image

Europese veiligheidsdiensten gaan intensiever samenwerken

vrijdag 10 juni 2016, 14:06 door Redactie, 5 reacties

Veiligheidsdiensten in Europa gaan intensiever samenwerken en informatie uitwisselen tegen terrorisme, zo heeft minister Plasterk van Binnenlandse Zaken vandaag tijdens zijn toespraak voor de Raad Justitie en Binnenlandse Zaken (JBZ) in Luxemburg laten weten.

De diensten kunnen via een recent ingericht platform efficiënter inlichtingen met elkaar delen. Het gaat dan om informatie over Europeanen die in het buitenland strijden. Daarnaast zullen inlichtingenofficieren van alle deelnemende landen elkaar regelmatig ontmoeten om operationele inlichtingen te delen. Uitwisseling zou zo sneller moeten gaan en ervoor moeten zorgen dat er meer verbanden worden gelegd. Ook is er een database ontwikkeld waarin alle deelnemende landen hun informatie over buitenlandse strijders kunnen verzamelen. Deze informatie is realtime en 24/7 beschikbaar.

Tevens worden er een aantal acties ondernomen om de samenwerking en de kwaliteit en bruikbaarheid van gegevens en systemen verder te verbeteren. Het gaat dan bijvoorbeeld om het realiseren en verder ontwikkelen van zoekfuncties waarbij een politiefunctionaris of grensbewaker in één keer meerdere systemen kan bevragen, alsmede het handhaven van de afspraak dat lidstaten systematisch informatie aanleveren aan zowel het Schengen Information System (waarin opsporings- en veiligheidsdiensten signaleringen plaatsen voor gezochte mensen en goederen) als Europol en deze informatie voor zover mogelijk synchroniseren.

De samenwerking vindt plaats binnen de Counter Terrorism Group (CTG). De Counter Terrorism Group is het samenwerkingsverband van de veiligheidsdiensten van de Europese lidstaten, Noorwegen en Zwitserland. Vandaag is tevens besloten om de Counter Terrorism Group standaard uit te nodigen voor de JBZ Raad wanneer terrorisme op de agenda staat. De JBZ Raad bestaat uit ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken van de lidstaten van de Europese Unie.

Reacties (5)
10-06-2016, 14:45 door Anoniem
Veiligheidsdiensten in Europa gaan intensiever samenwerken en informatie uitwisselen tegen terrorisme

Dergelijke geluiden horen we al sinds jaar en dag. Valt het erg serieus te nemen ?
10-06-2016, 15:46 door Anoniem
Dit is geen nieuws... Eerst het net gespannen, daarna binnenhalen. Bilderberg is ook aan de riedel.
10-06-2016, 16:03 door Anoniem
Als u bedoelt: meer burgertjes afluisteren, dan helpt dat niets tegen terrorisme heer Plasterk.
10-06-2016, 17:23 door Anoniem
Het is zeer nodig om meer samen te werken, al helemaal als je nagaat dat iedereen die op zoek was naar spelden in hooibergen hun hooibergen steeds hun hooibergen laat groeien met eenzelfde hoeveelheid spelden... Of is het niet nodig om al die digitale sleepnetten weg te gooien zodat je écht samen kan werken in plaats van samen-elkaars-tegenwerking-tegenwerken?
10-06-2016, 23:11 door Anoniem
Dit gaat over politie, grensbewaking etc. Inlichtingendiensten delen hun informatie niet met elkaar, laat staan met dit soort ovwrheidsorganisaties. Beetje jammer dat ze daar niet eerlijk over zijn.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.