image

Amerikaanse kranten willen onderzoek naar adblockers

vrijdag 10 juni 2016, 15:47 door Redactie, 13 reacties

De Vereniging van Amerikaanse kranten (NAA) wil dat de toezichthouder FTC een onderzoek naar adblockers instelt, omdat die de Amerikaanse wetgeving zouden overtreden. De Amerikaanse burgerrechtenbeweging EFF is echter bang dat populaire privacysoftware hier de dupe van kan worden.

De NAA, die bijna 2.000 kranten in de Verenigde Staten vertegenwoordigt, stelt dat bepaalde adblocktechnologie de wetgeving van de FTC overtreedt met betrekking tot oneerlijke en misleidende praktijken. Het gaat dan bijvoorbeeld om adblockers die betaalmuren kunnen omzeilen of bestaande advertenties door andere advertenties vervangen. Vooral het verbod dat de NAA op adblockers wil die betaalmuren kunnen omzeilen baart de EFF zorgen.

"Ongeacht de reden of het gevolg moeten gebruikers software kunnen gebruiken die anonimiteit biedt bij het bezoeken van websites", aldus de burgerrechtenbeweging. Volgens de EFF hebben internetgebruikers veel geldige redenen om zich niet door websites te laten volgen. "Daarom hebben moderne browsers ook een "private" of "incognito" mode. Het is ook één van de belangrijkste features van het Tor-netwerk."

Het verbieden van privacysoftware omdat het met de betaalmuren van sommige kranten conflicteert zou dan ook niet in het belang van internetgebruikers zijn, zo laat de burgerrechtenbeweging verder weten. De EFF is geen tegenstander van het aanpakken van partijen die de internetervaring ongewenst aanpassen. De FTC moet echter voorzichtig zijn dat het de autonomie en controle niet bij internetgebruikers wegneemt. Een verbod op anoniem internetten of het laten vervangen van advertenties zou die autonomie niet respecteren. Het zou juist laten zien dat uitgevers bepalen wat er met de browser gebeurt, in plaats van gebruikers, aldus de EFF.

Reacties (13)
10-06-2016, 16:01 door Anoniem
Als er betaald moet worden, dan moet je eerlijk zijn en ook betalen.
Maar dat geeft een krant niet automatisch het recht om eisen te stellen aan iemands systeem en de gebruikte security.
10-06-2016, 16:04 door Anoniem
De client mag bepalen wat hij wel en niet ziet, welke content wel en niet.

Alles wat zij als pay wall willen maken, moeten ze server side doen. Ik mag zelf bepalen wat mijn computer weergeeft.
10-06-2016, 16:17 door Killjoy
Alsof het die NAA zal interesseren of er wetten overtreden worden, het gaat ze alleen maar om geld. Laten ze daar dan eerlijk over zijn.

Zolang websites niet kunnen garanderen dat hun adservers geen malware hosten, blijf ik gewoon mijn adblocker gebruiken.
Sites zoals Tweakers.net betaal ik dan ook gewoon voor, daar haal ik veel nut uit en ik gun het ze.
10-06-2016, 16:31 door karma4
Als ze de schade moeten gaan vergoeden voor malware door AD lijkt me het een overweging.
Ik vermoed dat ze die optie gezien het risico niet willen zien.
10-06-2016, 17:20 door Anoniem
Een AdBlocker en een Betaalmuur zijn geheel verschillend.
Dat sommige sites naar aanleiding van het actief zijn van een adBlocker een betaalmuur proberen op te werpen, dát is het foute... niet de handeling van de blocker, die is juist geheel terecht.

Laten we wel wezen; of Iemand toegang krijgt voor dezelfde inhoudt moet niet gebaseerd zijn of je een aantal advertenties wel of niet kan zien, als je dat wel nodig vindt, schort er eigenlijk iets (of zeg gerust van-alles) aan je business-model.
10-06-2016, 18:25 door Anoniem
Wetgeving van de FTC overtreden... leuke marketing verwoording.
Een adblocker is iets wat aan de client-sided gedraaid wordt. Als een adblocker het voor elkaar krijgt om de paywall van een website te omzeilen, dan betekent het dus dat de beveiliging van de paywall helemaal afhankelijk is van de webbrowser.

