image

Duitsland verdenkt Rusland van cyberaanval op Bondsdag

vrijdag 13 mei 2016, 15:06 door Redactie, 4 reacties

De cyberaanval die vorig jaar op de Bondsdag plaatsvond is waarschijnlijk het werk van Rusland, zo laat de Duitse binnenlandse veiligheidsdienst vandaag weten. Volgens de Verfassungsschutz is de Duitse overheid het doelwit van een cyberspionagecampagne genaamd Sofacy, ook bekend als APT28.

In maart publiceerde de veiligheidsdienst al deze brochure (pdf) over de cyberspionnen. Volgens Verfassungsschutz-directeur Hans-Georg Maassen is Sofacy één van de actiefste en agressiefste cybercampagnes uitgevoerd door de Russische inlichtingendiensten en is er sprake van een 'permanente dreiging', zo laten Duitse media weten. De Duitse diensten zouden de cyberspionage al jaren monitoren.

De campagnes waren voorheen vooral gericht op het verzamelen van informatie, maar recentelijk zouden de Russische inlichtingendiensten ook bereid zijn om doelwitten te saboteren, aldus Maassen. Daarnaast waarschuwde hij ook voor een andere aanvalscampagne van een groep genaamd Sandworm. Deze groep zou zich vooral richten op universiteiten, telecomproviders en energiebedrijven.

Reacties (4)
13-05-2016, 15:39 door Anoniem
Dus we hebben bewijzen dat de NSA de Bondsdag aanvalt, daar hoor je niets meer over verder dan 'we kunnen nu niet meer aantonen dat ze het nog steeds doen", en dat was het dan. Geen boe of bah meer. Zelfs Merkel wordt afgetapt. Dat zou in mijn ogen overeenkomen met een aanval op een bevriende staat.

En dan een stelletje hackers die een jaar geleden iets deden, mogelijk, daar kunnen ze van achterhalen dat het russen zijn?

Nou, met zulke fanta-verhalen kun je beter bij Coca Cola gaan werken dan je land Duitsland digitaal verdedigen...
Prutsers.
13-05-2016, 19:30 door Anoniem
Mja , als Amerika er mee weg komt waarom Rusland dan niet .
Al denk ik eerder dat het nog steeds diezelfde NSA is maar dat die het nu via een omweg doen .
13-05-2016, 23:07 door Anoniem
Door Anoniem: Al denk ik eerder dat het nog steeds diezelfde NSA is maar dat die het nu via een omweg doen .
Ze hebben de russen gehacked en via die route de bondsdag aangevallen?
15-05-2016, 04:25 door Anoniem
Door Anoniem: Dus we hebben bewijzen dat de NSA de Bondsdag aanvalt, daar hoor je niets meer over verder dan 'we kunnen nu niet meer aantonen dat ze het nog steeds doen", en dat was het dan. Geen boe of bah meer. Zelfs Merkel wordt afgetapt. Dat zou in mijn ogen overeenkomen met een aanval op een bevriende staat.

En dan een stelletje hackers die een jaar geleden iets deden, mogelijk, daar kunnen ze van achterhalen dat het russen zijn?

Nou, met zulke fanta-verhalen kun je beter bij Coca Cola gaan werken dan je land Duitsland digitaal verdedigen...
Prutsers.
Je vergeet 1 belangrijk ding en dat is dat rusland een onderdrukkend systeem kent, alsook dat de meeste FANTA verhalen (nee geen cocacola) te vinden zijn op russische websites. Bekijk maar een RT of TASS news eens. Deze russische websites staan bol van de wapens en stoere verhalen of geile militaire interventies en andere verdraaide nieuwsfeiten. Daarna zoek eens een willekeurige duitse of nederlandse of franse website en je vind er cultuur,wetenschap en economie als de belangrijkste actualiteiten. Maw. Rusland zie ik eerder strategische informatie uit het duitse overheids internet jatten, dan een andere partij. Verder gebruikt rusland de vluchtelingen problematiek om europa te verlammen wanneer het gaat over russische interesses zoals het jatten van de krim een paar jaar geleden olie en gas gebieden die wij normaliter met rust laten, maar de russen willen exploteren, ondanks dat dit tegen europa's zere been is. Maar goed we hadden het over de BND die mededeelt dat rusland onze netwerken aan het penetreren is.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.