image

Onderzoek naar Belgacom-hack loopt dood

vrijdag 17 juni 2016, 11:24 door Redactie, 4 reacties

Het onderzoek naar de hack van de Belgische telecomaanbieder Belgacom is op een dood spoor beland, zo laten de Belgische kranten De Tijd en L’Echo vandaag weten. In september 2013 meldde Belgacom dat het was gehackt. Op de interne systemen was geavanceerde malware aangetroffen.

Beveiligingsbedrijf Fox-IT en Kaspersky Lab stelden dat de malware, met de naam Regin, door de Amerikaanse NSA of het Britse GCHQ was gemaakt. Ook in de documenten van klokkenluider Edward Snowden waren verwijzingen opgenomen dat de inlichtingendiensten toegang tot een Belgische telecomaanbieder hadden. De Regin-malware was daarnaast ook tegen de Belgische professor Jean-Jacques Quisquater ingezet.

De Belgische autoriteiten begonnen in 2013 na ontdekking van de malware met een onderzoek, maar het spoor lijkt dood te lopen. Er wordt nog gekeken naar de resultaten van een 'rogatoire commissie', een onderzoeksdaad in het buitenland, maar bronnen melden De Tijd dat de kans op een rechtszaak of het vervolgen van de daders zeer klein is.

Reacties (4)
17-06-2016, 13:43 door Anoniem
De kans dat Fox nu nog details over GCHQ tooling gaan onthullen is net zo minimaal geworden als de onafhankelijkheid van dat bedrijf.
17-06-2016, 13:57 door Anoniem
Ja dan zijn die hackers wel heel slim geweest,om hun hack verder op een dood spoor te laten belanden.
17-06-2016, 16:27 door Anoniem
klinkt als verzwijgen...
20-06-2016, 14:24 door Anoniem
"Allé zulle, dan hadden we dieen logbestanden misschien toch zeker en vast nadien het onderzoek moeten kuisen"
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.