image

EFF hekelt FBI-experiment met tattoo-herkenningstechnologie

donderdag 2 juni 2016, 16:54 door Redactie, 8 reacties

De Amerikaanse burgerrechtenbeweging EFF hekelt een experiment dat de FBI met tatoeages van gevangen heeft uitgevoerd om tattoo-herkeningstechnologie te ontwikkelen. Volgens de EFF vormt dergelijke technologie een bedreiging voor de vrijheid van meningsuiting en privacy.

De burgerrechtenbeweging stelt dat tatoeages vaak een diepere betekenis hebben, en kunnen onthullen wie iemand is, waarin hij gelooft, wat zijn ideologie is en zelfs sociale relaties zijn aan de hand van tatoeages af te leiden. De FBI werkt op dit moment aan tattoo-herkenningstechnologie waarmee de politie allerlei informatie over mensen via hun tatoeages kan achterhalen.

Uit documenten die door de EFF werden opgevraagd blijkt dat de FBI voor het experiment 15.000 afbeeldingen van tatoeages gebruikte, afkomstig van aangehouden personen en gevangenen. De afbeeldingen werden vervolgens aan derde partijen verstrekt, zonder beperkingen wat betreft het gebruik. De tatoeages bleken vaak persoonlijke informatie te bevatten, zoals geboortedata, namen en gezichten.

Daarnaast bleken de onderzoekers de richtlijnen voor ethisch onderzoek waarbij mensen zijn betrokken niet te hebben gevolgd. Zo werd er alleen toestemming van toezichthouders gevraagd nadat de eerste reeks experimenten was afgerond. Ook was niet vermeld dat de tatoeages van gevangenen afkomstig waren. Volgens de EFF zien opsporingsdiensten tatoeages als unieke biometrische kenmerken en als "shortcut" om de persoonlijke meningen en sociale connecties van iemand te achterhalen.

De technologie zou namelijk niet alleen bedoeld zijn om mensen aan de hand van hun tatoeages te herkennen, maar zou het ook mogelijk moeten maken om verbanden tussen mensen met soortgelijke tatoeages te leggen. Vanwege de problemen en bezwaren roept de EFF de FBI en het Amerikaanse National Institute of Standards and Technology (NIST) op om met de experimenten en onderzoeken te stoppen.

Reacties (8)
02-06-2016, 23:16 door Skizmo
Tjongejonge zeg... de EFF heeft ook overal wat op te zeiken. Ze lijken PETA wel.
03-06-2016, 08:56 door Anoniem
Door Skizmo: Tjongejonge zeg... de EFF heeft ook overal wat op te zeiken. Ze lijken PETA wel.

En terecht... de FBI doet waar ze zin in heeft zonder enigszins rekening te houden met privacy!
03-06-2016, 09:17 door Anoniem
Door Skizmo: Tjongejonge zeg... de EFF heeft ook overal wat op te zeiken. Ze lijken PETA wel.
my
jij hebt geen tattoos dus?
je klinkt namelijk als een NIMBY..
alleen der ligt niets in jouw tuin, dus er is geen probleem?

kijk alleen maar naar Amerika in dit geval.
daar is het normaal dat je een tattoo hebt bij evenementen.
een evenement kan bijvoorbeeld een tour of duty zijn geweest (bijv uitzending naar iraq, afghanistan, duitsland). of bij een elite team zitten.
of simpelweg dezelfde tattoo als je zus op je vakantie naar san fransisco.
op deze manier worden er links en verbanden gelegd die erg eng kunnen zijn.
zie het een beetje als DNA testen, waarbij men vergeet te vertellen dat er maar naar 5 stukjes dna werd gekeken, zodat jij de bak in kon voor iets wat jouw oom gedaan had.
03-06-2016, 09:46 door Skizmo
alleen der ligt niets in jouw tuin, dus er is geen probleem?

wat de fuck lul jij nou.... ik zeg alleen dat de EFF aan het doorslaan is... krijg je dit soort gezeik over je heen.
03-06-2016, 09:58 door Anoniem
Door Skizmo:
alleen der ligt niets in jouw tuin, dus er is geen probleem?

wat de fuck lul jij nou.... ik zeg alleen dat de EFF aan het doorslaan is... krijg je dit soort gezeik over je heen.

Neem nog even een bakje koffie ;)
03-06-2016, 14:37 door Anoniem
Tattoo's, Biometrisch gegevens, vingerafdrukken etc zijn direct aan een persoon te koppelen en kunnen wanneer verkeerd gebruikt tot veel schade leiden.

Mensen blijven niet inzien dat dit met beleid moet worden gedaan. Helaas lijkt meneer Skizmo dit niet door te hebben.
(Voorbeeld: meneer Skizmo heeft een tattoo welke bekend is bij de instanties.)

Op een bepaalt moment wordt er na een voetbalwedstrijd een filmje gevonden van holigans welke een fontijn aan stukken heeft getrapt waar een tattoo zichtbaar van een dader maar verder niets duidelijks. Persoon op het filmpje heeft zijn gezicht verborgen achter een sjaal etc
.
De instanties worden gevraagd te kijken of de tattoo bekend is en er is een match. Meneer Skizmo wordt van zijn bed gelicht en mag voorkomen. Meneer is echter nooit bij de voetbalwedstrijd geweest echter de instanties hebben de tattoo op het filmpje verkeerd vergeleken en daardoor is ten onrechte meneer Skizmo aangewezen.

Lullig dan toch, meneer Skizmo?
03-06-2016, 21:19 door karma4
Door Anoniem: Tattoo's, Biometrisch gegevens, vingerafdrukken etc zijn direct aan een persoon te koppelen en kunnen wanneer verkeerd gebruikt tot veel schade leiden.
...
Lullig dan toch, meneer Skizmo?
Het is je eigen keuze om een tattoo te zetten en in wat voor vorm je dat wenst. Ik denk dat de tattoo masters elkaars werk kunnen herkennen. Inderdaad een beetje lullig dat daders zou eenvoudiger herkend kunnen worden.
Vind ik niet zo;n issue. Het is beter dan dat de slachtoffers op gebitsidentificatie herkend moeten worden.
06-06-2016, 10:28 door Vandy
Tattoos... Tokkies gonna tokkie.

Weer een reden om geen tattoo te nemen.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.