image

Criminelen stelen bijna 20 miljoen euro van Russische banken

woensdag 20 juli 2016, 15:17 door Redactie, 5 reacties

Internetcriminelen hebben van mei vorig jaar tot juni dit jaar bijna 20 miljoen euro van banken in Rusland gestolen, zo heeft de Russische Centrale Bank bekendgemaakt (pdf). In deze periode werden meer dan 20 grote cyberaanvallen waargenomen, waarbij werd geprobeerd 41 miljoen euro te stelen.

In samenwerking met opsporingsdiensten kon de diefstal van ruim 21 miljoen euro worden voorkomen. Tijdens onderzoeken naar de aanvallen werden verschillende criminele bendes opgerold. De populairste manier voor criminelen om banken aan te vallen was het versturen van besmette e-mails. Die werden vervolgens door werknemers geopend.

Daarnaast speelden ook andere problemen bij de banken en het bankpersoneel een rol. In verschillende gevallen bleek dat het automatisch uitvoeren van macro's stond ingeschakeld, hadden gebruikers beheerdersrechten, waren computers niet van anti-virussoftware voorzien of niet bijgewerkt, was er geen netwerksegmentatie, hadden werknemers onvoldoende securitybewustzijn en werden macro's in besmette documenten door werknemers ingeschakeld.

Verder waren ook bankklanten het doelwit. Zo werd er 1,4 miljoen euro via skimmingapparaten gestolen en vonden er regelmatig phishingaanvallen plaats. De Russische Centrale Bank liet in de betreffende periode 120 phishingdomeinen eindigend op .ru uit de lucht halen. Naast .ru-domeinen werden er maandelijks 25 tot 30 phishingsites gesloten. Een andere vorm van phishing vond plaats via sms-berichten. Het gaat dan om berichten die van de bank afkomstig lijken. Als slachtoffers terugbellen wordt hen om allerlei persoonlijke en financiële informatie gevraagd.

Reacties (5)
20-07-2016, 15:22 door Anoniem
Dat is niet veel geld voor een land zo groot als Rusland. 20 miljoen is een flink bedrag, maar gezien de pakkans en de straffen, is het maar de vraag of het de moeite waard is.
20-07-2016, 17:39 door karma4
Een wel erg lange lijst van al die andere tekortkomingen. Als echt alles na gegaan zou worden vermoedelijk flink langer.
Nee die pishing mail is niet het grootste issue, het is de laatste druppel.
20-07-2016, 17:40 door potshot
de kinderachtige reacties van de russen is meestal: 'een complot van westen tegen moeder russia'.
20-07-2016, 18:31 door jefdom
mischien hebben belgen hun door russen gestolen geld wel gerecupereerd ha ha ha
21-07-2016, 09:22 door Anoniem
Gegeven de grootte van Rusland en de hoogte van het bedrag, dan mag je hier wel vraagtekens bij stellen. Denk dat de Russische Centrale Bank (en de rest van de banken) lang niet alles door hebben / in het vizier hebben...
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.