image

Politie arresteert vijf verdachten wegens phishing

vrijdag 10 juni 2016, 12:22 door Redactie, 5 reacties

De politie heeft afgelopen woensdag vijf verdachten uit Ghana wegens phishing aangehouden, zo is vandaag bekendgemaakt. De vijf worden verdacht van betrokkenheid bij een oplichtingszaak waarbij in elk geval twee benadeelden voor gezamenlijk 40.000 euro werden opgelicht.

In maart deden twee Hagenaars aangifte van oplichting. Zij kregen begin maart een e-mail die van hun bank afkomstig leek en waarin zij werden gevraagd een rekening van ruim 800 euro te betalen. Wanneer men dat niet wilde, kon men dat kenbaar maken via een link. Via deze link kwamen de Hagenaars terecht bij een vragenlijst waar allerlei persoonsgegevens ingevuld moesten worden.

Na enkele vragen vertrouwden de Hagenaars het niet en belden hun bank. Die meldde nooit een dergelijke e-mail te hebben gestuurd. Met de door de bankklanten achtergelaten informatie werd direct voor aanzienlijke bedragen online ingekocht. Het gezamenlijke schadebedrag liep daarbij op tot ruim 40.000 euro. De politie startte een onderzoek dat leidde naar drie Ghanezen, die woonachtig waren in Amsterdam Zuid-Oost.

Tijdens de huiszoeking bij de verdachten werden onder andere (valse) creditcards, creditcards op naam van anderen, rijbewijzen, identiteitskaarten en bankpassen aangetroffen. Geen van de passen was op naam van de aangehouden verdachten. Vanwege de vondst van deze spullen, die volgens de politie vermoedelijk gebruikt worden voor oplichting, werden ook twee aanwezige Ghanese vrouwen aangehouden. Onderzoek moet uitwijzen of de verdachten meer slachtoffers hebben gemaakt dan alleen de twee benadeelden die in Den Haag aangifte deden.

Reacties (5)
10-06-2016, 13:42 door Anoniem
Gelijk uitzetten die lui!
10-06-2016, 17:18 door Anoniem
Jaren geleden dit meegemaakt met een aantal gasten in ons studentenhuis in Eindhoven. Dat waren Nigerianen die de boel aan het flessen waren. Die kwamen nederland binnen met 20.000dollar om een asielaanvraag te doen. Daarna naar de opvang. Hun daarna geld terug gestort naar mammie in Lagos.Ik kan je nog meer vertellen over dit soort gasten wat we hier hebben beleefd, maar 1 ding is zeker het is een andere cultuur daar, en ze vertikken het om nederlands te leren. We werden met kapot geslagen flessen bedreigd, geintimideerd, ze tapte onze telefoonkabel af, en belde naar nummers in het buitenland, wat weer deed lijken of wij met hun samenwerkten. Slot van het liedje is dat politie niks met aangiftes gedaan heeft. Nadat de heren vertrokken waren, met achterlating van een puinhoop op zolder, en torenhoge rekeningen, deurwaarders etc etc kwam de vreemdelingen politie 14maanden na dato aankakken. Waar meneer ediagbonya en zijn cornuiten waren gebleven. Hele verhaal weer moeten vertellen. Nooit verder meer iets van gehoord tot plotseling een artikeltje 13jaar later ergens op internet verschijnd..
Nu dus Ghanesen die de boel besodemieteren. Misschien dat er nog een sprankje hoop is, omdat er nu dus 5 opgepakt zijn in NL. Wil je het verhaal over die nigerianen lezen.. ik heb het al een keer opgepent.. maar hier kan jehet nog lezen:
http://www.emerce.nl/nieuws/hogere-straffen-voor-e-mailfraudeurs#comment-437050

Maar 1 ding is wel een goede ontwikkeling geweest. Als je ooit slachtoffer bent geworden, ga je wel meer nadenken over Privacy en Security. Nadien ben ik www.security.nl gaan lezen... ozo interessant en leerzaam vanwege de reacties van de gebruikers... Wat mij vooral toen met die nigerianen opviel was dat ze géén enkele moeite deden om de Nederlandse Taal te gaan leren. Ze liepen wel braaf met hun boek te zwaaien en zeiden dat ze aan het leren waren maar er werd nooit al pratend geoefend.
10-06-2016, 18:12 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
10-06-2016, 23:07 door Anoniem
..omdat banken de verantwoordelijkgeid niet nemen dat ze nooit emails zouden moeten sturen met links.
11-06-2016, 14:56 door Anoniem
Fun , en mijn bank , (ING) maar zeuren dat ik hun een Emailadress moet geven, want dan kunnen ze mij beter van "dienst" zijn.
Terwijl ik al div. malen heb aangegeven , geen mailadress , dan ook geen rare mailtjes, en die wel komen , kan ik meteen verwijderen. simpel toch!!!?
nee, volgens de bank niet, ik zie dat helemaal verkeerd , nu steekt jullie diensten op een plek waar de zon nooit schijnt.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.