Met andere woorden dit is geen overtreding van de wetgeving van de FTC, dit is een lek in de website.
10-06-2016, 19:00 door vertelheteens
Dus een adblocker kan een paywal omzeilen? Zou je dan niet eens je programmeur op straat zetten? Lijkt mij een goedkopere oplossing.
10-06-2016, 19:27 door Anoniem
Een adblocker die een paywal kan omzeilen dan is die niet goed geprogrammeerd.

een adblocker die ads voor andere ads vervangt. Dat merk je toch en ga je een andere adblocker gebruiken zodra je nog steeds die ads zie.
11-06-2016, 18:41 door Anoniem
Indien een paywall van je krant op een simpele wijze valt te omzeilen is mijn eerste reactie dat je als krant dan eerst eens naar de implementatie van je businessmodel moet kijken. Paywalls kunnen omzeilen door cookies weg te gooien, htm5, javascript en css anders te implementeren of advertenties te blockeren zijn geen paywalls. Dan heb je de beveiliging in handen gegeven van de bezoekers en slik je als krant alles wat ze aanleveren als zoete koek.

Ook zet ik mijn vraagtekens bij de eis van de content provider dat de klant de advertenties te zien moet krijgen die worden geleverd. Als je een krant leest lees je die ook selectief. Je kan content wel aanleveren, maar het is aan de klant om te bepalen of die de content aanneemt of liever iets anders ziet.

Kranten bestaan om nieuws te leveren aan klanten die dat nieuws willen ontvangen. Dit businessmodel is in de afgelopen eeuw verschoven naar een bestaan op basis van verkopen van advertenties. Advertenties waar leveranciers fiks voor moeten betalen omdat de krant een bepaalde afzetmarkt claimt te hebben. Die afzetmarkt bestaat niet om de advertenties maar omdat er klanten zijn die het nieuws willen lezen. In feite komen de kranten er nu achter dat hun businessmodel rot is. Gewoonlijk hoor je in een kapitalistisch systeem dan je verlies te nemen, maar dat weigeren ze te doen. Het is allemaal de schuld van anderen dat die niet willen doen wat de kranten willen.
12-06-2016, 00:58 door Anoniem
En wanneer ik moet betalen betaal ik voor de content van de krant.
En zeker niet voor reklame.
13-06-2016, 08:57 door Korund
adblockers die betaalmuren kunnen omzeilen
Dit geloof ik echt niet. Zorg als krant dan eerst dat je je beveiliging op orde hebt.

Verder wil ik als computereigenaar zelf kunnen bepalen wat ik op mijn scherm zie en welke programma's ik draai. Als de kranten willen dat hun advertenties niet worden geblokkeerd moeten ze ervoor zorgen dat ze niet als advertenties herkenbaar zijn.
13-06-2016, 12:25 door Anoniem
Ook zet ik mijn vraagtekens bij de eis van de content provider dat de klant de advertenties te zien moet krijgen die worden geleverd. Als je een krant leest lees je die ook selectief. Je kan content wel aanleveren, maar het is aan de klant om te bepalen of die de content aanneemt of liever iets anders ziet.

In Amerika werken ze met het business model waarbij het technisch onmogelijk is om de reclames over te slaan bij opgenomen tv programma's. Zoals het bij DVD's onmogelijk is de begin reclames over te slaan.
13-06-2016, 12:32 door Anoniem
Dit is een rechtstreekse aanval op de eerste regel van de amerikaanse grondwet.

Hoe gaaf zou het zijn als de wens van deze NAA meteen ook het einde van de persvrijheid zou betekenen?

Money makes the world go round.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.