image

Werknemer T-Mobile Tsjechië steelt data 1,5 miljoen klanten

maandag 20 juni 2016, 14:56 door Redactie, 5 reacties

Een werknemer van T-Mobile Tsjechië heeft de gegevens van 1,5 miljoen klanten gestolen en die aan derde partijen verkocht, zo meldt de Tsjechische krant MF Dnes. De telecomaanbieder heeft de diefstal en verkoop van de data zowel bevestigd als ontkend.

Een woordvoerder van T-Mobile bevestigt tegenover MF Dnes dat de gegevens zijn gestolen en verkocht, maar kan het aantal getroffen klanten niet noemen. Ook wil T-Mobile niet laten weten om wat voor soort gegevens het precies gaat. In een verklaring op de eigen website stelt de telecomaanbieder dat er een poging tot de diefstal en verkoop van gegevens was, maar er geen sprake van een echt datalek is.

De persoon in kwestie was onderdeel van een klein team dat met klantgegevens werkte. De beveiligingssystemen van T-Mobile zouden de datadiefstal hebben opgemerkt, waarna de politie werd ingeschakeld. "Het gaat hier om een menselijke fout en niet om een systeem- of procedurele fout", aldus de verklaring. Verdere details worden niet gegeven, behalve dat de persoon in kwestie is ontslagen en het onderzoek nog loopt.

Reacties (5)
20-06-2016, 16:05 door Anoniem
"geen sprake van een echt datalek"

nuf said
20-06-2016, 17:12 door Anoniem
Een grappige variatie op 'neither confirm nor deny' ...
20-06-2016, 17:51 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
21-06-2016, 07:41 door Anoniem
Door Buran: Het gaat m.i. wel om een procedurele fout.

Mensen die met cash geld, goud of diamanten werken doen dat meestal in extra beveiligde ruimtes voor zowel ingaande al uitgaande spullen met een daarbij behorende controle. Data is al lang het nieuwe goud maar bijbehorende beveiligingsmaatregelen voor b.v. systeembeheerders blijven vaak uit. Mensen die toegang hebben tot dit soort grote hoeveelheden data moeten dat m.i. ook doen in een beveiligde ruimte waar men geen gegevensdragers (b.v. HDD/USB) mee naar binnen/buiten kunt nemen en uiteraard geen connectie naar buiten mogelijk is.

Ja goed idee, laten we alle ICT, HR en Financiele afdelingen in een bunker plaatsen. Het liefst in een kooi van faraday en muren van 1 meter dik waar een beveiliger voor de deur staat en je door detectiepoortjes moet.
21-06-2016, 08:22 door Anoniem
Dit is niet echt nieuws, in de vorm dat het een data lek is maar puur een werknemer welke niet dit vak uit hoort te oefenen. Rechtzaakje en lekker de rest van zijn leven laten betalen.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.