image

Duitsland gaat prepaid simkaarten wegens terrorisme verbieden

maandag 1 augustus 2016, 17:24 door Redactie, 32 reacties

Als onderdeel van verschillende anti-terreurmaatregelen gaat Duitsland de verkoop van anonieme prepaid simkaarten verbieden. Het land volgt daarmee België, dat eerder besloot om de maatregel door te voeren. De Duitse Bondsdag ging vrijdag akkoord met nieuwe anti-terreurmaatregelen, zo meldt het Duitse Heise.

Daardoor moeten mensen die een prepaid simkaart willen kopen zich vanaf volgend jaar juli legitimeren. Volgens het Duitse ministerie van Binnenlandse Zaken maken criminelen en terroristen voor hun communicatie vaak gebruik van anonieme prepaid simkaarten en vormen ze daardoor een groot beveiligingsrisico. De nieuwe maatregel moet dit tegengaan.

Reacties (32)
01-08-2016, 18:15 door karma4
Het was al lang geleden aangekondigd in Duitsland. Het zou net zo goed kunnen zijn dat België volgt maar de Duitsers wat langzamer in het er door krijgen waren.
01-08-2016, 18:27 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 01-08-2016, 18:28
[Verwijderd]
01-08-2016, 18:33 door Anoniem
Dat terroristen soms gebruik maken van prepaid simkaarten wil niet zeggen dat ze dat nodig hebben.
Anders kun je ook snelkookpannen en rugzakken gaan verbieden, dat werkt namelijk net zo goed (of niet) tegen terrorisme.
Mensen die zich niet aan de wet houden gaan zeker niet gehinderd worden door prepaid met een ausweis.

Net zo achterlijk als ze bij Rijkswaterstaat zijn om mensen die een rood kruis op de snelweg (bord dus) gaan waarschuwen met een ander bord (wat ergens obscuur in de berm staat in het blauw) met volle overtuiging van de heilige geitenwollensok-kerk dat dit gaat helpen.. Nou RWS... als ze zo'n groot rood kruis niet snappen boven de weg, dan gaan ze zo klein blauw bordje achter een viaduct ook niet zien hoor!

Hetzelfde geld voor terroristen... Ze houden zich per definitie niet aan de wet... wij als burgers kunnen er vaak niets aan doen... kunnen ze niet gewoon wat domme ambtenaren opblazen ipv onschuldige burgers? Dan kweek je goodwill ipv angst... dat werkt beter.

Nu zijn radio's in auto's verboten die naar 24 en 34Ghz luisteren (nazi's verboten ook radios), iedereen moet een ausweis hebben op straat (dat zouden de NSBers ook graag gezien hebben) en al het geld moet digitaal lopen... cash geld moet weg, iedereen aan de maestro/vpay pas (en dit wordt nog verbloemd door het 'pinpas' te noemen maar heeft meer weg van facebook dan van de pinpas zoals die ingevoerd werd in 1988).

allemaal zogenaamd vanwege terroristen.... je vraagt je bijna af of terroristen niet door onze overheden zijn uitgevonden om massa surveilance te kunnen invoeren. ipv andersom.
01-08-2016, 18:51 door Anoniem
Ik voorzie een markt voor gestolen pre-pay simkaarten: afmelden doe je die niet.
En eh... hoe gaat dat met telefooncellen - die hebben ze in Duitsland nog wel. Eerst je ID kaart erin steken voordat je mag bellen??
01-08-2016, 18:57 door Anoniem
Straks struikelen die politici nog over hun eigen Europese wetgeving. Privacy is namelijk een recht, en dat recht wordt nu ook ontnomen voor de niet-criminele gebruiker. Ik zie in de verte al de rechtszaken aan komen zetten...
01-08-2016, 19:30 door Anoniem
Ha mooi !!

En nu houden de aanslagen ook op ?

