image

Meesterbrein achter omvangrijke ceo-fraude opgepakt

maandag 1 augustus 2016, 13:28 door Redactie, 2 reacties

Interpol heeft samen met de Nigeriaanse autoriteiten het meesterbrein achter een omvangrijke fraude opgepakt waarbij honderden bedrijven voor miljoenen dollars werden opgelicht. Het gaat om ceo-fraude, ook bekend als business email compromise. Oplichters doen zich in dit geval voor als de directeur of andere bestuurders van een organisatie of bedrijf en sturen vervolgens een e-mail naar iemand van de financiële afdeling.

In de e-mail wordt gevraagd om een groot geldbedrag naar een buitenlandse rekening over te maken. De afgelopen jaren is erop deze manier volgens de FBI 3,1 miljard dollar door de oplichters buitgemaakt. De nu aangehouden man wordt verdacht een bende van minstens 40 mensen te hebben aangestuurd, die duizenden van dergelijke scams uitvoerden. Wereldwijd werden er honderden slachtoffers gemaakt, die meer dan 60 miljoen dollar verloren. Eén bedrijf maakte zelfs 15,4 miljoen dollar over, zo stelt Interpol.

De bendeleider, die onder het alias "Mike" bekendstond, kon na informatie van het Japanse anti-virusbedrijf Trend Micro worden aangehouden. Het onderzoek naar de man begon eind 2014, toen er malware werd onderzocht die bij sommige gevallen van ceo-fraude was ingezet. Dit onderzoek leidde uiteindelijk naar Mike, waarna Trend Micro de informatie met Interpol deelde. Dit leidde eind juni tot de aanhouding van de man.

Reacties (2)
01-08-2016, 18:23 door karma4 - Bijgewerkt: 01-08-2016, 20:36
Nigeriaanse autoriteiten die meewerken om boeven te vangen. Dat is echt nieuws.
Het lijkt een ontwikkeld land te worden.
04-08-2016, 04:24 door Anoniem
We hadden bij ons in een studentenhuis in Eindhoven een Nigeriaan, die met zijn companen toendertijd verschillende firma's fleste voor 100.000+ gulden. Jarenlang nog deurwaarders en incassobureaus mee van doen gehad. Die gasten presenteren zich als een vluchteling door namen als Mike Bruce enzo aan te nemen. Die bij ons de boel fleste had meerdere kameraden en die had een belachelijke naam zoals " Bruce swissy somebody... ". Na deze ervaringen ben ik gestopt deze mensen ooit nog te vertrouwen. Kan een boek schrijven over deze rotte peren.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.