Om de cyberveiligheid in Nederland te vergroten kunnen softwareleveranciers aansprakelijk worden gemaakt voor de schade die ontstaat uit softwarefouten, zo stelt het Centraal Planbureau in een vandaag verschenen rapport. Volgens het Planbureau neemt het risico op financiële cybercrime toe.
Het gaat dan om ransomware, phishing en andere vormen van cybercrime gericht op financieel gewin waar zowel eindgebruikers als bedrijven het slachtoffer van worden. Om de cyberveiligheid te vergroten ziet het Centraal Planbureau verschillende kansen. "Zo is het belangrijk de verantwoordelijkheid voor veiligheid neer te leggen bij de organisaties die daarvoor toegerust zijn. Dat is effectiever dan bijvoorbeeld van consumenten te eisen dat ze hun computers beveiligen, omdat zij vaak niet weten hoe de cybercriminelen van hun computers gebruik maken", aldus de organisatie.
Daarnaast wijst het erop dat softwareleveranciers aansprakelijk kunnen worden gemaakt voor de schade die ontstaat uit softwarefouten. "Onveilige software en onveilige digitale diensten blijven kansen bieden aan criminelen. Verkopers van software en digitale diensten hebben onvoldoende prikkels om te concurreren op de veiligheid van hun producten en beperken daarom hun aansprakelijkheid voor de deugdelijkheid van hun producten. Een wettelijk vereiste minimum productaansprakelijkheid kan verkopers een prikkel geven om de veiligheid van hun producten te vergroten", aldus het Planbureau in het rapport Risicorapportage Cyberveiligheid Economie (pdf).
Ook kan de overheid volgens het Centraal Planbureau slimmer gebruikmaken van ict, bijvoorbeeld door het beter naleven van de eigen beveiligingsstandaarden. Daarnaast wordt er gepleit om opsporingsdiensten de voordelen van ict beter te laten benutten, bijvoorbeeld door het instellen van één digitaal aangifteloket waar alle signalen van cybercrime met elkaar vergeleken kunnen worden. Uit cijfers van het CBS zou blijken dat 11% van de Nederlanders slachtoffer van cybercrime is geworden. Toch ontving de politie in de periode 2005 tot en met 2014 maar 16.000 aangiftes van computervredebreuk. In dezelfde periode van tien jaar werden 130 daders vanwege computervredebreuk bestraft door een rechter.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.
Junior specialist OSINT
Ben jij enthousiast en leergierig en wil je het cybercrimeteam Oost Nederland verder helpen in de aanpak van digitale criminaliteit? We zijn op zoek naar een junior specialist Open Source Intelligence (OSINT). Weet jij de digitale wereld van buiten naar binnen te halen? Dan is deze functie iets voor jou!
Juridische vraag: ik las in het FD dat concurrenten de AVG niet tegen elkaar in konden zetten. Maar het is toch oneerlijke ...
Een digitaal paspoort, recht op een betaalbare en snelle internetverbinding, 'digitale inburgering' of digitaal stemmen, het ...
Wanneer je hieronder het e-mailadres van je account opgeeft wordt er een nieuwe activatielink naar je gestuurd. Deze link kun je gebruiken om een nieuw wachtwoord in te stellen.
Wanneer je het juiste e-mailadres hebt opgegeven ontvang je automatisch een nieuwe activatielink. Deze link kan je gebruiken om een nieuw wachtwoord in te stellen.
Geef je e-mailadres op en kies een alias van maximaal 30 karakters.
Je hebt je succesvol aangemeld. Voordat je je account kunt gebruiken moet deze eerst geactiveerd worden. Dit kan je zelf doen middels de activatielink die naar het opgegeven e-mailadres is verstuurd.