image

Toezichthouder ontving 111 verwijderverzoeken voor Google

woensdag 25 mei 2016, 15:28 door Redactie, 2 reacties

De Autoriteit Persoonsgegevens heeft sinds juli 2014 van 111 mensen verzoeken gekregen om zoekresultaten op hun naam uit de zoekmachine van Google te laten verwijderen. 32 keer heeft de toezichthouder bij Google bemiddeld en er zo 24 keer voor kunnen zorgen dat Google de zoekresultaten verwijderde.

Het Europees Hof van Justitie heeft op 13 mei 2014 geoordeeld dat mensen het recht hebben om een zoekmachine te vragen bepaalde resultaten uit een zoekopdracht op hun naam te verwijderen. Weigert de zoekmachine dit, dan kunnen zij de Autoriteit Persoonsgegevens vragen te bemiddelen. In juli 2014 kreeg de toezichthouder voor het eerst zo’n verzoek. De zoekmachine is na bemiddeling van de Autoriteit Persoonsgegevens niet verplicht om de zoekresultaten alsnog te verwijderen. Maar meestal doet de zoekmachine dit wel.

De Autoriteit Persoonsgegevens heeft alle 111 ontvangen verwijderverzoeken beoordeeld. In veel gevallen heeft de toezichthouder de betrokkenen om meer informatie gevraagd, bijvoorbeeld omdat bewijs ontbrak. Daarna is er 32 keer bij Google bemiddeld, wat 24 keer succesvol was. Acht keer besloot Google het verzoek af te wijzen. 61 keer is er niet bemiddeld, bijvoorbeeld omdat de beslissing van Google juist leek te zijn.

Zestien verzoeken zijn niet in behandeling genomen, bijvoorbeeld omdat het verzoek te laat was ingediend. Drie keer zijn mensen succesvol doorverwezen naar een overheidsorganisatie om de publicatie van persoonsgegevens bij de bron te laten verwijderen. Als laatste zijn twee verzoeken nog bij de Autoriteit Persoonsgegevens in behandeling, zo heeft de toezichthouder vandaag bekendgemaakt.

Reacties (2)
25-05-2016, 15:42 door Anoniem
Wat houdt het ''te laat'' indienen van een verzoek dan in ? Mogen mensen je privacy schenden, wanneer je dit niet snel genoeg opmerkt ? Is de privacy schending na een bepaalde tijd ''verjaard'' ?
25-05-2016, 17:26 door Vandy
Door Anoniem: Wat houdt het ''te laat'' indienen van een verzoek dan in ? Mogen mensen je privacy schenden, wanneer je dit niet snel genoeg opmerkt ? Is de privacy schending na een bepaalde tijd ''verjaard'' ?
Gaat nog eens heel groot worden, dat zelf denken en doen. Onderaan de gelinkte pagina een link naar "de publicatie Bemiddeling AP bij verwijdering zoekresultaten Google" (https://autoriteitpersoonsgegevens.nl/sites/default/files/atoms/files/overzicht_bemiddeling_autoriteit_persoonsgegevens_bij_verwijdering_zoekresultaten_google_0.pdf). Daarin is te lezen (pagina 2, voetnoot 5): "Een verzoek om bemiddeling dient binnen 6 weken na de afwijzing door de zoekmachine bij de AP te worden ingediend, op grond van artikel 47, eerste lid, van de Wbp. Gedurende het eerste half jaar na het arrest van het Europees Hof van Justitie heeft de AP deze termijn overigens zeer soepel gehanteerd, ook in verband met de lange reactietermijnen bij Google."
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.