image

Kamervragen over Gmail-gebruik minister Kamp

dinsdag 17 mei 2016, 16:21 door Redactie, 16 reacties
Laatst bijgewerkt: 17-05-2016, 17:30

D66 heeft Kamervragen aan minister Rutte van Algemene Zaken en minister Van der Steur van Veiligheid en Justitie gesteld over het Gmail-gebruik van minister Kamp van Economische Zaken. Vorige week werd bekend dat Kamp tegen de regels in werkmails op zijn privémailadres ontving.

Ook bleek zijn eigen Gmail-account in 2014 te zijn gehackt. Ondanks alle ophef die ontstond liet Kamp weten dat hij zou doorgaan met het gebruik van zijn Gmail-account. "Ik ben de hele dag met allerlei dingen bezig en ik moet zorgen dat ik mijn werk zo goed mogelijk doe en soms is het voor mij gemakkelijk om het op deze manier te doen", aldus de minister. "Als het voor praktische redenen voor mij beter is om het op de manier te doen zoals ik het nu doe, dan doe ik dat."

Kees Verhoeven van D66 wil nu weten of er kan worden uitgesloten dat er staatsgeheime informatie naar het Gmail-account van Kamp is gestuurd en er staatsgeheime informatie in handen van derden is gekomen die toegang tot zijn account hadden. Verder vraagt Verhoeven of Kamp inderdaad het slachtoffer van phishing is geworden en daardoor derden toegang tot zijn account hadden. Verhoeven vindt dat ministers in het belang van de staatsveiligheid geen privémailaccounts voor gevoelige of staatsgeheime zaken moeten gebruiken en wil weten of Rutte en Van der Steur het daarmee eens zijn.

Ook wil hij van de ministers horen of ze bereid zijn een intern onderzoek te starten naar het gebruik van privémail onder bewindslieden. Het D66-Kamerlid wijst naar het recente rapport van de AIVD dat cyberspionage een dreiging voor de nationale veiligheid vormt en of het klopt dat met name ministers een doelwit zijn voor hackers vanuit landen als China, Rusland en Iran. De ministers hebben drie weken de tijd om de vragen te beantwoorden.

Reacties (16)
17-05-2016, 16:41 door Anoniem
Alsof VVD ministers hun eigen leden gaan aanpakken.... Die mensen houden gewoon voor hun soort mensen het hand boven het hoofd.

Een minister die gehackt wordt door een ongerichte fishing mail, laat al zien dat het niet best gesteld is met de ICT kennis. En dan ook nog stug doorgaan. En dan vindt de overheid het gek dat alle ICT projecten zo stroef gaan, en dat de burger er steeds minder vertrouwen in krijgt.

Politiek Den Haag heeft een hele dikke plank voor de kop!

TheYOSH

PS, ik zal niet opkijken als blijkt dat er een forward mail staat ingesteld bij de Gmail van Kamp. En dus wordt elk mailtje doorgestuurd naar een derde zonder op te merken. (Had ik als hacker wel gedaan)
17-05-2016, 17:01 door Anoniem
Man man man man, wat een prutser. Iemand die lak heeft aan IT en het praktisch nu boven veiligheid stelt.
17-05-2016, 17:03 door Anoniem
Ach, het gaat maar om het belang van 17 miljoen Nederlanders. Gaat nergens over.
17-05-2016, 20:22 door Ron625
Email heeft de status van een briefkaart, daar mogen dus nooit geheime en/of privacy gevoelig stukken overheen.
Misschien is het goed, om als voorbeeld voor deze onbenul eens het email adres te publiceren voor reclame doeleinden en/of zijn salaris en declaraties te publiceren, dan beseft hij hopelijk wat privacy is.
17-05-2016, 20:52 door Anoniem
Even zien of ik het goed begrijp: als Kamp zegt zijn werk goed te doen, dan handelt hij tegen het landsbelang, tegen richtlijnen in en tegen het advies in van mensen die er WEL verstand van hebben en dit verdedigt hij door te stellen dat het voor hem eenvoudiger is. Als dit wordt geaccepteerd, dan kondig ik nu vast aan mij niet langer aan allerhande regeltjes (waarvan van een groot deel een redelijk nut en noodzaak zeer moet worden betwijfeld) zal houden, omdat dat voor MIJ EENVOUDIGER is!
17-05-2016, 21:06 door [Account Verwijderd]
De ministers hebben drie weken de tijd om de vragen te beantwoorden.

Vertaling:

Het excellente VVD driemanschap (Rutte, van der Steur en Kamp) heeft drie weken de tijd om tijdens copieuze diners op kosten van de belastingbetaler een zwetsverhaal in elkaar te kletsen.

