image

Microsoft EMET voor het eerst omzeild door cybercriminelen

maandag 6 juni 2016, 15:05 door Redactie, 0 reacties

De gratis beveiligingstool Microsoft EMET is voor het eerst door cybercriminelen omzeild, zo meldt het Amerikaanse beveiligingsbedrijf FireEye. EMET staat voor Enhanced Mitigation Experience Toolkit en is een programma van Microsoft dat Windows en applicaties van een extra beschermingslaag voorziet.

Deze extra beschermingslaag moet het lastiger voor aanvallers maken om zowel bekende als onbekende kwetsbaarheden in het besturingssysteem of geïnstalleerde programma's of plug-ins aan te vallen. EMET kan daarnaast systeembeheerders een waarschuwing geven als een applicatie door een mogelijke aanval is gecrasht. In het verleden hebben onderzoekers verschillende keren aangetoond dat EMET is te omzeilen.

Cybercriminelen probeerden EMET juist op systemen te detecteren voordat ze een aanval uitvoerden. Zo zijn er aanvallen bekend waarbij computers met EMET met rust werden gelaten, om te voorkomen dat het programma de aanval zou detecteren en alarm zou slaan. FireEye heeft nu echter een nieuwe versie van de Angler-exploitkit ontdekt die in staat is om Microsoft EMET te omzeilen.

De Angler-exploitkit is een zeer populaire toolkit die internetcriminelen gebruiken om computers automatisch met malware te infecteren. Hiervoor worden bekende kwetsbaarheden in Adobe Flash Player, Microsoft Silverlight en Internet Explorer gebruikt. Zodra internetgebruikers op een website met de Angler-exploitkit komen of een advertentie te zien krijgen die hiernaar wijst en de eerder genoemde software is niet up-to-date, dan kan er zonder enige verdere interactie malware worden geïnstalleerd.

In het geval Microsoft EMET was geïnstalleerd zou de aanval kunnen worden gestopt. De nu ontdekte Angler-exploitkit is echter in staat om EMET in het geval van aanvallen op Adobe Flash Player en Microsoft Silverlight te omzeilen en zo toch malware te installeren. Volgens FireEye is dit vrij geraffineerd en laat het zien dat exploitkits zich steeds verder ontwikkelen. Windowsgebruikers kunnen dergelijke aanvallen echter voorkomen door hun software up-to-date te houden.

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.