image

Microsoft helpt Rotterdam met digitale weerbaarheid

woensdag 8 juni 2016, 17:29 door Redactie, 0 reacties

Microsoft heeft de afgelopen anderhalf jaar Rotterdam geholpen om weerbaarder tegen cyberaanvallen te worden, zo laat de softwaregigant zelf weten. Vorige maand presenteerde Rotterdam een 'weerbaarheidsstrategie' (pdf), waarbij er apart aandacht aan digitale weerbaarheid is besteed.

Rotterdam zou de eerste stad zijn die dit doet. "Er komen veel nieuwe ontwikkelingen in een hoog tempo op ons af. Goede voorbereiding is een gezamenlijke inspanning van ons allemaal: burgers, bedrijven en bestuur. Onze belangrijkste kracht is daarbij gezamenlijke veerkracht", zo liet burgemeester Aboutaleb tijdens de presentatie weten. Rotterdam werd door de Rockefeller Foundation als één van de 100 "Resilient Cities" in de wereld gekozen. Het initiatief moet steden weerbaarder maken tegen de fysieke, sociale en economische uitdagingen van de 21ste eeuw.

Volgens Microsofts Paul Nicholas heeft Rotterdam met veel tegenslagen te maken gehad. Het kunnen opkrabbelen na tegenslag is in cyberspace net zo belangrijk als in andere domeinen, en misschien zelfs wel nog belangrijker", zo laat hij weten. Volgens Nicholas heeft Rotterdam in het verleden met veel tegenslagen en uitdagingen te maken gekregen, maar zit veerkracht in het bloed van Rotterdam.

Microsoft is partner van het Resilient Cities-initiatief en heeft in die rol de afgelopen anderhalf jaar Rotterdam geholpen met de ontwikkeling van een strategie om weerbaarder tegen cyberaanvallen te worden. "Steden die zich in het licht van deze continue veranderingen aanpassen en innoveren zullen de voordelen voor hun burgers, economie en veiligheid vinden", aldus Nicholas. "De strategie van Rotterdam laat zien dat digitale weerbaarheid het verschil maakt tussen het overleven van of gedijen in de uitdagingen van de 21ste eeuw."

Eerder stelde Rotterdam zelf al dat het zich als 'Trusted Gateway to Europe' geen verstoringen kan veroorloven. "De digitale wereld is één van de domeinen die risico’s voor het functioneren van haven en stad met zich meebrengt. Cyber resilience staat daarom hoog op de bestuurlijke agenda van Rotterdam."

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.