image

Twee jaar cel voor man wegens 'doxing' en 'swatting'

dinsdag 12 juli 2016, 11:00 door Redactie, 1 reacties
Laatst bijgewerkt: 12-07-2016, 11:36

Een Amerikaanse man die persoonsgegevens van beroemdheden en ambtenaren online zette en via valse noodoproepen politiediensten op nietsvermoedende burgers afstuurde is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 2 jaar. Ook deed hij een valse bommelding bij een universiteit.

De man bekende vorig jaar al aan verschillende misdrijven schuldig te zijn, waaronder identiteitsdiefstal, misbruik van social security nummers en computerfraude. Zo verzamelde hij gegevens van meer dan 50 beroemdheden en ambtenaren, zoals adresgegevens, geboortedata, social security nummers, telefoonnummers, e-mailadressen, kredietinformatie en gezinsinformatie, en plaatste die op verschillende websites. Dit staat ook bekend als 'doxing'. Andere personen maakten weer misbruik van deze gegevens, zo laat het Amerikaanse ministerie van Justitie weten.

Ook deed de man verschillende valse noodoproepen, waarbij hij via gespoofte telefoonnummers noodsituaties aan de politie doorgaf. In dit geval reageerden bewapende politieteams met getrokken wapens op de noodoproep. Hiervoor is de term 'swatting' bedacht. Voor de slachtoffers is swatting een traumatische ervaring waarbij er ook kans op dodelijke ongelukken was, aldus het ministerie. De Amerikaan en zijn handlangers deden minstens 20 van dergelijke valse noodoproepen waarbij de politie op beroemdheden en ambtenaren werden afgestuurd. De man zit al sinds juli vorig jaar vast. Na zijn gevangenisstraf moet hij ook nog drie jaar zijn computergebruik laten monitoren.

Reacties (1)
12-07-2016, 11:14 door SecOff - Bijgewerkt: 12-07-2016, 15:26
Wat een clickbait zeg. Wat wordt de volgende kop, "Levenslang voor man die foutparkeerde...."
(op zicht correct gesteld voor iemand die bij het uitvoeren van een liquidatie zijn auto midden op het fietspad parkeerde)

*Edit* Een pluim voor de redactie voor het aanpassen van de kop :-) De vorige kop luide "2 jaar cel voor man die persoonsgegevens openbaar maakte"
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.