image

Opera voorziet browser van gratis vpn voor meer privacy

donderdag 21 april 2016, 10:42 door Redactie, 5 reacties

De ontwikkelaars van Opera hebben besloten een gratis vpn-dienst aan de browser toe te voegen, wat gebruikers meer privacy op internet moet geven. Via een virtual private network (vpn) is het mogelijk om het internetverkeer via een versleutelde tunnel naar een andere computer te laten lopen.

Het kan dan bijvoorbeeld gaan om een server in een ander land. Op deze manier kunnen onder andere gecensureerde websites worden bezocht of diensten worden gebruikt die niet in het eigen land beschikbaar zijn. Er zijn tal van vpn-aanbieders op internet, maar gebruikers moeten hiervoor betalen en vaak extra software installeren. Volgens Opera is een vpn een belangrijke privacymaatregel. Daarom hebben de ontwikkelaars besloten de maatregel aan de browser toe te voegen.

De vpn-dienst is onbeperkt te gebruiken en laat gebruikers hun ip-adres verbergen, firewalls omzeilen en gecensureerde websites bezoeken en biedt bescherming bij het gebruik van openbare wifi-netwerken, aangezien via de vpn het browserverkeer versleuteld is. Dat Opera iets met een vpn-dienst wilde gaan doen werd begin vorig jaar al duidelijk, toen het bedrijf de Canadese vpn-aanbieder SurfEasy overnam. De vpn-dienst is nu alleen nog in een testversie van de browser te vinden. Wanneer die in de uiteindelijke versie terechtkomt is nog onbekend.

Begin maart kondigde Opera ook al aan dat het de browser van een ingebouwde adblocker gaat voorzien. Het is nu de grote vraag of de nieuwe maatregelen ook voor meer gebruikers gaan zorgen. Volgens meetbureaus heeft Opera een marktaandeel van 1,6 procent a 2 procent op de desktop. Een percentage dat al jaren nagenoeg onveranderd blijft. Tot december vorig jaar werkte 0,9% van de Nederlandse internetgebruikers met Opera, aldus statistieken van StatCounter. Daarna verdwijnt de browser uit de statistieken en wordt die, door de groei van Microsoft Edge, onder de noemer 'overige' geplaatst.

Reacties (5)
21-04-2016, 10:52 door Anoniem
Gratis data harken met als zeggespraak dat niemand anders erbij kan.

Daar zat ik echt op te wachten, ik voel me nu een heel stuk meer veilig!
21-04-2016, 13:13 door Anoniem
Welke browsers gaan volgen? Trekt gebruikers?
21-04-2016, 14:14 door Anoniem
@Anoniem 10:52

Dat is precies wat ik dacht :)
Zoals mij altijd geleerd is; gratis betaat niet!
21-04-2016, 14:44 door Anoniem
Dat wordt zeker een goede zet! Hopelijk werkt de vpn ook met flash en java. Dan zou tor browser al niet meer nuttig zijn.
21-04-2016, 19:21 door Anoniem
Wat is het verschil met b.v. Epic?
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.