image

FBI kan 412 miljoen foto's voor gezichtsherkenning gebruiken

donderdag 16 juni 2016, 12:34 door Redactie, 10 reacties
Laatst bijgewerkt: 16-06-2016, 13:10

De FBI heeft toegang tot de foto's van 412 miljoen voornamelijk onschuldige Amerikanen en buitenlanders die het via gezichtsherkenningssoftware kan analyseren. Dat blijkt uit een rapport (pdf) van de Government Accountability Office (GAO) dat in mei werd gepubliceerd en gisteren werd vrijgegeven.

De foto's zijn uit verschillende databases afkomstig. Het gaat om de Next Generation Identification (NGI) gezichtsherkenningsdatabase van de FBI die uit bijna 30 miljoen foto's bestaat, maar ook de visum- en paspoortdatabase van het ministerie van Buitenlandse Zaken, de biometrische database van het ministerie van Defensie en de databases met rijbewijzen van tenminste 16 Amerikaanse staten. Bij elkaar gaat het om zo'n 412 miljoen foto's. "Voornamelijk van Amerikanen en buitenlanders die geen misdrijf hebben begaan", aldus de Amerikaanse burgerrechtenbeweging EFF.

De GAO was gevraagd om het gebruik van gezichtsherkenning door de FBI te onderzoeken en of dit wel binnen de Amerikaanse privacywetgeving plaatsvindt. Uit het onderzoek komt naar voren dat de FBI op privacygebied en het gebruik van gezichtsherkenning tekortschiet. Zo blijkt dat er geen nieuwe Privacy Impact Assessment (PIA) van het gezichtsherkenningssysteem is uitgevoerd nadat het een grote verandering onderging. Ook had het ministerie van Justitie geen System of Records Notice (SORN) gepubliceerd waarin het gebruik van gezichtsherkenning door de FBI staat omschreven. Iets wat wettelijk verplicht is, maar wat werd nagelaten. Pas na het onderzoek van de GAO werd deze SORN gepubliceerd.

Door het publiceren van de PIA en SORN had de FBI burgers meer zekerheid kunnen geven dat het rekening met de privacyrisico's houdt bij het implementeren van dergelijke systemen en had het burgers kunnen laten weten hoe het gezichtsherkenningssysteem met persoonlijke informatie omgaat. Verder hekelt de GAO ook de testprocedure van de FBI. Zo heeft de Amerikaanse opsporingsdienst nooit getest hoe vaak het systeem foute resultaten geeft. Volgens de GAO moet de FBI dan ook meer doen om de privacy en nauwkeurigheid te garanderen. Om hiervoor te zorgen zijn erin het onderzoeksrapport zes aanbevelingen gedaan.

De EFF is ook kritisch over het systeem en de werkwijze van de Amerikaanse opsporingsdienst. "Zoals we van eerder onderzoek weten is gezichtsherkenning in het algemeen zeer onnauwkeurig en kan vaker ten onrechte Afrikaanse-Amerikanen, etnische minderheden, jongeren en vrouwen aanwijzen dan blanken, ouderen en mannen". Volgens de burgerrechtenbeweging zijn de resultaten van de GAO ook schokkend, aangezien de FBI vorig maand nog vroeg om bepaalde belangrijke privacyregels niet voor het gezichtsherkenningssysteem te laten gelden. "Keer op keer bevestigen de geheime dataverzamelingen van de FBI dat we meer transparantie nodig hebben, niet minder", aldus de EFF.

Image

Reacties (10)
16-06-2016, 12:55 door Anoniem
Ook had het ministerie van Justitie geen System of Records Notice (SORN) gepubliceerd waarin het gebruik van gezichtsherkenning door de FBI staat omschreven. Iets wat wettelijk verplicht is, maar wat werd nagelaten.
En als de burger de wet niet respecteert dan kan ie zelfs in het gevang terecht komen.
Maar geldt dat ook voor justitie???
16-06-2016, 13:03 door buttonius
[Verwijderd]
16-06-2016, 13:35 door karma4 - Bijgewerkt: 16-06-2016, 13:42
Dus als de papieren tijgers pia en sorn wel waren ingevuld dan was het allemaal ok ook al was er verder niets anders gedaan.

