image

Koninklijke onderscheiding voor AP-voorzitter Kohnstamm

vrijdag 3 juni 2016, 09:38 door Redactie, 5 reacties

De vertrekkend voorzitter van de Autoriteit Persoonsgegevens Jacob Kohnstamm is benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau wegens zijn inzet voor de privacy. Kohnstamm is sinds 2004 voorzitter van de toezichthouder, zijn tweede en laatste benoemingstermijn loopt op 1 augustus van dit jaar af.

Volgens de Autoriteit Persoonsgegevens heeft Kohnstamm een grote stempel gedrukt op de ontwikkeling van de bescherming van de persoonlijke levenssfeer en de bescherming van persoonsgegevens in het bijzonder. "Hij heeft de Autoriteit Persoonsgegevens tot handhavende toezichthouder gemaakt en in Nederland krachtig gepositioneerd. Kohnstamm bracht privacytoezichthouders wereldwijd dichter bij elkaar. Hierdoor ontstond succesvolle wereldwijde samenwerking bij onderzoek naar grensoverschrijdende overtredingen van privacywetgeving."

Onder leiding van Kohnstamm is de Autoriteit Persoonsgegevens van adviseur voor individuen, bedrijven en instellingen zich meer op toezicht op en handhaving van de Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp) gaan richten. Vanaf 1 januari dit jaar heeft de autoriteit extra bevoegdheden gekregen; de toezichthouder kan direct boetes opleggen als organisaties de Wbp overtreden en organisaties moeten verplicht datalekken melden.

Van 2010 tot 2014 was Kohnstamm ook voorzitter van de Artikel 29-werkgroep van Europese privacytoezichthouders. Daarnaast was hij van 2011 tot 2014 voorzitter van het Uitvoerend Comité van de Internationale Conferentie waarin wereldwijd privacytoezichthouders samenwerken. Kohnstamm wordt later dit jaar door de voormalig burgemeester van Utrecht Aleid Wolfsen opgevolgd.

Reacties (5)
03-06-2016, 10:01 door Erik van Straten
Ik heb regelmatig kritiek geuit op de AP (voorheen CBP), o.a. in mijn cynische FAQ (in de tweede helft van [1] - die, ook na invoering van de wet op 1 januari j.l., nog een flinke kern van waarheid bevat).

Echter, hoewel de AP tot nu toe niet zoveel bereikt heeft als ik had gehoopt, besef ik ook dat het een kwestie was en is van je nek heel ver uitsteken. En compromissen sluiten in een politiek speelveld met vergaande invloed van economische schade predikende-, maar slechts kortetermijndenkende, lobbyisten.

Daarom chapeau voor de inzet van dhr. Kohnstamm; de koninklijke onderscheiding is, wat mij betreft, welverdiend. Ik hoop dat dhr. Wolfsen het minstens net zo goed gaat doen en wens hem veel succes daarbij!

[1] https://www.security.nl/posting/409730/CBP%3A+nieuwe+boetebevoegdheid+maakt+ons+tandeloos%20#posting409764
03-06-2016, 11:41 door Anoniem
De koninklijke onderscheiding is gecompromitteerd geraakt.
Zelfs mensen met een bedenkelijk oorlogsverleden kregen het.
03-06-2016, 13:03 door Anoniem
En net als zo iemand beloond wordt voor zijn inzet lees je dan dat zo'n volstrekt ongeschikte kneus als Aleid Wolfsen hem gaat opvolgen. Dag dag geloofwaardigheid AP.
03-06-2016, 22:36 door Anoniem
Door Anoniem: En net als zo iemand beloond wordt voor zijn inzet lees je dan dat zo'n volstrekt ongeschikte kneus als Aleid Wolfsen hem gaat opvolgen. Dag dag geloofwaardigheid AP.

Sic transit Gloria mundi... Ze willen er niet zo'n lastige hebben denk ik. Maar iemand die oplages laat vernietigen heeft in ieder geval een beter gevoel van privacy dan een Eric Schmidt met zijn "als niemand het mag weten dan moet je het niet doen". Nee meneer Schmidt, al heb ik een supersaai leven, dan heeft een ander daar nog steeds niks mee te schaften.
06-06-2016, 13:40 door Anoniem
Door Anoniem: De koninklijke onderscheiding is gecompromitteerd geraakt.
Zelfs mensen met een bedenkelijk oorlogsverleden kregen het.
Of laatst nog een kwakzalver. http://www.volkskrant.nl/wetenschap/omstreden-homeopaat-mag-zijn-lintje-toch-houden~a3683222/
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.