image

"Nederlander bezorgd over privacy, maar handelt hier niet naar"

donderdag 2 juni 2016, 11:51 door Redactie, 10 reacties

Nederlanders maken zich zorgen over hun privacy, maar handelen hier niet naar als het gaat om het handelen in persoonlijke gegevens en het gebruik van social media en smartphones. Dat blijkt uit onderzoek (pdf) dat door GfK in opdracht van DDMA onder ruim 1.000 Nederlanders werd uitgevoerd.

DDMA is de brancheorganisatie voor marketingbedrijven. Op een schaal van 1 tot en met 10 waarbij 1 staat voor "vertrouw ik helemaal niet" en 10 voor "vertrouw ik volledig" geven consumenten techbedrijven uit Sillicon Valley gemiddeld een 4,6. Toch heeft 82% van de respondenten een smartphone én gebruikt 65% van de respondenten in het bezit van een smartphone of tablet dagelijks apps.

"Mensen zeggen privacy belangrijk te vinden, maar handelen er niet naar. Wel is gebleken dat in veel gevallen een afgewogen keuze wordt gemaakt over het delen van persoonsgegevens: de context waarin gegevens worden gedeeld en wat daar tegenover staat is van belang bij de keuze", zo liet TNO in een eerder onderzoek al weten. Volgens het TNO is er sprake van een 'privacy paradox'.

Ook de houding ten aanzien van social media laat de privacy paradox zien. Wederom op een schaal van 1 tot en met 10 geven consumenten social media een 4. Social media wordt daarmee het minst vertrouwd, waar de overheid het meeste vertrouwen geniet (5,9). Toch bekijkt 64% van de respondenten dagelijks social media als Facebook, Instagram, Snapchat of Pinterest, logt 56% dagelijks in en plaatst 28% dagelijks berichten.

De meeste mensen zijn bovendien niet bereid te betalen voor diensten, zoals e-mail en social media, als dat betekent dat hun gegevens niet worden gebruikt voor commerciële doeleinden. Slechts 9% is hiertoe wel bereid. "Men zegt het één, maar doet het ander. Het vertrouwen van mensen in de technologie of toepassing is relatief laag, maar men maakt er op grote schaal gebruik van", aldus DDMA in het onderzoek.

Reacties (10)
02-06-2016, 16:10 door Anoniem
Voor veel mensen is het helemaal niet realistisch dat ze facebook vermijden of tinder. Zonder deze platformen ben je een buitenbeentje, iets wat veel mensen niet aankunnen.

Betalen door reclame te kijken zou net zo goed kunnen als betalen met privegegevens.

De burger vertrouwt er op dat bij misstanden ze naar de rechter kunnen stappen om dingen recht te zetten.
Mensen geven liever de gegevens niet, maar zien geen alternatief dan het toch te doen.
Het is aan de overheid om te zorgen dat bedrijven inderdaad geen misbruik maken van het vertrouwen dat de mensen aan hen geven.
02-06-2016, 17:26 door Zeurkool
Door Anoniem:
Het is aan de overheid om te zorgen dat bedrijven inderdaad geen misbruik maken van het vertrouwen dat de mensen aan hen geven.

De overheid is in dienst van bedrijven en multinationals. Het is een grote fout te denken dat de overheid er voor de burger zit. Ja, dit zou wel zo moeten zijn, maar na jou stem doen ze vrij weinig meer met hun beloftes. Lobyisten hebben d emeeste macht,
02-06-2016, 19:18 door Anoniem
Door Anoniem: Voor veel mensen is het helemaal niet realistisch dat ze facebook vermijden of tinder. Zonder deze platformen ben je een buitenbeentje, iets wat veel mensen niet aankunnen.

Het internet is zoiets geworden als de Kerk van Rome: je drentelt braaf mee, of je wordt geëxcommuniceerd.
02-06-2016, 20:14 door Anoniem
Natuurlijk is de overheid er vooral voor bedrijven en multinationals. Vergeet niet dat vrijwel iedereen met een goede functie bij de overheid, of dat nu als ambtenaar of als kamerlid / minister is, hoopt op een uiteindelijke goed betaalde directiebaan bij een bedrijf.

Dat is het nadeel van de begrenzing van overheidssalarissen: de verleiding is daardoor groter om een zodanige relatie met het bedrijfsleven op te bouwen dat er naderhand wat uit te halen is. Daarmee bedoel ik allerminst dat iedereen corrupt is, maar goede vriendjes hebben hoort bij het 'overheidsspel'.
03-06-2016, 07:10 door Anoniem
Maar men wordt ook nog op het verkeerde been gezet. Bijvoorbeeld omdat dat makkelijker is voor de surveillance diensten als FBI en alle andere bekende drieletterige equivalenten. Allo en Facebook met allebei end2end encryptie als opt-in en niet als 'per default'. Net als boven gezegd er wordt dus niets gedaan voor je veiligheid en privacy. Dat moet je zelf doen. Anders geformuleerd. Je wordt met opzet verkeerd voorgelicht en de meesten van ons valt dat niet eens op. Waarom dacht je dat Windows10 zo versneld moet worden aangepraat, voor 29 juni a.s. uit de doos als uiterste houdbaarheidsdatum?
03-06-2016, 10:22 door Anoniem
Ik zie geen privacyparadox. De aanbieders van diensten die gratis lijken maar die een verborgen (of in ieder geval voor de meeste mensen onduidelijk) prijskaartje hebben zijn er zo goed in geslaagd zich diep in het dagelijkse leven van veel mensen te nestelen dat die dat niet meer zomaar los weten te laten. Een drugsverslaafde die eerst van een ogenschijnlijk gulle dealer gratis shots heeft gekregen zal het ook niet met de uiteindelijke prijs eens zijn maar die toch betalen. Da's een wat heftige vergelijking misschien, maar ik zie wel degelijk een overeenkomst.

De paradox die ik zie is niet dat mensen het niet eens zijn met de privacyprijs die ze betalen maar de "diensten" toch blijven gebruiken, de paradox die ik zie is dat een beroepsgroep waarvan in ieder geval een flink deel zich richt op het exploiteren van irrationeel gedrag van mensen het vreemd vindt dat mensen zich soms irrationeel gedragen.
03-06-2016, 10:44 door Anoniem
Door Anoniem: Waarom dacht je dat Windows10 zo versneld moet worden aangepraat, voor 29 juni a.s. uit de doos als uiterste houdbaarheidsdatum?

Nou, waarom dan?
03-06-2016, 14:56 door Anoniem
Even voor de volledigheid, DDMA is de "Data Driven Marketing Association".
Dus DDMA geeft opdracht tot onderzoek naar de bereidheid om data af te staan voor marketing doeleinden.

Wat mij betreft is hier sprake van Priming (https://en.wikipedia.org/wiki/Priming_%28psychology%29)
03-06-2016, 22:40 door Anoniem
Ik doe mijn best alleen nog zaken op te zoeken met duckduckgo, maar standaard kom je steeds op Google uit. Het is wel even opletten dus. Of kun je dat instellen in je browser? Ik ben dat geprofile zo zat...
03-06-2016, 22:42 door Anoniem
Als ik bier anoniem post, dan weet Google toch wel wat ik doe en zeg? Volgens mij is elk device daarop aangesloten...
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.