Ik zal het met interesse blijven volgen .
01-08-2016, 19:34 door karma4
Door Ageless:Nou ja, of ze moeten een kopie maken van alle ID-kaarten en paspoorten die mensen dan laten zien, maar anders zie ik het nut er niet echt van in.
Camera's boven de kassa's en er gaat veel open. Klik eens door op "zitis behörde" in het zelfde bericht. .. terug hacken
01-08-2016, 19:42 door Anoniem
Schandalig , ook terroristen hebben recht op privacy .

Maar even wat anders , pas hoorde ik dat er ook terroristen zijn die gebruik maken van auto , trein en vliegtuig .

Misschien ook maar meteen verbieden ?
01-08-2016, 20:39 door johanw
Mensen die iets te verbergen hebben zullen dus nog sneller wegrennen bij "gewoon" bellen en smsen en hun toevlucht nemen tot versleutelde communicatie via apps.
01-08-2016, 21:10 door Anoniem
Nou dat heeft dan toch nog bijna 11 jaar geduurd nadat Singapore iets dergelijks al eens invoerde...
https://www.security.nl/posting/11693/Prepaid+telefoonkaart+vormt+terroristische+dreiging
Toen ging het vooral om Al Quaeda. En heel apart: het westen liep toen om één of andere duistere reden
zeker nauwelijks gevaar vergeleken bij Singapore?... Raar hoor.

Weet iemand toevallig of er de afgelopen 10 jaar al een sterke verbetering is opgetreden in Singapore
wegens dit besluit in 2005? Ook leuk om al die forum-commentaren van toen eens terug te lezen.
Volgens mij is dat weinig veranderd bij de forumbezoekers van deze website.

Het enige wat ik dus vervelend vind met "steeds vaker je paspoort moeten trekken"
is toenemend risico dat juist een aantal vijanden daar weer van zullen profiteren.
Want wedden dat identeitsfraude vanwege dergelijke maatregelen verder zal toenemen?

En ook mijn 2-factor DigiD SMSjes zouden iets meer risico lopen wegens dit soort maatregelen,
omdat het dan minder geheim is dat het exclusief voor DigiD gebruikte telefoontje van mij is.
En dat geldt niet alleen voor mij, maar voor iedereen die er een apart DigiD telefoontje op na houdt.

Ik hoop dus dat men in Nederland verstandig blijft, en onze regering zich niet op laat jagen door een grote bange machtige buur. Elk (schijnbaar) voordeel heeft zijn nadelen. Laat men daar niet te snel overheen stappen a.u.b.
01-08-2016, 21:34 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
01-08-2016, 21:36 door Anoniem
Verrek ik zie te term kinderporno niet verschijnen. Gevalletje van vergeetachtigheid?
01-08-2016, 21:50 door Anoniem
Het angeltje zit in de uitwerking. Na invoering van deze maatregel zal het straks onmogelijk zijn om met een telefoon met niet geregistreerde simkaart te bellen. Dus dan zal de handel in die anonieme prepaid simkaarten ook wel gaan meevallen.
Je kan ze immers niet meer gebruiken zonder registratie. Dat wordt dan dus over de gehele breedte van de Europese Unie ingevoerd. Let maar op mijn woorden. Bellen zonder registratie is bijvoorbeeld in Polen al vanaf februari 2017 niet meer mogelijk.

Op naar de totale surveillance staat. Jammer alleen dat het niet werkt bij juist die lieden, waarvoor het ingevoerd moest worden. Ergens klopt er dus iets niet helemaal aan het verhaal. Iedereen is traceerbaar, alleen degenen die je graag wilt traceren zijn het niet of het enkelbandje is juist voor die periode, waarop ze traceerbaar moesten zijn, uitgeschakeld. De heer Van Gaal zou zeggen "Ben ik nou zo dom of......".
02-08-2016, 04:14 door Anoniem
Ze zouden in Duitsland beter iets aan de 'wir schaffen das' mentaliteit van Mutti M. doen .
02-08-2016, 06:15 door Anoniem
De mantra "ik heb niets te verbergen" haalt iedereen nu onderhand in. Al zou je het willen, je kunt straks niets meer verbergen. Vreemd, want artikel 10 van onze Grondwet voorziet, behoudens wettelijke maatregelen, in een onbespied leven. In hoeverre lukt dat eigenlijk nog? Dan maar geen telefoon?

