image

Mac-virusscanners met Mac- en Windows-malware getest

vrijdag 29 juli 2016, 10:33 door Redactie, 6 reacties

Ondanks de groei van het aandeel van Mac OS X de afgelopen jaren is de hoeveelheid malware voor het platform nog altijd zeer beperkt, zeker in vergelijking met Windows. Mac-gebruikers die toch een virusscanner willen kunnen echter uit de producten van verschillende leveranciers kiezen.

Het Oostenrijkse testlab AV-Comparatives besloot tien virusscanners voor Mac te testen (pdf), zowel met Mac- als Windows-malware. Mac-machines kunnen namelijk ook met Windows-malware in aanraking komen, bijvoorbeeld via e-mail of gedeelde netwerkmappen en -schijven. Het vinden van geschikte malware-exemplaren bleek een lastige opgave. Mac OS X beschikt namelijk over een ingebouwde virusdetectietool die de meestvoorkomende exemplaren kan vinden en verwijderen.

Uiteindelijk kwam AV-Comparatives tot een verzameling van 50 recente exemplaren. Voor de Windowstest werd er met 250 veelvoorkomende malware-exemplaren gewerkt. De tien verschillende virusscanners wisten alle Mac-malware te detecteren. Ook de detectie van Windows-malware is voor de meeste producten geen probleem. Alleen de virusscanner van Intego gaat met een detectiegraad van 28% onderuit. Avast, Avira, Bitdefender, ESET en Kaspersky weten bij beide tests 100% te scoren.

AV-Comparatives stelt dat ervaren en verantwoorde Mac-gebruikers een punt hebben door te stellen dat ze zonder virusscanner kunnen. Voor mensen die geen expert zijn, kinderen en gebruikers die met software experimenteren kan een virusscanner wel handig zijn, aldus het testlab. Dat raadt gebruikers verder aan om aanvullende maatregelen te nemen, zoals het niet gebruiken van een account met beheerdersrechten, Flash en Java te verwijderen, een sandbox-browser zoals Chrome te gebruiken, alle software up-to-date te houden en services zoals Airport, Bluetooth en ipv6 uit te schakelen als ze niet worden gebruikt.

Image

Reacties (6)
29-07-2016, 11:37 door Anoniem
F-Secure wederom niet getest! Verdacht...
29-07-2016, 12:49 door Joep Lunaar
clamav (met gebruikersschil ClamXav/Sentry) ontbreekt ook in de test.

Terzijde, installatie van programmatuur onder Mac OS X buiten het standaard beveiligde kanaal daarvoor om (AppStore of signed packages), vereist enige expertise; een onervaren gebruiker zal niet snel daarin slagen. Derhalve ontbreekt juist voor onervaren gebruikers een goede reden om hen met een virusscanner te beschermen. Het vermeende advies van AV-Comparatives daartoe lijkt ongelukkig.

Tel hierbij op dat gebleken is dat veel anti-virus programmatuur naast de scanner veelal slecht geschreven en kwetsbare code (gui) bevat, welke tot overmaat van ramp vaak ook nog eens te hoge privileges beschikt.

Ergo: zonder bijzondere noodzaak voor aan AV late men die beter achterwege.
29-07-2016, 15:08 door Anoniem
Door Anoniem: F-Secure wederom niet getest! Verdacht...

testen kost geld en F-Secure betaalt niet mee. Het gebeurt de laatste tijd wel vaker dat F-Secure niet mee doet. Ze hebben vast iets te verbergen :-)
29-07-2016, 16:23 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: F-Secure wederom niet getest! Verdacht...

testen kost geld en F-Secure betaalt niet mee. Het gebeurt de laatste tijd wel vaker dat F-Secure niet mee doet. Ze hebben vast iets te verbergen :-)
daarom doet Norton ook nooit mee aan AV-comp
29-07-2016, 23:59 door Anoniem
Testen kost inderdaad geld. Van F-Secure vind ik het niet verdacht dat ze niet mee doen AV-comparatives (het was een slappe kopie van AV-test die zelfs de layout van de uitslag had gestolen van AV-test), van Norton vind ik het wel verdacht. Zij hebben wel vaker wat te verbergen. Ook het feit dat enkele producenten in het verleden ook de malware aanleveren, wat ze direct een voorsprong gaf, maakte de uitslag destijds niet betrouwbaar.
31-07-2016, 01:03 door Anoniem
Bull "verdacht" en evenzo de suggestie dat Clementi com suis (AV-Comparatives) iets "gestolen" zouden hebben. F-Secure wenst voor Mac-tests geen duizenden euro's te betalen; mag. Norton ligt al jaren in de clinch met AVC omtrent testmetodieken; die bevalt hen niet. Inuendo dat "enkele producenten malware aanleverden" is geen feit; gewoon een niet-onderbouwde verdachtmaking. Terzijde: elk besturingssysteem valt te compromiteren - unix, windows, you name it. Wordt alleen maar meer & meer. Live with it or drop all...
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.