image

Telefoonmetadata onthult gevoelige persoonlijke informatie

vrijdag 20 mei 2016, 15:25 door Redactie, 8 reacties

Voorstanders van de opslag en het gebruik van telefoonmetadata stellen vaak dat het hier niet om gevoelige gegevens gaat, aangezien de inhoud van telefoongesprekken zelf niet wordt bewaard, maar onderzoekers hebben nu aangetoond dat metadata zeer gevoelige persoonlijke informatie kan prijsgeven.

Telefoonmetadata bestaat uit informatie over gebelde telefoonnummers, tijd en lengte van een telefoongesprek. Gegevens die op het eerste gezicht misschien niet gevoelig lijken, maar onderzoekers van Stanford University heben aangetoond dat aan de hand van metadata het mogelijk is om bijvoorbeeld de gezondheidssituatie van iemand vast te stellen. Op dit moment wordt erin de Verenigde Staten nog onderscheid gemaakt tussen metadata en de inhoud van telefoongesprekken, mede omdat er wordt aangenomen dat het niet mogelijk is om gevoelige informatie aan de hand van alleen metadata vast te stellen. De onderzoekers hopen dat hun analyse tot beter geïnformeerde beslissingen over overheidssurveillance en dataprivacy zullen leiden.

Voor het onderzoek ontwikkelden de onderzoekers een smartphone-app die van 800 vrijwilligers metadata verzamelde, zoals telefoonnummers, tijden en de lengte van de gesprekken. In totaal verstrekten de deelnemers gegevens van meer dan 250.000 gesprekken en 1,2 miljoen sms-berichten. Van een klein deel van de deelnemers aan het onderzoek kon worden vastgesteld dat ze gezondheidsklachten hadden. Iemand die bijvoorbeeld verschillende keren een cardioloog, een lokale apotheek en een hotline voor hartritmestoornissen belde, heeft waarschijnlijk last van hartritmestoornissen.

Een andere deelnemer was waarschijnlijk in het bezit van een semi-automatisch geweer, gebaseerd op de regelmatige telefoongesprekken met de lokale wapenhandelaar die veel adverteert met semi-automatische geweren en vanwege de gesprekken met de klantenservice van een grote wapenfabrikant die dit soort wapens produceert. De onderzoekers stellen dat de Amerikaanse overheid het opvragen van metadata zonder gerechtelijk bevel rechtvaardigt omdat het niet om gevoelige informatie zou gaan. "Dit onderzoek laat zien dat die aanname niet klopt", zo stellen ze.

Reacties (8)
20-05-2016, 15:57 door Anoniem
De onderzoekers stellen dat de Amerikaanse overheid het opvragen van metadata zonder gerechtelijk bevel rechtvaardigt omdat het niet om gevoelige informatie zou gaan. "Dit onderzoek laat zien dat die aanname niet klopt", zo stellen ze.
Ja, hehe, uiteraard klopt die aanname niet. Dat is geen nieuws.
Metadata vertelt immers wie met wie omgaat, en daaruit kun je opmaken wie je familie en vrienden zijn.
Zodra daar een bekende vermeende crimineel tussen zit, ben je ook meteen verdacht, ook al weet jij daar niets van.
Dat is nu juist de opzet van het verzamelen van die metadata: om (mogelijke) criminele organisaties op te rollen,
en te ontdekken wie er nog meer bij betrokken zouden kunnen zijn.
Wie dat nog steeds niet in de gaten had, is toch werkelijk stekeblind.

Daarom is het ook niet altijd prettig dat bijv. Whatsapp je hele adresboek kopieert en opslaat.
Ook de commercie wil graag weten wie er met wie is gelinkt, om zo mogelijk te proberen daar een slaatje uit te slaan.
Vrienden lukt het namelijk eerder om elkaar over te halen:
"He wat? Heb jij dat gekocht? Tjonge dat zou ook wel eens wat voor mij kunnen zijn..."
En die communicatie zouden commerciële bedrijven bijv. kunnen benutten door het produkt d.m.v. advertenties ook nog eens aan die vriend/vriendin voor te schotelen om iemand maar over te halen dat ze ook dit of dat prul gaan kopen...
Maar niet iedereen zit daar op te wachten. (ik tenminste niet)
20-05-2016, 16:59 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
20-05-2016, 17:36 door Anoniem
"To assume oft can be litterally translated to: to make an ass of you AND me."

Gelukkig is maar het gros van de amerikaanse "markt" gebaseerd op dit soort assumpties. Maar wees vooral verbaas over het feit dat ze TTIPP zo graag willen met hun vertrouwen op in het verleden (mogelijk, dus niet eens zeker) behaalde resultaten.
20-05-2016, 17:37 door Anoniem
Vertel me iets nieuws.
20-05-2016, 20:43 door Anoniem
Dit is inderdaad geen nieuws, maar het kan niet vaak genoeg herhaald worden. Het dringt immers maar zeer langzaam door tot de hoofden van gebruikers en politici. Van beiden zijn de meesten óf zozeer in de ban van De Toekomst dat ze immuun zijn voor de negatieve kanten van IT óf zo bang dat ze alles willen blokkeren.
20-05-2016, 20:51 door Anoniem
data -> verwerking -> informatie

metadata -> verwerking -> informatie
21-05-2016, 10:54 door Anoniem
Vorige week in het programma "onder de radar" versprak een agent zich op camera:
We hebben de nieuwe telefoon en locatie van de verdachte door stemherkenning al, werd er gezegd.
MAW je bent 24/7 overal ter wereld te volgen zodra je een telefoon oppakt.
21-05-2016, 21:18 door Anoniem
Door Anoniem: Vorige week in het programma "onder de radar" versprak een agent zich op camera:
We hebben de nieuwe telefoon en locatie van de verdachte door stemherkenning al, werd er gezegd.
MAW je bent 24/7 overal ter wereld te volgen zodra je een telefoon oppakt.

Nouja, als je op kantoor mensen elke minuut laat volgen dan hangt iedereen in de hoogste gordijnen, maar nu loopt iedereen vrijwillig rond met een apparaat dat maakt dat je overal, altijd te traceren bent. Niet alleen op het moment zelf, maar ook jaren alter. Dat beeld- en geluidopnames kan maken en naar who knows who versturen zonder dat je het merkt, op elk willekeurig moment.

Maar ja, we moeten er allemaal een hebben, want stel dat je er eentje mist. Ik weet wel wat ik erger vind, een moeder die geen tijd voor haar kinderne maakt omdat ze moet werken of een moeder die met ze naar het bos fietst, daar een kwartier op haar telefoon zit te swipen en dan weer terugfietst. "Nee Joost jij mag niet in het zand schoppen". Ja wat moet Joost anders, daar stom staan tot je klaar bent op je smartphone, troela? Maar fijn dat jij jezelf zo'n geweldige moeder vindt. Toch zijn die kinderen beter af bij de opvang, waar telefoons niet toegestaan zijn tijdens opvangtijd.
Enfin dat terzijde, maar die track&trace/bugging devices dragen we nog vrijwillig rond ook. Ongelooflijk.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.