:09 door Anoniem
Kamp heeft een Clintonnetje gedaan, dus. Zal in Nederland wel met een sisser aflopen, gezien alle onversleutelde USBsticks die bij Justitie verloren zijn zonder enig gevolg.
12-05-2016, 14:44 door Anoniem
Een minister die tegen de richtlijnen ingaat en zijn ambtenaren dat laat doen. Kamp is geen goede bewaarder. Maar ja, wat kan men ook verwachten van bestuurders die alleen menen dat zij zelf boven elke wet staan, noch het benul hebben wat zich in de samenleving afspeelt.
12-05-2016, 15:19 door Anoniem
Ik vraag mij vooral af waarom het niet technisch onmogelijk gemaakt is om van hun interne mail SMTP of POP-toegang te krijgen vanaf google's platform... Dat is namelijk de enige daadwerkelijke oplossing om ondergeinformeerde voldoende te beschermen: afschermen.
12-05-2016, 15:31 door Anoniem
En zo zie je maar weer... Je kunt wel beleid maken waarin je aangeeft dat iets niet mag, maar als je dat beleid niet handhaaft is het helemaal niks waard.
12-05-2016, 16:35 door sjonniev
En weer zo iemand die vindt dat de regels er voor de anderen zijn, want hij/zijzelf kan niets verkeerd doen...
12-05-2016, 17:51 door karma4 - Bijgewerkt: 12-05-2016, 19:40
Bir 2012 noraonline beveiligingsrichtlijnarchitectuur is gebaseerd op de iso 27k reeks. Uitgangspunt\; de bestuurder is degene die zorgt voor een invulling van het securitybeleid. Met de wbp is dat duidelijker uitgesproken.

Praktijk bestuurders en ict-ers geloven dat het een technisch ict feestje is.
Fout...
Dan moet je niet vreemd opkijken. Een gebruiker die de ict te lastig vindt, en met eigen invullingen komt.
12-05-2016, 20:17 door Anoniem
Door Anoniem: Een minister die tegen de richtlijnen ingaat en zijn ambtenaren dat laat doen. Kamp is geen goede bewaarder. Maar ja, wat kan men ook verwachten van bestuurders die alleen menen dat zij zelf boven elke wet staan, noch het benul hebben wat zich in de samenleving afspeelt.

Exact. VVD-ers hebben de mond vol van hard aanpakken. Behalve als het henzelf betreft. Dan kan alles en treft hen geen enkele blaam.
13-05-2016, 10:27 door Anoniem
Goed opvoeden van gebruikers en duidelijk maken waarom sommige zaken niet slim zijn om te doen is beter dan welke technische oplossing dan ook. Gebruikers blijven namelijk altijd zoeken naar de makkelijkste weg.
13-05-2016, 12:08 door karma4
Door Anoniem: Goed opvoeden van gebruikers en duidelijk maken waarom sommige zaken niet slim zijn om te doen is beter dan welke technische oplossing dan ook. Gebruikers blijven namelijk altijd zoeken naar de makkelijkste weg.
Beetje problematisch als de gebruikers tevens de bestuurder is die faalt in het erkennen van zijn verantwoordelijkheden.
Ik had nog niet de link met VVD gemaakt. De lijst is lang. Alleen al dit kabinet 3*VVD Als we van Miltenburg meerekenen 4 en 2*PVDA http://www.nu.nl/dvn/4153996/overzicht-in-drie-jaar-vijf-bewindslieden-kabinet-rutte-ii-opgestapt.html
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.