image

FIOD in actie tegen miljoenenfraude met nepbrieven

donderdag 2 juni 2016, 12:08 door Redactie, 0 reacties

De FIOD (fiscale inlichtingen- en opsporingendienst) heeft gisteren en vandaag in totaal tien locaties doorzocht in een strafrechtelijk onderzoek naar bedrijven die in Nederland postbussen beheren en vermoedelijk worden gebruikt bij een wereldwijde miljoenenfraude met nepbrieven.

De zes bedrijven en de bestuurders worden verdacht van oplichting en poging tot oplichting van honderdduizenden mensen over heel de wereld door middel van nepbrieven. Het totale fraudebedrag loopt vermoedelijk in de vele miljoenen. Gelijktijdig met de actie van de FIOD heeft het Amerikaanse ministerie van Justitie namens honderdduizenden slachtoffers een civiele klacht ingediend tegen twee van de verdachte bedrijven en een bestuurder in Nederland.

Advance fee scam

In de brieven - waarin mensen met hun naam aangeschreven werden - werd de ontvanger wijs gemaakt dat ze een geldbedrag of cheque gewonnen hebben, maar deze nog niet hadden geclaimd. Of de verzender van de brief zou de ontvanger zogenaamd uit liefdadigheid een bedrag willen geven. Daarnaast werden er brieven gestuurd waarin stond dat de ontvanger een gegarandeerde winnaar zou zijn in een loterij.

Om het geld te kunnen overmaken naar de ontvanger van de brief moest er eerst een geldbedrag tussen de 20 en 45 euro contant of met cheque worden opgestuurd naar telkens een postbusnummer in Nederland. Het gaat hier om de papieren variant van de 'advance fee scam', waar oplichters grote bedragen beloven en slachtoffers gedupeerd achterblijven.

In de verschillende brieven werden circa 300 verschillende postbusnummers in Nederland genoemd. De zes verdachte Nederlandse bedrijven naar wie de FIOD onderzoek doet zouden een groot deel van de postbussen beheren, leeghalen en de post verwerken. Een deel van het geld mochten zij vermoedelijk houden als betaling voor de geleverde diensten.

Eigen verantwoordelijkheid

"Het is belangrijk dat mensen zelf kritisch kijken voor ze ergens op in gaan en geld opsturen. Ze hebben daarin een eigen verantwoordelijkheid", zo stelt het Openbaar Ministerie. Tot op heden zijn geen Nederlandse slachtoffers van deze fraude bekend. De actie van de FIOD onder leiding van het Functioneel Parket is erop gericht dat Nederlandse postbussen niet langer gebruikt worden voor dit soort wereldwijde fraudes.

Bij het doorzoeken van woningen en bedrijfspanden zijn naast administratie duizenden enveloppen met daarin contant geld of cheques in beslag genomen. In Utrecht werden pallets met honderdduizenden gedrukte brieven in beslag genomen. Er is daarnaast beslag gelegd op circa een half miljoen euro contant geld, cheques, horloges, kunst, auto’s en tegoeden op bankrekeningen.

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.