(Reken maar dat Kamp de verkiezingsnederlaag in maart 2017 Gmailt)
17-05-2016, 21:25 door Anoniem
Door Ron625: Email heeft de status van een briefkaart, daar mogen dus nooit geheime en/of privacy gevoelig stukken overheen.
Sinds de intreden van DANE standaard gaat die vlieger niet helemaal meer op, maar als 1% van alle mailservers dit gebruikt is het veel.

op kosten van de belastingbetaler een zwetsverhaal in elkaar te kletsen.
Denk je dat ze de antwoorden zelf bedenken?
17-05-2016, 22:32 door Anoniem
Door Ron625: Email heeft de status van een briefkaart, daar mogen dus nooit geheime en/of privacy gevoelig stukken overheen.(...)

E-mail heeft de status van een briefkaart. Ik ken inderdaad scenario's waarbij dat zo is. Het is ook waar dat toen e-mail in het leven werd geroepen (ruim 40 jaar geleden zal dat zijn? ) security nog in het geheel geen ontwerpcriterium was. Desondanks....
Tegenwoordig heeft iedere gmail gebruiker standaard een nette en degelijke SSL connectie. Is het werkelijk zo makkelijk maar daar tussen te gaan zitten, en ongemerkt mee te kijken? Ik zou niet zo goed weten hoe je dat (ongemerkt) doet.
17-05-2016, 22:35 door Anoniem
De 'handigheid' voor de minister zit 'm in het ontwijken van WOB , dat zou toch voor iedereen duidelijk moeten zijn ! Geheime afspraken met gasbedrijven enzo ... liever niet via de werkmail-account.
18-05-2016, 01:26 door Anoniem
Door Anoniem: Man man man man, wat een prutser. Iemand die lak heeft aan IT en het praktisch nu boven veiligheid stelt.
Inderdaad, een omhoog gevallen loser. Wat een stuk onbenul is die man. Het is verbijsterend!
18-05-2016, 04:02 door Anoniem
Ach ja, deze arrogantie zie je soms ook bij CEO's wanneer er een beveiligingsbeleid is opgesteld en ingevoerd. Dat is allemaal maar lastig dus ja, voor de CEO kan men toch best een uitzondering maken? Man the harpoons, we found a whale :P
18-05-2016, 05:06 door Anoniem
@ 22:32; SSL leuk maar niet voor deze toepassing. G-mail is een service van Google,... Amerikaans bedrijf,... NSA,... Patriot act,... MITM=voor de hand liggend,... maar belangrijker is SMATE: Stupid Man At The End ;-) Als anderen werk e-mail naar zijn prive e-mail adres sturen zijn die 'senders' in mijn ogen fout bezig,... Zeker in zijn functie zou je werk en prive zeer gescheiden moeten houden en afdwingen.

Even fantaseren anderzijds; wanneer je ervan uit kunt gaan dat zakelijke e-mail ook door de secretaresse/secretaris wordt gelezen, kan het voor een klokkenluider een reden zijn om e-mail naar het prive e-mail adres te sturen. Evenook als de aanbieder van de 'gratis 2e huis renovatie van een rustiek optrekje van 'kennissen' op vakantie bestemming buiten Europa voor eigendomsoverdracht na het 'tijdelijke publieke werk',.. een e-mailtje naar het prive e-mail adres stuurt, mogelijk als opzetje om iemand er in te luizen,...

Het huidige nog steeds erg beperkte gebruik bij de overheid van DANE, DNSSEC, en PGP geeft inderdaad duidelijk een bepaald werk/denk niveau en inzicht in prioriteiten aan. Te triest voor woorden helaas,...
18-05-2016, 09:23 door Anoniem
Door Anoniem: Ach, het gaat maar om het belang van 17 miljoen Nederlanders. Gaat nergens over.

Ik hoorde gisteren ook al een uitspraak van Dijkhoff. Ging erover dat de screening van vluchtelingen niet zo goed was gegaan en er mogelijk een paar personen tussen door waren geglipt.

Over belang gesproken............
18-05-2016, 09:36 door Anoniem
Ik vind het ook eenvoudiger om mijn boodschappen in de supermarkt mee te nemen zonder te betalen, want dan hoeft ik niet in de rij te staan... Maarjah...
18-05-2016, 14:45 door Anoniem
Had Hillary Clinton ook niet zo'n gevalletje?

Meende dat deze dame toen inzage in de mailbox heeft gegeven.
Dus ook maar ons domoortje van een Minister toch toch?

Politiek Nederland is zo goed op de hoogte van ICT-zaken en bepalingen zolang het in het belang is van henzelf.
Prutsers.
18-05-2016, 17:06 door Anoniem
Door Anoniem: et huidige nog steeds erg beperkte gebruik bij de overheid van DANE, DNSSEC, en PGP geeft inderdaad duidelijk een bepaald werk/denk niveau en inzicht in prioriteiten aan. Te triest voor woorden helaas,...

Er worden wel degenlijk van dit soort technieken gebruikt. Je ziet het alleen niet als normale burger. Een groot nadeel is ook, dat de technieken "rustig" geïmplementeerd moeten worden.

PGP zie ik niet snel gebruikt worden, de infrastructuur is daarvoor niet, en de slecht te beheren.
Maar s-mime wordt als wel gebruikt hier en daar. Alleen dit ziet de normale burger allemaal niet.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.