image

Online onderzoek gemeente Schagen bevat risicovolle link

donderdag 2 juni 2016, 14:56 door Redactie, 8 reacties
Laatst bijgewerkt: 02-06-2016, 16:27

Een onderzoek dat uit naam van de Noord-Hollandse gemeente Schagen wordt uitgevoerd blijkt deelnemers naar een risicovolle website te sturen. De Erasmus Universiteit doet in opdracht van de gemeente onderzoek naar wat inwoners van zaken als woonomgeving, zorg en dienstverlening vinden.

Hiervoor besloot de universiteit 6.000 van de 46.000 inwoners te benaderen om via internet aan een online onderzoek mee te doen. De link naar het onderzoek wijst echter naar een risicovolle website, zo blijkt uit een waarschuwing die deelnemers kregen. De universiteit gaat nu al 6.000 een brief met excuses sturen. Ook wordt de vragenlijst per post naar de inwoners gestuurd, zo meldt de lokale radiozender SchagenFM.

Update

SchagenFM meldt dat de enquête van de gemeente ten onterechte een viruswaarschuwing heeft gegeven. Hoewel deelnemers aan het onderzoek de melding kunnen krijgen dat het om een risicovolle website gaat is dit volgens de gemeente niet het geval.

Reacties (8)
02-06-2016, 16:13 door Anoniem
03-06-2016, 07:02 door Anoniem
Dus omdat een of andere applicatie van inwoners van Schagen onterecht een viruswaarschuwing geeft over een website voor de gemeente moet de maker van de website voor de kosten opdraaien?

Als de waarschuwing foutief is, dan is dat toch in de eerste plaats de verantwoordelijkheid van die applicatie en haar gebruikers? Het risico is voor de gemeente.
03-06-2016, 09:51 door Korund
De link naar het onderzoek wijst echter naar een risicovolle website, zo blijkt uit een waarschuwing die deelnemers kregen.
Het is volstrekt onduidelijk welke software deze waarschuwing afgeeft. Dit blijkt niet uit de berichtgeving.
<speculatie-modus>
Ik kan mij voorstellen dat de link wordt afgevangen door de anti-virussoftware van de gebruiker, en gezien het feit dat de waarschuwing kennelijk onterecht is, liggen de schuld en de kosten in dat geval bij de maker van de anti-virussoftware.
't Kan natuurlijk ook zijn dat de waarschuwing (gedeeltelijk) terecht is, omdat de EUR zijn enquête-website host bij een dubieuze hoster.
</speculatie-modus>
Maar een beetje meer achtergrondinformatie bij dit bericht zou een hoop vragen en speculatie van de lezers wegnemen.
03-06-2016, 09:51 door Anoniem
Uit de link van Anoniem 16:13
Deze melding klopt echter niet want de website is volgens de gemeente niet risicovol.

De gemeente zegt, dat de site niet risicovol is, wil niet zeggen, dat de melding van de anti-virus software onterecht is. Dat ligt nl. aan het criterium voor wat je veilig vind. Een website die scripts draait, kan voor een virusscanner onveilig zijn, maar omdat de scripts informatie vergaren voor de gemeente, denkt die daar anders over. Zolang dit soort informatie ontbreekt, kun je geen van beiden gelijk geven.
03-06-2016, 10:01 door Anoniem
"Want deze site is volgens de gemeente niet risicovol"
Als je nou even gedegen onderzoek doet alvoor iets te beweren, zijn genoeg aanleidingen dat heel gemakkelijk een MITM kan plaatsvinden... als er iets risicovol is...
03-06-2016, 10:39 door Anoniem
Ah, enquetetooling... als iets een pijn in het hoofd geeft zonder de voorafgaande vreugde van een dronkenschap is dat het wel.
De meest onbekwame jojo in je organisatie kan een willekeurige enquetetool op een wild websiteje gebruiken om vervolgens alle medewerkers aan te schrijven met een mail met een link erin naar een volstrekt onbetrouwbare tool (surveymonkey bv., waar je willekeurige enquetes in kan vullen van andere bedrijven door de URL iets aan te passen...).

Als beveiliger krijg je dan tien vragen of dat nou wel de bedoeling is en een heleboel hoofdpijn over of je daar beter maar eens beleid over kan maken, welk beleid dan, en hoe je dat vervolgens af gaat dwingen... en wij maar voorlichten over dat je niet op links in mail moet klikken etc.

Advies welkom ;-).
03-06-2016, 16:35 door ph-cofi
Door Anoniem: Advies welkom ;-).
Alleen zelfbeheerde enquetetooling toestaan (niet verder uitgezocht). Of Google forms gebruiken (ervan uitgaande dat Google de tekst mag meelezen).
04-06-2016, 22:58 door Anoniem
Zo weinig informatie geven is niet van deze tijd. Noem gewoon het bedrijf dat de enquete zou verzorgen en de software. Je kan bedrijfsvriendelijk zijn, maar ook overdrijven.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.