image

Belgische staatssecretaris: medische data toch niet verkopen

woensdag 15 juni 2016, 17:12 door Redactie, 7 reacties

De Belgische staatssecretaris voor Privacy Philippe De Backer is toch niet van plan om gezondheidsgegevens van burgers aan de farmaceutische sector te verkopen. Gisteren presenteerde De Backer zijn nieuwe beleidsnota, waarin ook het uitwisselen van gegevens aan bod kwam.

"Het concept van open data en big data biedt grote maatschappelijke en economische kansen. Zo zouden overheidsgegevens op het vlak van gezondheidszorg tot interessante innovaties kunnen leiden in de farmasector en omgekeerd", zo liet hij weten. De staatssecretaris stelde dat de Belgische Privacycommissie nu al regelmatig vragen van bedrijven krijgt om toegang tot overheidsgegevens. Gezondheidsgegevens zouden daarbij de interesse van de farmaceutische sector hebben. Patienten zouden een vergoeding kunnen krijgen in ruil voor hun persoonlijke gegevens.

"We zouden daar geld voor kunnen vragen. Ik ben daar op zich niet tegen, zolang dat geld maar terugvloeit naar de patiënt. Denk maar aan lagere prijzen voor hun medicatie. Nu is de wet op de privacy te rigide", aldus De Backer tegenover De Morgen. De uitspraken zorgden voor de nodige ophef en later op de dag liet de staatssecretaris weten dat het verkopen van gezondheidsgegevens niet de bedoeling is. "Wettelijk zou dat ook niet kunnen", zegt hij tegen De Standaard. "Wel zoek ik naar een kader om die gegevens ter beschikking te stellen. De patiënt zal alleszins altijd zijn toestemming moeten geven."

Reacties (7)
15-06-2016, 21:55 door choi - Bijgewerkt: 16-06-2016, 16:54
We zouden daar geld voor kunnen vragen. Ik ben daar op zich niet tegen, zolang dat geld maar terugvloeit naar de patiënt. Denk maar aan lagere prijzen voor hun medicatie.'

Welkom tot de Wondere Wereld van de Marktwerking. Je blijft lachen met die fundamentalisten van de neo- liberale kerk. Die gasten geloven echt dat het verkopen van onze gezondheidsgegevens aan Big Pharma de consument ten goede zal komen!? Waar heb ik dergelijke praatjes eerder gehoord?

Geconfronteerd met een vraag over de hoogte van de (basis)zorgpremie (deze was ten tijde van de introductie van het nieuwe zorgstelsel bijna het dubbele van de toenmalige ziekenfondspremie) beloofde Hans Hoogervorst dat marktwerking er voor zou zorgen voor dat aanbieders elkaar zouden gaan beconcurreren op prijs en kwaliteit, met als gevolg dat de premies uiteindelijk wel zouden dalen

10 jaar later worden we geconfronteerd met alsmaar stijgende zorgpremies, uitgeklede zorgpakketten en een eigen bijdrage die ergens onderweg door onze collectieve strotten is gedouwd. Van die beloofde concurrentie is weinig terecht gekomen aangezien er sinds 2006 geen enkele nieuwe zorgverzekeraar is bijgekomen; integendeel, de grote jongens met diepe zakken hebben de zwakkere broeders overgenomen of uit de markt gewerkt met als gevolg een vorm van pseudo-kartelvorming. Daarnaast is er ook weinig sprake van marktwerking als iedereen verplicht is zich te verzekeren en de overheid bepaalde garanties heeft ingebouwd die een gegarandeerde inkomens-stroom opleveren voor aanbieders van zorgverzekeringen (denk aan de zorgtoeslag en de jaarlijkse vergoeding aan de verzekeraars voor dure medicijnen).
16-06-2016, 08:56 door Anoniem
@ Gisteren, 21:55 door choi
Beter had ik het niet kunnen verwoorden!

Tja, die Hoogervorst, weet u nog, de man die dat met "militaire precisie" ging regelen!!!!
Hij is slechts een van de vele nullen die regeren.
Het verwondert me niet dat zoveel stemmen gaan naar de extreme partijen, veelal uit onvrede.
16-06-2016, 09:43 door Anoniem
"We zouden daar geld voor kunnen vragen. Ik ben daar op zich niet tegen, zolang dat geld maar terugvloeit naar de patiënt."

De enige reden dat bedrijven aan patienten geld willen betalen voor dergelijke informatie, is winstmaximalisering, en niet het belang van de patient.... ? Hoe komt men erbij dat dit bijvoorbeeld de prijs van medicijnen zou verlagen ?
16-06-2016, 10:38 door Dystopia
Een uitstekende samenvatting van hoe de overheid in dit geval door de verzekeraarslobby de belangen van de burger in de uitverkoop heeft gedaan. Omdat dit een verplichte verzekering is heeft de overheid een grote verantwoordelijkheid om zaken onder controle te brengen. Dat dit niet het geval is in de praktijk is wel duidelijk...

https://www.consumentenbond.nl/zorgverzekering/premiejagen-op-stijgende-winsten-zorgverzekeraars
16-06-2016, 13:00 door Anoniem
Dat je medische gegevens verstrekt hoeft nog niet te zeggen dat je NAW gegevens verstrekt, het is vrij gemakkelijk om medische gegevens en indicatoren te publiceren zoder de identiteit van de betreffende patient te verstrekken. Waarschijnlijk heb je aan leeftijd en geslacht al voldoende. Uiteraard ben ik een voorstander voor goede controle op dit proces.

Ik ben zelf van mening dat uit deze data zeer interessante gegevens aan kunnen worden ontleend.
16-06-2016, 14:43 door Anoniem
"De Belgische staatssecretaris voor Privacy Philippe De Backer is toch niet van plan om gezondheidsgegevens van burgers aan de farmaceutische sector te verkopen."

Nu ben ik Nederlander maar ik lees het dus goed? Er is een overweging geweest om medische gegevens te verpatsen? Begin van het einde, let maar op. Het is al 1984 geweest.
16-06-2016, 17:16 door choi
Door Anoniem: "De Belgische staatssecretaris voor Privacy Philippe De Backer is toch niet van plan om gezondheidsgegevens van burgers aan de farmaceutische sector te verkopen."

Nu ben ik Nederlander maar ik lees het dus goed? Er is een overweging geweest om medische gegevens te verpatsen? Begin van het einde, let maar op. Het is al 1984 geweest.

Ik zou het eerder een proefballonnetje noemen; een manier om het draagvlak voor dit soort geintjes in te schatten. In 2014 wilden de Nederlandse banken ook beginnen met het verkopen van klantgegevens. Net als in het Belgische geval werd het verhaal geframed in termen van voordeel voor de klant: verbetering van dienstverlening, operationele processen verbeteren, fraudebestrijding enz. Uiteraard werd er nergens gesproken over het voordeel voor de aandeelhouders.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.