image

Overheid informeert burgers over wifi-tracking

vrijdag 29 juli 2016, 11:34 door Redactie, 15 reacties

Zoals minister Kamp van Economische Zaken begin juli aankondigde is de overheid begonnen met het voorlichten van burgers over wifi-tracking. Aanleiding hiervoor waren Kamervragen van D66 over een brief van de Autoriteit Persoonsgegevens waarin winkels en gemeenten werden opgeroepen om zich aan de regels voor wifi-tracking te houden.

Via wifi-tracking kunnen winkels en gemeenten zien waar mensen zich bevinden en hoe ze zich op een bepaalde locatie bewegen. Hiervoor worden locatiegegevens samen met het unieke nummer van een smartphone opgeslagen en verwerkt. Organisaties mogen deze persoonsgegevens volgens de Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp) alleen verwerken als zij daar een zogenoemde wettelijke grondslag voor hebben.

Organisaties die wifi-tracking inzetten moeten mensen daarnaast informeren over welke gegevens worden verzameld en waarvoor dat gebeurt. Volgens de minister heeft de Autoriteit Persoonsgegevens niet geconstateerd dat gemeenten zich niet aan de regels houden. D66 vroeg de minister ook of hij bereid is om in campagnes over cyberbewustzijn het uitzetten van wifi en bluetooth mee te nemen, zodat mensen ongewenste tracking kunnen voorkomen.

Kamp gaf aan dat de website veiliginternetten.nl hiervoor zou worden ingezet. Onlangs is erop de website een uitleg over wifi-tracking verschenen. In het artikel wordt uitgelegd wat wifi-tracking is, wat consumenten eraan hebben en of bedrijven en gemeenten zomaar van de technologie gebruik mogen maken. Ook wordt er uitleg gegeven hoe "spontaan contact via wifi" en "spontaan contact via bluetooth" kan worden voorkomen.

Reacties (15)
29-07-2016, 11:47 door Anoniem
Mijn Wi-Fi staat overal af daar ik aan de rommel geen boodschap heb.

En als men dat niet graag heeft dat men de rommel niet kan opdringen dan is dat hun probleem.

Ik schik alvast mijn 'Alu' hoedje even.
29-07-2016, 11:47 door Anoniem
En wie leest die website? Is dat informeren , het maar publiceren op een website die de gemiddelde digibeet niet kent ?

Waardeloos...
29-07-2016, 11:58 door Anoniem
Lekker makkelijk van de overheid. Het spel Pokemon Go heeft al aangetoond, dat burgers het niet snappen. Ze zeggen in enquetes privacy belangrijk te vinden. Maar zodra er een hype komt, dan geeft niemand er om. Bovendien, als je over straat loopt, kun je dat bordje van WiFi tracking niet zien, want je bent te ver af. Maar het signaal is er wel, en dus wordt je alsnog getrackt.

Daarom zie ik als taak van de overheid, om commerciële bedrijven terug te fluiten, om de privacy van de burger te beschermen. Echter, de overheid is daar zelf ook heel slecht in (ANPR Camera's, kenteken scannen, etc)

Dit gaat dezelfde kant op als met de algemene voorwaarden van producten of diensten. Niemand die ze leest.

Voor mensen die zich er wel druk om maken, en een Sailfish OS telefoon hebben: https://openrepos.net/content/theyosh/wifikill3r . Deze app, zet je wifi uit, als je verbinding verliest met een bekend netwerk. Hierdoor ben je niet meer te trekken via WiFi

TheYOSH
29-07-2016, 12:16 door Anoniem
Volgens de minister heeft de Autoriteit Persoonsgegevens niet geconstateerd dat gemeenten zich niet aan de regels houden.
Rechtbank, mijn client heeft niet gezien dat zijn maat een wapen trok. Waarop de officier van justitie fijntjes opmerkt dat de formulering correct is omdat de verdachte blind is, maar dat dat niet weg neemt dat het door de verdachte waargenomen had kunnen worden.

