image

Schadelijke ransomware beschadigt Windows-installaties

vrijdag 3 juni 2016, 09:52 door Redactie, 0 reacties

Onderzoekers waarschuwen voor een nieuw schadelijk ransomware-exemplaar dat Windows-installaties beschadigt. Windows kan hierdoor niet meer worden gestart. De ransomware wordt BadBlock genoemd en versleutelt niet alleen databestanden, maar ook belangrijke Windows-systeembestanden.

Hierdoor kan de computer na de versleuteling niet meer worden herstart, omdat essentiële uitvoerbare bestanden zijn versleuteld. Waardoor BadBlock ook opvalt is dat de het slachtoffers waarschuwt wat het aan het doen is. De meeste ransomware toont pas een melding als alle bestanden zijn versleuteld, maar BadBlock laat de melding zien als het proces plaatsvindt. Daardoor kunnen gebruikers het encryptieproces via Taakbeheer stoppen.

Voor het ontsleutelen van bestanden wordt een bedrag van 2 bitcoins gevraagd, wat omgerekend 960 euro is. Slachtoffers hoeven niet te betalen, want onderzoeker Fabian Wosar van beveiligingsbedrijf Emsisoft een gratis tool ontwikkeld die door BadBlock versleutelde bestanden kan ontsleutelen, zo meldt Bleeping Computer.

Image

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.