image

Brazilianen naar Tor wegens WhatsApp-blokkade

woensdag 18 mei 2016, 17:12 door Redactie, 1 reacties

Onlangs besloot een Braziliaanse rechter dat de telecomproviders in het land WhatsApp voor een periode van 72 uur moesten blokkeren, wat duizenden Tor-gebruikers opleverde. Dat meldt het Tor Project, de organisatie die verantwoordelijk is voor het anonimiseringsnetwerk.

Tor verbergt niet alleen het ip-adres van gebruikers, het maakt het ook mogelijk om gecensureerde websites te bezoeken. "Internetcensuur komt regelmatig en wereldwijd voor. Het kan in landen zoals Brazilië plaatsvinden of in repressieve regimes zoals Egypte of Saoedi-Arabië. We willen beter begrijpen wat er tijdens dit soort gebeurtenissen plaatsvindt", aldus Isabela Bagueros van het Tor Project.

De WhatsApp-blokkade bood deze mogelijkheid. Met 100 miljoen gebruikers kent Brazilië veel mensen die via WhatsApp communiceren. De blokkade kon echter worden omzeild door de Android-app Orbot te downloaden. Orbot is een proxytool die van het Tor-netwerk gebruikmaakt. Het aantal installatie van de app steeg in Brazilië van ruim 33.000 op 1 mei naar 41.000 op 2 mei, toen de blokkade van kracht werd.

Daarnaast was er ook een groei van het aantal Braziliaanse internetgebruikers die verbinding met het Tor-netwerk maakten. Het aantal steeg van 50.000 naar 60.000 in 24 uur. "We weten dat het in het geval van WhatsApp om een klein aantal gebruikers in een wereld van 100 miljoen gaat. Er is nog steeds veel werk te doen om mensen met dit soort tools bekend te maken", stelt Bagueros. Ze merkt op dat de WhatsApp-blokkade in Brazilië informatie over censuur geeft en hoe er maatregelen kunnen worden gevonden om het te omzeilen.

Reacties (1)
19-05-2016, 01:37 door Anoniem
Dit lijkt op het 'Hydra' effect https://en.wikipedia.org/wiki/Hydra_effect
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.