image

Runkeeper geeft bug schuld van verzamelen locatiegegevens

woensdag 18 mei 2016, 09:55 door Redactie, 2 reacties

Een bug was de oorzaak dat de populaire hardloop-app Runkeeper locatiegegevens van gebruikers verzamelde en naar een derde partij doorstuurde, ook als de app niet werd gebruikt. Dat heeft directeur Jason Jacobs in een blogposting bekendgemaakt.

Vorige week publiceerde de Noorse consumentenorganisatie Forbrukerradet onderzoek waaruit bleek dat de Android-versie van Runkeeper continu locatiegegevens verstuurt. Dit staat echter niet in de gebruiksvoorwaarden en gebeurt zonder toestemming van gebruikers. Jacobs stelt dat er naar aanleiding van de publicatie een onderzoek werd ingesteld. Daarbij werd een fout gevonden in de Android-app en de integratie met een derde partij die de locatiegegevens ontvangt.

Er is nu een nieuwe versie van de app verschenen waarin het probleem is opgelost en de betrokken derde partij is verwijderd. Hoewel de fout alleen in de Android-versie aanwezig was, heeft Runkeeper besloten om de derde partij ook uit de iOS-versie van de app te verwijderen. De nieuwe versie voor iOS zal in de App Store verschijnen zodra die door Apple is goedgekeurd. Daarnaast zal Runkeeper met de Noorse databeschermingsautoriteit samenwerken om de zorgen die Forbrukerradet uitte te bespreken.

Reacties (2)
18-05-2016, 11:20 door Anoniem
Bij het testen stond zorgvuldigheid t.o.v. de gebruikers duidelijk niet voorop. Ethiek blijft een zeldzaam verschijnsel in de wereld van de IT, en zeker in die van de app-ontwikkelaars. Het is meer van: we horen wel als ze gaan piepen. Een onaangename trek van dit wereldje.
19-05-2016, 09:29 door linuxpro
Een bug? LOL yeah sure. Eerder een hidden feature die nu snel als bug bestempeld word.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.