Dat overheden zelf toegang tot al die copieen van de officiële documenten hebben is duidelijk.
Je kunt er ook anders in steken.
Geef de betrokkenen toegang tot die gegevens en laat ze bepalen wie dat nog meer mag zien.
Dan heb je het cyber equivalent van het fysieke ding. Zoiets maakt identiteit diefstal ook lastiger. Een fysiek ding falsifceren helpt niet meer.
16-06-2016, 13:41 door karma4
Door Anoniem:
En als de burger de wet niet respecteert dan kan ie zelfs in het gevang terecht komen.
Maar geldt dat ook voor justitie???
Het is in de Nederlandse politiek als ongewenst verklaard dat de eerste kamer tegenstrijdigheden in wetten controleert. Partijpolitiek staat voorop.
Rechters mogen daar ook niets over zeggen. Het komt pas aan bod in rechtszaken. Dan kan een wet om die reden buiten werking komen.
U nee de minister van justitie gaat om die reden niet de bak in. Dd zwaarste straf is aftreden. Vervolgens komt een vriendje er voor in de plaats. De soap is weer aan de gang.
16-06-2016, 14:11 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 16-06-2016, 14:12
[Verwijderd]
16-06-2016, 14:40 door Anoniem
Even wachten... en de Haasge kliek gaat onze foto's ook "gebruiken" U heeft toch niets te verbergen?
16-06-2016, 15:51 door karma4
Door Taxus: hoi die karma4. effe een corrrrrectie. Rechters mogen niets zeggen over de g.r.o.n.d.w.e.t. in Nederland.
en wat partijpolitiek betreft: van mij mag er ook een scheiding komen tussen politiek en bestuur.
De scheiding tussen bestuur (ambtenaren) en politiek is volgens mij 1 van deie uitgangspunten in onze democratie. Uitvoerbaarheid is een van de weinige terechte terugkoppelingen. Dat het nu aardig scheef zit, is niet goed.

Voor de wetten is het volgens mij dat de regering die aanleveren (ministers) die gaan door de tweede kamer en dan de eerste wanneer hij getekend is en gepubliceerd staatscourant dan is hij geldig (wetgevend). Met de handhaving bezwaar en bestraffing kom je in het rechterlijke systeem. Ook daar zij er vele niveaus. Dan pas worden de wetten erbij gehaald en bekeken welke van toepassing is.
16-06-2016, 16:37 door Anoniem
Als ze eerst eens stoppen met angst zaaien en bangmakerij zijn geavanceerde gezichtsherkenning en zogenaamde veiligheidsoplossingen (die alleen maar ten koste gaan van de normale burger) overbodig...

Het wordt ook steeds meer een kwestie van liever lui dan moe... (over de rug van anderen)
17-06-2016, 10:10 door Anoniem
Weet je meteen waarom bedrijven als facebook, instagram, linkedin allemaal hun foto's geven aan de FBI databases..
Als ze het al niet expres doen, dan doen de botjes van de CIA/NSA/FBI het wel...
Graaien...
Vroeger was het geld, nu is het is ALLES.
08-07-2016, 15:52 door Anoniem
Door Taxus: hoi die karma4. effe een corrrrrectie. Rechters mogen niets zeggen over de g.r.o.n.d.w.e.t. in Nederland.
en wat partijpolitiek betreft: van mij mag er ook een scheiding komen tussen politiek en bestuur.
http://www.mstsnl.net/ekc/pdf/21-juli-2011-verzoekschrift-gerechtvan-eerste-aanleg-europese-hof.pdf
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.