image

Vlaamse Liberalen: overheid moet ethisch hacken aanmoedigen

donderdag 16 juni 2016, 13:06 door Redactie, 0 reacties

De Belgische overheid moet ethisch hacken actief aanmoedigen door bijvoorbeeld hackwedstrijden te organiseren. Daarvoor pleit de jongerenorganisatie van de Open Vlaamse Liberalen en Democraten (Open Vld). Ethisch hacken is volgens de huidige Belgische wetgeving nu strafbaar.

"Dat komt omdat die regels dateren van 20 jaar geleden. Daarom is er dringend nood aan een update van het juridisch kader, waarin goedmenende hackers hun ding kunnen doen. Zo kunnen ethische hackers samenwerken met bedrijven en overheid om gegevens beter te beveiligen", zo laat Jong VLD op de eigen website weten. De jongerenorganisatie wil als eerste dat er richtlijnen omtrent ethisch hacken komen, waarbij het de "Leidraad responsible disclosure" van de Nederlandse overheid als voorbeeld ziet.

Dankzij deze richtlijnen kunnen bedrijven een beleid opzetten om ethisch hacken toe te staan. Centraal staan afspraken omtrent vertrouwelijkheid. Zowel bedrijven als hackers weten door het volgen van deze richtlijnen waar ze aan toe zijn, zo stelt Jong VLD. In België ligt de bevoegdheid bij het nieuw opgerichte Centrum voor Cybersecurity. Dat heeft eerder aangegeven werk te zullen maken van dergelijke richtlijnen, maar voorlopig zonder resultaat.

Volgens Jong VLD lossen richtlijnen het juridisch vacuüm echter niet op. Daarom wil de jongerenbeweging dat de juridische regels omtrent hacking worden aangepast om ethisch hacken uit de strafbare sfeer te halen. "Op basis van een wet uit 2000 zijn verschillende artikelen uit het strafwetboek aangepast die hacking strafbaar maken. Straffen gaan van geldboetes tot drie jaar cel. Deze bepalingen moet aangepast worden aan 2016: goedwillige hacking mag niet langer strafbaar zijn."

Daarnaast moet de Belgische overheid wedstrijden organiseren om ethisch hacken actief aan te moedigen. Jong VLD wijst naar grote bedrijven die ethische hackers al jaren omarmen door het uitreiken van beloningen. Het gaat dan om beloningsprogramma's waar het melden van kwetsbaarheden al dan niet financieel wordt beloond. "De overheid moet dat ook doen", zo stelt de jongerenorganisatie. "De recente problemen met tax-on-web tonen aan dat hier nood aan is. Organiseer vanuit de overheid daarom grote uitdagingen onder ethische hackers."

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.