image

2300 datalekken bij Britse politie in afgelopen vijf jaar

woensdag 6 juli 2016, 15:01 door Redactie, 0 reacties

De afgelopen vijf jaar hebben er meer dan 2300 datalekken bij de Britse politie plaatsgevonden, zo stelt de Britse privacyorganisatie Big Brother Watch aan de hand van eigen onderzoek (pdf). Tussen juni 2011 en december 2015 werden er ten minste 2315 datalekken geteld.

Meer dan 800 politieagenten benaderden persoonlijk informatie zonder dat dit voor hun werk was vereist en 877 keer werd erop ongepaste wijze informatie met derde partijen gedeeld. Verschillende keren werd informatie door politieagenten voor persoonlijk gewin gebruikt en doorgegeven aan criminelen. In meer dan de helft van de incidenten werd er geen actie ondernomen, zoals disciplinaire maatregelen. Toch vraagt de Britse politie om steeds meer gegevens, aldus Big Brother Watch.

Om de situatie te veranderen doet de organisatie vijf aanbevelingen. Als eerste wordt geadviseerd om gevangenisstraffen voor ernstige datalekken in te voeren. Daarnaast moeten personen die zich aan ernstige datalekken schuldig maken een strafblad krijgen. Verder moeten burgers die het slachtoffer van het datalek zijn hierover worden ingelicht. Als vierde wordt aangeraden om de bevoegdheden van de politie te beperken als het gaat om het doorzoeken van gegevens die onder de bewaarplicht zijn opgeslagen. Tevens moeten de databeschermingsregels worden ingevoerd die straks ook in de EU gaan gelden.

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.