Als de kamerleden zich met dit soort antwoorden weg laten sturen kan je als Autoriteit Persoonsgegevens heel makkelijk je werk doen van achter je buro. Wat voor moeite hebben ze bij de Autoriteit Persoonsgegevens gedaan om te kunnen constateren dat wifi tracking volgens de regels verloopt?
29-07-2016, 12:32 door Anoniem
Dat gemeenten zich überhaupt met wifi-tracking bezig houden!
29-07-2016, 14:32 door Anoniem
llama is een android tool waar je je eigen lokatie (en die van andere bekende netwerken) kunt invoeren adv telefoon palen.
Daar schakel je Wifi in en op alle andere plekken uit.
Idem voor bluetooth, je verlaat je eigen omgeving, wifi gaat aan en als er geen connect met je telefoon installatie in de auto is na 5 minuten gaat hij weer braaf uit.
Scheelt stroom en nieuwsgierige aagjes. Voor Apple is er vast ook wel zoiets...
29-07-2016, 15:28 door Anoniem
Als je vpn gebruikt hoe zit het dan?,dat deze data wordt verzameld,volgens mij kan het dan niet.
Ik gebruik ook via de wifi altijd vpn,ook thuis met mijn eigen netwerk.
29-07-2016, 16:09 door Anoniem
Door Anoniem: Als je vpn gebruikt hoe zit het dan?,dat deze data wordt verzameld,volgens mij kan het dan niet.
Ik gebruik ook via de wifi altijd vpn,ook thuis met mijn eigen netwerk.

WiFi tracking vind buiten uw huis plaats. Meestal in bv winkelstraten.

U wordt dan getracked en zodoende weten een zooi zielige bedrijven waar u zich bevind en weet ik al niet wat meer.

Geen idee of dat voor VPN ook geld.
29-07-2016, 16:24 door [Account Verwijderd]
Door Anoniem: En wie leest die website? Is dat informeren , het maar publiceren op een website die de gemiddelde digibeet niet kent ?

Waardeloos...

Je bent een kanjer hoor!
Wat jullie 'altijd kanker ik maar op de overheid' zeveraars en zwetsers over het hoofd zien is dat de hier aangehaalde site https://veiliginternetten.nl wel he-le-maal schoon is van Java-script.
Dat is zeker een hele groot compliment waard!
Vergelijking:
Zelfs Security.nl heeft een scriptje draaien van Google-analytics.com.
29-07-2016, 16:49 door Anoniem
Al eens "ik neem geen smartphone" overwogen?
Goedkoop, rustig en vrij, en je kan andere nuttige of leuke dingen doen van dat geld.
29-07-2016, 16:49 door Anoniem
Door Aha:
Je bent een kanjer hoor!
Wat jullie 'altijd kanker ik maar op de overheid' zeveraars en zwetsers over het hoofd zien is dat de hier aangehaalde site https://veiliginternetten.nl wel he-le-maal schoon is van Java-script.
Dat is zeker een hele groot compliment waard!
Vergelijking:
Zelfs Security.nl heeft een scriptje draaien van Google-analytics.com.
(Andere anoniem als waar je op reageert)
oed dat je dit onder de aandacht brengt, het was mij niet direct opgevallen en is -zeker tegenwoordig waar bijna iedere website geïnfecteerd is met tracking of andere google meuk- zeer netjes.
29-07-2016, 21:44 door karma4 - Bijgewerkt: 30-07-2016, 15:02
"Advies overheid: Iedereen alleen met verhullende kleding zoals een niba over straat. Je kan herkend kunnen worden en zou aanstoot kunnen geven. " Daar ben ik het niet dus niet mee eens.
Overigens je telefoon is al uit te peilen gebonden aan de gebruiker door de telco's. Het is de enige manier om de mobiele werking technisch voor elkaar te krijgen. Dan komen daar verplichte bewaartermijnen en toegang voor de overheid op. Alleen uitzetten achterlaten helpt tegen het volgen.

Wel typisch dat onderdelen van die zelfde overheid het traceren en volgen van iedereen en nog wat als goed voor de veiligheid ziet. Met de ov-chip (altijd vrij) is het in/uitchecken ook verplicht gesteld terwijl er geen echt gerechtvaardigde onderbouwing te verzinnen is,
29-07-2016, 23:54 door swake
Antwoord van een Belgisch inwoner .
Wat denken jullie dat Facebook, Microsoft , Apple , Google enz jullie ook niet traceert . De Belgische privacycommissie heeft het in beroep mooi verloren nadat ze Facebook hadden aangeklaagd en zijn leden niet meer mocht volgen .
30-07-2016, 12:30 door Anoniem
Door Aha: https://veiliginternetten.nl wel he-le-maal schoon is van Java-script.
Dat is zeker een hele groot compliment waard!

Niet helemaal waar... er wordt geen gebruik gemaakt van 'third party' script, maar javascript wordt wel degelijk gebruikt!

b.
31-07-2016, 06:19 door Anoniem
Klagen maar ondertussen wel zelf rommel meenemen die tracking mogelijk maken.
Thuislaten dat ding! Maar dat lukt de meesten niet.. het lijkt wel een verslaving.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.