image

OM eist celstraffen wegens fraude met internetbankieren

dinsdag 7 juni 2016, 17:39 door Redactie, 7 reacties

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vandaag bij de rechtbank Rotterdam gevangenisstraffen van 12, 24 en 36 maanden geëist tegen zeven verdachten die terecht staan vanwege het op grote schaal frauderen met internetbankieren. De verdachten maakten gebruik van malware om toegang tot de rekeningen van hun slachtoffers te krijgen. De malware werd via zogenaamde betalingsherinneringen verspreid.

"Wanneer op een link werd geklikt verscheen niet de bijbehorende factuur, maar begon de manipulatie van het internetbankieren. Zonder dat de rekeninghouder zich ervan bewust was, werd geld overgemaakt naar de rekening van een ‘moneymule’. Daarna werd het geld zo snel mogelijk opgenomen", aldus het OM. De verdachten zouden het vooral op midden- en kleinbedrijven hebben voorzien.

Uit de aangiften blijkt dat meer dan 200 rekeninghouders slachtoffer van de malware zijn geworden. De verdachten zouden in totaal 270.000 euro hebben hebben overgeboekt en weggesluisd. De banken konden echter voor "tonnen" aan frauduleuze overboekingen stoppen of terugboeken. Daarnaast werden alle slachtoffers schadeloos gesteld.

Ouderwets recherchewerk

De officier van justitie liet weten dat de verdachten achter de malware geen of nauwelijks fouten maakten. "Door vasthoudend, ouderwets recherchewerk gecombineerd met digitale expertise en een dosis geluk is de organisatie stap voor stap blootgelegd." Verder benadrukte de officier van justitie dat de verdachten het Nederlandse systeem van internetbankieren op "grove wijze" hebben aangevallen en het vertrouwen in het elektronische betalingsverkeer hebben geschaad.

Reacties (7)
07-06-2016, 18:18 door potshot
stom klikvee..ik heb een kennis die ook op ALLES klikt wat ze binnenkrijgt.
ik wilde wel eens weten waarom ze dat deed...nou zei ze.. dat deed ze omdat ze bang was iets te missen..
07-06-2016, 18:28 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
08-06-2016, 00:36 door Anoniem
Bert Linux en potshot hebben natuurlijk gelijk; ook ik blijf me verbazen over de naïviteit van veel mensen die maar klakkeloos op ieder aangeboden linkje klikken. Laten we echter niet vergeten dat iedereen ouder wordt en dat je niet op ieder vakgebied expert kunt zijn...

Ter vergelijking: Als iemands fiets wordt gestolen, is de eerste vraag sinds jaar en dag: "Had je hem niet op slot gezet?". Dat is in de loop der jaren al verschoven naar: "Had je je fiets nergens aan vast gezet?" of: "Waarom had je hem niet met een motorketting vastgezet?". Het lijkt erop alsof je je als slachtoffer eerder moet verantwoorden dan als dader...

Laten we niet vergeten dat de daders de grootste hufters zijn die niets aan deze samenleving bijdragen en zodoende voor een verschuiving van de norm zorgen en er vaak mee weg lijken te komen met taakstrafjes. Werkt niet echt stimulerend voor de rest die gewoon hard werkt en belasting afdraagt...
08-06-2016, 09:48 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
08-06-2016, 09:49 door Anoniem
Door potshot: stom klikvee..ik heb een kennis die ook op ALLES klikt wat ze binnenkrijgt.
ik wilde wel eens weten waarom ze dat deed...nou zei ze.. dat deed ze omdat ze bang was iets te missen..

Heb wel de perfecte oplossing; keihard de wedervraag of ze zodoende ook een beurt van een-ieder accepteert ;) snappen ze snel genoeg het probleem
08-06-2016, 12:00 door superglitched - Bijgewerkt: 08-06-2016, 12:01
Verbaas mij meer over de straffen, even een simpel rekensommetje, er vanuit gaande dat je straf vermindering krijgt des te meer overtredingen je pleegt (kwantumkorting). Terwijl juist het tegenovergesteld waar zou moeten zijn, als we niet van die slappe zakken als aanklagers en beleidsmakers hadden.

2 dagen per slachtoffer celstraf. Per slachtoffer 1000 Euro buitgemaakt grof gezegd.

Conclusie: ik raad een ieder aan om het criminele pad op te gaan. 1 dag werken, 2 dagen celstraf maar wel nagenoeg een klein maandsalaris. Bovendien is de pakkans erg klein, je kan eenvoudig 200 slachtoffers maken voordat je word opgepakt.
[/sarcasm]
08-06-2016, 16:51 door Anoniem
Door potshot: stom klikvee..ik heb een kennis die ook op ALLES klikt wat ze binnenkrijgt.
ik wilde wel eens weten waarom ze dat deed...nou zei ze.. dat deed ze omdat ze bang was iets te missen..

Ja je weet toch, kan niets missen van Kardasian en Paris
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.