image

Meer Belgen slachtoffer van fraude met internetbankieren

vrijdag 27 mei 2016, 13:32 door Redactie, 0 reacties

In de eerste drie maanden van dit jaar zijn meer Belgen het slachtoffer van fraude met internetbankieren geworden dan in dezelfde periode een jaar eerder. In het eerste kwartaal van 2016 werden er 145 slachtoffers gemaakt tegen 63 slachtoffers in 2015.

Dat meldt Febelfin, de koepelorganisatie van Belgische banken. De schade viel echter lager uit. Maakten criminelen in 2015 nog 173.000 euro buit, in het eerste kwartaal van dit jaar ging het om een bedrag van ruim 113.000 euro. Volgens Febelfin is dit te verklaren doordat criminelen zich, in tegenstelling tot vorig jaar, voornamelijk tot particulieren richten. In 2015 waren Belgische bedrijven nog het doelwit van malware waarmee grote bedragen van rekeningen werden gestolen.

De stijging van het aantal slachtoffers wordt toegeschreven aan phishing, wat nog altijd de meestgebruikte fraudemethode is. Het gaat dan vooral om phishingaanvallen waarbij slachtoffers hun bankpas naar een opgegeven adres moeten sturen en hun pincode op een phishingsite moeten invoeren. Met de pas en bijbehorende pincode kunnen de criminelen vervolgens de rekening plunderen.

Image

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.