image

Opera wacht met toevoegen van vpn aan browser

woensdag 18 mei 2016, 16:25 door Redactie, 0 reacties

Opera heeft besloten om het toevoegen van een vpn (virtual private network) aan de browser voorlopig uit te stellen. Eind april liet de Noorse browserontwikkelaar weten dat het een vpn aan de browser wil toevoegen, wat gebruikers meer privacy op internet moet geven.

Via een virtual private network (vpn) is het mogelijk om het internetverkeer via een versleutelde tunnel naar een andere computer te laten lopen. Er zijn tal van vpn-aanbieders op internet, maar gebruikers moeten hiervoor betalen en vaak extra software installeren. Volgens Opera is een vpn een belangrijke privacymaatregel. Daarom hebben de ontwikkelaars besloten de maatregel aan de browser toe te voegen.

Vooralsnog is de vpn-optie alleen in de versie voor ontwikkelaars beschikbaar en dat zal voorlopig zo blijven. Opera heeft verschillende "kanalen", waaronder een kanaal voor ontwikkelaars, testers en eindgebruikers. De browserontwikkelaar meldt nu dat het veel feedback over de vpn heeft ontvangen. Aan de hand daarvan wil het meer aan de vpn-versie in het ontwikkelaarskanaal werken voordat het in de Opera-versie voor eindgebruikers zal verschijnen. Daarom is ook besloten om de vpn-functie nog niet aan de testversie van de browser toe te voegen.

Updates en adblocker

Om ervoor te zorgen dat Opera-gebruikers de meest recente versie van de browser gebruiken zal Opera voortaan gebruikers via een melding voor updates waarschuwen. Dat hebben de ontwikkelaars vandaag bij de lancering van de betaversie van Opera 38 aangekondigd. Volgens de ontwikkelaars is het vanwege prestaties, features en veiligheid belangrijk om de meest recente versie te gebruiken.

Daarnaast zullen gebruikers straks de ingebouwde adblocker in Opera kunnen aanpassen. Opera beschikt sinds kort ook over een ingebouwde adblocker. In de betaversie is het nu mogelijk om eigen 'blocklists' toe te voegen waarmee gebruikers zelf kunnen bepalen welke advertenties en advertentienetwerken worden geblokkeerd. De lijsten moeten wel in het EasyList-formaat zijn, waar ook de populaire adblock-extensie Adblock Plus mee werkt.

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.