image

Ook Filipijnse bank doelwit van digitale bankrovers

vrijdag 27 mei 2016, 10:20 door Redactie, 0 reacties

Een bank in de Filipijnen is door dezelfde groep criminelen aangevallen die eerder banken in Bangladesh en Vietnam aanviel en er met 81 miljoen dollar vandoor ging, zo claimt beveiligingsbedrijf Symantec. Er zou daarnaast ook een relatie met de omvangrijke hack van Sony Entertainment zijn.

Eerder kwam beveiligingsbedrijf BAE al met een analyse waaruit bleek dat er een relatie tussen de digitale bankovervallen en de Sony-hackers was. De aanvallers wisten bij de Centrale Bank van Bangladesh 81 miljoen dollar te stelen. Bij de Vietnamese Tien Phong Bank werd geprobeerd ruim 1 miljoen euro te stelen, maar dit mislukte. De malware die de groep hierbij gebruikte is ook tegen een niet nader genoemde bank in de Filipijnen ingezet, aldus Symantec. Of daarbij ook geld is buitgemaakt is nog onbekend.

Eerder liet ook de Banco del Austro in Ecuador weten dat aanvallers 12 miljoen dollar hadden buitgemaakt, maar details over dit incident zijn nog niet openbaar geworden. In het geval van de Filipijnse bank is er echter wel een verband tussen de aanvallen in Bangladesh en Vietnam. Bij de analyse van de malware die in Bangladesh en de malware die in de Filipijnen werd gebruikt vonden onderzoekers een verband. Beide exemplaren bleken namelijk over dezelfde code te beschikken voor het wissen van gegevens.

Een oudere variant van één van de malware-exemplaren zou eerder door een groep zijn gebruikt die ook van de aanval op Sony wordt verdacht. Volgens Symantec laat de ontdekking zien dat de groep nu betrokken is bij het uitvoeren van aanvallen op banken in Zuidoost-Azië. Daarnaast kan het succes van de groep andere groepen aansporen om zich ook met dergelijke digitale overvallen te gaan bezighouden. "Banken en andere financiele instellingen moeten dan ook waakzaam blijven", aldus het beveiligingsbedrijf.<

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.