image

Swift schakelt securitybedrijven in wegens digitale overvallen

maandag 11 juli 2016, 13:44 door Redactie, 1 reacties

De internationale bankorganisatie Swift heeft de hulp van verschillende beveiligingsbedrijven ingeschakeld en een eigen inlichtingenteam opgesteld om digitale beveiligingsincidenten bij banken te onderzoeken en informatie over incidenten uit te wisselen. Aanleiding zijn verschillende digitale bankovervallen.

De Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication (Swift) is een internationale coöperatieve organisatie voor internationale banktransacties. Banken kunnen via het Swift-systeem transacties uitvoeren. Digitale overvallers wisten via het Swift-systeem 81 miljoen dollar bij de Centrale Bank van Bangladesh te stelen. Dezelfde aanvallers zouden ook een bank in Vietnam en de Filipijnen hebben aangevallen.

De overval op de Vietnamese bank mislukte, maar details over de overval op de Filipijnse bank ontbreken. Daarnaast is mogelijk ook een bank uit Ecuador overvallen. Bij die bank zou zo'n 12 miljoen dollar zijn buitgemaakt, waarvan zo'n 3 miljoen dollar inmiddels is teruggehaald. De overvallers hadden Swift niet gehackt, maar de lokale bankomgeving. Vervolgens gebruikten ze het Swift-systeem om frauduleuze transacties uit te voeren. Ook bij verschillende andere banken worden incidenten onderzocht.

Vanwege de overvallen kondigde Swift een plan aan. Het ging vooral om het uitwisselen van informatie en de samenwerking tussen banken, opsporingsdiensten en it-beveiligingsbedrijven. Om de informatie-uitwisseling in goede banen te leiden heeft Swift een 'Forensics and Customer Security Intelligence team' opgericht. Het team gaat zich ook met het onderzoeken van incidenten bezighouden. Daarnaast schakelt Swift de hulp in van beveiligingsbedrijven BAE Systems en Fox-IT. Deze bedrijven zullen Swift bij forensische onderzoeken helpen.

Reacties (1)
12-07-2016, 00:39 door Anoniem
SWIFT bestaat sinds 1972. Vanaf de oprichting waren ze al geautomatiseerd. De digitale overvallen uit het nieuws kunnen direct gebruikt worden voor scenario's van hollywoodfilms. Black hat hackers plaatsen foute software in de banken en verzenden daarmee ongezien miljoenen, ondanks dat er allemaal bewakers rond lopen en de banken een firewall hebben. Vreemd dat het dan 44 jaar moet duren voordat ze iets tegen die scenario's willen doen.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.