image

OM: helft misdaad in 2021 door cybercriminelen

donderdag 16 juni 2016, 11:38 door Redactie, 10 reacties

In 2021 zal de helft van alle misdrijven door cybercriminelen worden gepleegd, zo stelt het Openbaar Ministerie. "Over vijf jaar heeft ongeveer vijftig procent van onze criminaliteit met computers te maken", zo liet procureur-generaal Gerrit van der Burg gisteren aan Nieuwsuur weten.

Het binnendringen van computers zou volgens Van der Burg wel eens het 'fietsendiefstal' van de toekomst kunnen worden. Het uitvoeren van cybercriminaliteit wordt niet alleen eenvoudiger, ook traditionele criminelen verleggen hun werkterrein naar het internet of maken hier bij het plegen van misdrijven gebruik van, aldus het OM. Het kan dan bijvoorbeeld om drugs- en wapenhandel gaan. Het OM gaat na de zomer officieren van justitie die zich bezighouden met cybercriminaliteit verder bijscholen om zich op deze ontwikkeling voor te bereiden.

Reacties (10)
16-06-2016, 12:38 door Anoniem
Als ze de politie nu ook bijscholing zouden geven... Als je ziet bij Peter R de Vries hoevaak mensen niet serieus behandeld worden als het om Internet Criminaliteit gaat
16-06-2016, 15:50 door Anoniem
"Much crimemonger I sence in this, tin foil forse is great" ~Yoda
16-06-2016, 18:22 door Anoniem
Door Anoniem: "Much crimemonger I sence in this, tin foil forse is great" ~Yoda

Zelfverzonnen quotes vallen ongenadig door de mand als er cpelfouten in staan.

De missie van het OM is gelukt: er is extra geld losgepeuterd.
16-06-2016, 21:21 door [Account Verwijderd]
In 2021 zal de helft van alle misdrijven door cybercriminelen worden gepleegd, zo stelt het Openbaar Ministerie. "Over vijf jaar heeft ongeveer vijftig procent van onze criminaliteit met computers te maken"

Procureur-Generaal Gerrit van den Burg

Daar staan dus de computers tussen die arbitrair zijn voor de burger om met 'mijn overheid' te communiceren (DigiD, BerichtenBox en zo meer van wat er ook nog komen gaat; wellicht ook nog)

Communicatielijntje - digitaal natuurlijk - om dit tussen het OM enerzijds en de andere ministeries, eens goed in peiling te houden/brengen, was natuurlijk al gekaapt door ransomware?
Méér dan geringschattend nadenken over de betrouwbaarheid van snailmail, postzegeltjes en een altijd open brievenbus in de 'burgerlijke' voordeur en zo, werd niet - meer - meegenomen. Want ook daar serveren de Digi-neuroten zoals je die hier ook tegenkomt (ik zie de reacties al voor me) de oude wijze van communicatie af als rijden met een postkoets voortgetrokken door dinosaurussen.

...Maar niet al het oude kun je zo maar afdoen als achterhaald. zeker niet in connectie met de conclusies van het OM zoals hier ter sprake.
Of slikt mijn overheid het in 2021 dat je de berichtenbox niet hebt kunnen inzien door de hete adem van cyber-criminelen in je nek?
Denk het niet.

Het gaat helemaal de verkeerde kant uit, je kunt er gif op innemen.
Enerzijds staat het arbitraire gebruik van de berichtenbox, anderzijds de hier aangehaalde conclusies van het OM.
Daar tussenin, èn toenemend aan de marge ontstijgend door onder andere; gerotzooi met Sofi-nummers aka BSN op bijvoorbeeld paspoorten, en als het dat niet is: Ziekenhuizen die hun beveiliging niet op orde kunnen houden door geldgebrek. etc. etc.

Enig positief effect dan?
Security.nl krijgt er op wekelijke basis een goed gevulde site mee. Dank U wel, mijn overheid!
16-06-2016, 22:42 door Anoniem
De meeste agenten komen toch niet achter het bureau vandaan.Komt dus mooi uit voor ze.
17-06-2016, 09:11 door Anoniem
Toch een beetje geprikkeld door de vraag over positieve effecten?
Zijn we meteen van een groot deel van de aanvoer voor een onzin discussie rondom etnisch profileren af :) ... als de helft van de criminaliteit online plaatsvindt.
17-06-2016, 09:38 door Anoniem
Hoe kun je dat ooit zeggen als OM als het je niet eens lukt om binnen 3 weken aangifte te kunnen doen van een inbraak?

Oja, leugens, grove leugens, statistieken..
17-06-2016, 09:48 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: "Much crimemonger I sence in this, tin foil forse is great" ~Yoda

Zelfverzonnen quotes vallen ongenadig door de mand als er cpelfouten in staan.


Wu maake cheen voute .
17-06-2016, 12:04 door Anoniem
Door Anoniem: Toch een beetje geprikkeld door de vraag over positieve effecten?
Zijn we meteen van een groot deel van de aanvoer voor een onzin discussie rondom etnisch profileren af :) ... als de helft van de criminaliteit online plaatsvindt.

Dat "etnisch profileren" blijft ook bestaan bij cyber:
Waarom zijn de "BLACK-hat" hackers de lui die de ernstige schade toe brengen .... :-)
17-06-2016, 17:23 door karma4
Door Aha: dinosaurussen ...
...Maar niet al het oude kun je zo maar afdoen als achterhaald. .
.. gerotzooi met Sofi-nummers aka BSN
Ik ben niet zo vasthoudend dat alles van vroeger beter was.
Olifanten dino's kunnen dansen dat was ooit de slogan van IBM toen de pc hype begon ken je hem nog .

Voor dat sofi nummer bsn is het niets anders dan een eenvoudige benadering voor spelfouten in je naam. Gezien de vele registraties waar het je naam vervangt wil ik het recht op het gebruik van mijn naam als bsn opeisen.

Zelf inzicht over wat en hoe het over mij vastgelegd is. Ze bepalen wie het nog meer kunnen zien. De wet tot verpicht elektronisch communiceren net de overheid is er vorig jaar doir heen gedrukt. Laten we dat dan doortrekken naar identiteisbewijzen. Een fysiek snail ding stel ik nog steeds op prijs als 2fa hulpmiddel ter autenticatie. Identificatie de bewering wie je bent is wat anders dan het bewijs er van.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.