image

Amerikaanse senator heeft privacyzorgen over Pokemon Go

woensdag 13 juli 2016, 11:37 door Redactie, 5 reacties

De Amerikaanse senator Al Franken maakt zich zorgen over de privacygevolgen van het populaire spel Pokemon Go, aangezien de app op allerlei manieren gegevens van gebruikers verzamelt, gebruikt en deelt. De senator wil dan ook opheldering van app-ontwikkelaar Niantic hoe het de data gaat gebruiken.

"Ik maak me zorgen over de omvang waarmee Niantic mogelijk onnodig allerlei persoonlijke informatie van gebruikers verzamelt, gebruikt en deelt zonder de juiste toestemming. Ik vind dat Amerikanen een fundamenteel recht op privacy hebben, en dat recht omvat de toegang tot informatie van het individu, alsmede de mogelijkheid om zinvolle keuzes te maken over welke gegevens er worden verzameld en hoe ze worden gebruikt."

Franken wijst naar het privacybeleid van de app, waaruit blijkt dat alle verzamelde gegevens met derde partijen mogen worden gedeeld. Om wat voor derde partijen het gaat wordt niet vermeld. Ook wijst hij naar de recente ontdekking dat de app volledige toegang tot het Google-account van gebruikers heeft. Iets dat Niantic inmiddels via een update heeft opgelost.

De senator heeft nu een brief (pdf) naar Niantic gestuurd waarin hij om opheldering vraagt over welke gegevens die Pokemon Go verzamelt noodzakelijk zijn om de dienst te verbeteren en of er andere redenen zijn waarom de app deze gegevens verzamelt. Ook wil Franken weten of Niantic overweegt om het verzamelen van gegevens opt-in te maken, voor welk doel verzamelde gegevens worden gedeeld en of de ontwikkelaar een lijst wil geven van alle partijen waarmee het gegevens kan delen.

Reacties (5)
13-07-2016, 12:06 door Anoniem
Ik vind dat Amerikanen een fundamenteel recht op privacy hebben, en dat recht omvat de toegang tot informatie van het individu, alsmede de mogelijkheid om zinvolle keuzes te maken over welke gegevens er worden verzameld en hoe ze worden gebruikt.

De pot verwijt de ketel dat hij zwart ziet :-)

Wat gaat dhr. Franken doen aan de overige privacy schendingen. Bv die van de Amerikaanse oveheid zelf?
13-07-2016, 12:12 door Anoniem
PokemonGo is officieel alleen uit in de Australie, New Zealand en de USA. In de rest van de wereld volgen gebruikers zonder na te denken willekeurige instructies op om de app maar te kunnen spelen. Die gebruikers maakt het niets uit of ze bevveiligingsinstellingen moeten uitschakelen, of de software betrouwbaar is en welke gevolgen het installeren kan hebben zolang ze het maar kunnen spelen. En vermoedelijk helpt het niet er wat van te zeggen, want dan hoor je er niet bij. Massa hysterie alom.
13-07-2016, 12:14 door Anoniem
Beetje dubbelhartig van Al. oftewel het is alleen een privacy probleem als zij niet diegene zijn die informatie van burgers verzameld? http://talkingpointsmemo.com/livewire/al-franken-defends-nsa-surveillance-it-s-not-spying-they-re-protecting-us-video
13-07-2016, 18:31 door Anoniem
Niantic is van Google.

Ik zie het probleem niet.

Alles op je telefoon is al bekent bij Google inc. Of is dit een patch omdat er toch nog een zwarte vlek zat die ze niet hadden afgedekt
14-07-2016, 02:53 door Anoniem
Door Anoniem: Niantic is van Google.

Ik zie het probleem niet.

Alles op je telefoon is al bekent bij Google inc. Of is dit een patch omdat er toch nog een zwarte vlek zat die ze niet hadden afgedekt


Niantic Labs was een interne startup van Google maar sinds 2015 is het Niantic geworden en is het zelfstandig.
Zegt uiteraard niks over het delen van data tussen beide bedrijven.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.