image

Tot 3 jaar cel voor Amsterdamse phishingbende

vrijdag 15 juli 2016, 13:53 door Redactie, 0 reacties

Drie mannen en twee vrouwen die via phishing bijna 500.000 euro wisten te stelen zijn veroordeeld tot gevangenisstraffen tot 3 jaar. Ook moeten zij geld terugbetalen aan enkele slachtoffers en aan de Rabobank, die de benadeelde rekeninghouders voor het grootste gedeelte schadeloos heeft gesteld.

De vijf, die vanuit Amsterdam opereerden, worden in verband gebracht met 85 zaken waar bijna 500.000 euro werd gestolen. Volgens de officier van justitie ging de organisatie zeer professioneel te werk. Zo stuurden zij hun slachtoffers, zowel particulieren als bedrijven, eerst een e-mail waarin hen verzocht werd bepaalde gegevens te verstrekken wegens de introductie van een nieuwe Rabo Scanner. Daarna werden de slachtoffers gebeld door een vrouw die zich voorstelde als medewerkster van de Rabobank.

Doordat zij gericht vroeg naar de rekeninghouder en het gesprek al in de e-mail was aangekondigd, wekte dit bij de slachtoffers zoveel vertrouwen dat zij hun bankcodes verstrekten, zo laat het OM weten. Vervolgens logde de bende in op de internetbankrekening van de slachtoffers en schreef daarvan geld over naar katvangers. Zo wisten zij in vijf maanden tijd grote financiële schade te veroorzaken. De schade had ruim 1 miljoen euro kunnen bedragen als de fraude-afdeling van de Rabobank niet snel had ingegrepen door rekeningen te blokkeren en overboekingen te storneren.

De drie mannen en één vrouw krijgen celstraffen tot 3 jaar van de rechtbank Den Haag en moeten een deel van de slachtoffers terugbetalen. De andere vrouw had een kleinere rol dan haar mededaders, namelijk het ter beschikking stellen van haar woning aan de andere deelnemers van de phishingbende. Zij is veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van 2 maanden en een werkstraf van 150 uur.

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.