Tor Browser waarmee via het Tor-netwerk gesurft kan worden hoort niet thuis op de computer van een arts, zo adviseert de Nationale Raad van de Belgische Orde van Artsen. Het onderwerp kwam ter sprake vanwege verschillende artsen waarvan de systemen door ransomware waren getroffen.
"Verschillende artsen zijn het slachtoffer geworden van digitale fraude onder de vorm van ransomware. Dit houdt in dat het aanklikken van een link, op een ogenschijnlijk normaal uitziende e-mail of website, tot gevolg heeft dat alle data die zich op de computer bevinden ontoegankelijk worden voor de gebruiker", aldus de Raad. Die stelt dat het betalen van het gevraagde losgeld geen resultaat oplevert. "Wat men ook onderneemt de gegevens zullen ontoegankelijk blijven." Een opmerkelijke uitspraak, aangezien uit de praktijk blijkt dat het betalen in veel gevallen wel tot het ontsleutelen van de gegevens leidt.
De Nationale Raad geeft vervolgens verschillende adviezen zoals het controleren van e-mails op hun authenticiteit en het adres van de afzender alvorens tot bepaalde acties over te gaan. Ook wordt het maken van back-ups genoemd. Als laatste spreekt de Nationale Raad zich ook nog uit over het gebruik van bepaalde browsers. "Om medische gegevens te encrypteren of beveiligde boodschappen te versturen mag geen gebruik gemaakt worden van browsers die gekend zijn voor allerlei illegale en criminele praktijken, zoals de TOR (The Onion Router) browser, e.a. Deze browsers horen niet thuis op de computer van een arts."
Verschillende ransomware-exemplaren communiceren via het Tor-netwerk, maar dit staat los van Tor Browser. Tor Browser is een aangepaste versie van Firefox, aangevuld met software om verbinding met het Tor-netwerk te maken. Veel activisten en journalisten in repressieve regimes maken er gebruik van, alsmede mensen die hun privacy belangrijk vinden. Hieronder een afbeelding van een presentatie (pptx) die bij de Orde van Artsen over cybercrime werd gegeven, waarbij ook Tor Browser werd genoemd.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.
Technisch Security Specialist
De IT in de zorg professionaliseert. De beweging naar de Cloud brengt nieuwe mogelijkheden met zich mee maar ook de noodzaak om op security gebied stappen te zetten. Wil je die stap met ons zetten en werken in een dynamische, moderne IT omgeving? Solliciteer dan op deze veelzijdige functie!
Engineer IT-operations
Nationaal Cyber Security Centrum
Als engineer IT-operations werk je in DevOps-verband samen met de solution-engineers van het NCSC. Die zijn verantwoordelijk voor de implementatie, doorontwikkeling en het applicatief beheer van onze businessapplicaties. Jij vult de Ops-taken in. Jouw grootste uitdaging? Bestaande regels vertalen naar technische oplossingen.
(Senior) Solutions-engineer
Nationaal Cyber Security Centrum
Als (senior) technisch applicatie beheerder/developer ben je verantwoordelijk voor de implementatie, doorontwikkeling en het beheer van een aantal business applicaties en technische voorzieningen van het NCSC. Het gaat hierbij om applicaties en voorzieningen op het gebied van incident- en vulnerability management en malware analyse.
Wanneer je hieronder het e-mailadres van je account opgeeft wordt er een nieuwe activatielink naar je gestuurd. Deze link kun je gebruiken om een nieuw wachtwoord in te stellen.
Wanneer je het juiste e-mailadres hebt opgegeven ontvang je automatisch een nieuwe activatielink. Deze link kan je gebruiken om een nieuw wachtwoord in te stellen.
Geef je e-mailadres op en kies een alias van maximaal 30 karakters.
Je hebt je succesvol aangemeld. Voordat je je account kunt gebruiken moet deze eerst geactiveerd worden. Dit kan je zelf doen middels de activatielink die naar het opgegeven e-mailadres is verstuurd.