Het is mij meermalen opgevallen dat terroristen zich keurig aan de wet houden tot het moment waarop zij zichzelf opblazen of overhoop laten schieten. Al die privacyschende maatregelen zijn dus vooral bedoeld om de burger te controleren. Kennis is macht en de oprukkende overheid gaat steeds een stapje verder. En is het nou echt veiliger? Ik denk het niet, de terrorist houdt zich namelijk keurig aan de wet.

Hoe dan wel?
Meer opsporing en recherche i.p.v. eindeloos bezuinigen.
02-08-2016, 07:49 door Anoniem
Maar goed dat er binnen de EU lage tarieven voor roaming gelden zodat je als diy-terrorist lekker goedkoop in Duitsland met je "lekker-bellen-met-Lebara" kaartje uit Nederland gewoon je gang kunt gaan. Next step: roaming verbieden! ....... roflol
02-08-2016, 08:25 door vertelheteens
Dus ze komen nu in Nederland hun kaartje kopen?
02-08-2016, 08:34 door Anoniem
De kop van het artikel klopt niet.
02-08-2016, 08:37 door Anoniem
Door Anoniem: iedereen moet een ausweis hebben op straat (dat zouden de NSBers ook graag gezien hebben)

Dat klopt in Nederland maar niet in Duitsland. In Duitsland ben je verplicht legitimatie te hebben, maar je bent niet verplicht deze altijd bij je te hebben. In Nederland is dat laatste wel verplicht.
02-08-2016, 08:59 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 02-08-2016, 09:00
[Verwijderd]
02-08-2016, 09:10 door Anoniem
Ha dat zal ze leren stelletje terroristen schorriemorrie. Een beetje gebruik maken van anonieme kaarten om stoute dingetjes te doen. Gelukkig maken ze nu een einde aan deze criminele praktijken dat zal ze leren. Hahahaha

Ik zeg:
The only way to stop a bad guy with a prepay-SIM is a good guy with a prepay-SIM
02-08-2016, 10:24 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: iedereen moet een ausweis hebben op straat (dat zouden de NSBers ook graag gezien hebben)

Dat klopt in Nederland maar niet in Duitsland. In Duitsland ben je verplicht legitimatie te hebben, maar je bent niet verplicht deze altijd bij je te hebben. In Nederland is dat laatste wel verplicht.
Fout..fout...fout...een Ausweis was een vergunning om ergens tijdens de spertijd te kunnen werken of een ontslag voor dienst aan het front (Sonder Ausweis). In WOII had je in Nederland voor sommige beroepen (NS en Luchtbeschermingsdienst) naast je Persoonsbewijs ook nog een Ausweis nodig om te bewijzen dat je in die tijd op straat mocht zijn. Een Ausweis is dus niet hetzelfde als een Persoonsbewijs.
02-08-2016, 10:50 door Anoniem
Door Muria:
Door Anoniem: Straks struikelen die politici nog over hun eigen Europese wetgeving. Privacy is namelijk een recht, en dat recht wordt nu ook ontnomen voor de niet-criminele gebruiker. Ik zie in de verte al de rechtszaken aan komen zetten...

Die rechtzaken zijn of worden al snel kansloos worden, gezien recente ontwikkelingen rondom terrorisme.

En zo glijd je onbewust af naar een nieuwe form van dictatuur.
02-08-2016, 10:55 door Anoniem
Deskundigen in Frankrijk zeggen: "Vrijwel alle aanslagen zijn gepleegd door mensen die thuis achter hun computer radicaliseerden".

Het verbod op anonieme simkaarten is een totaal zinloze actie, een schijnmaatregel die niet helpen zal.
02-08-2016, 11:27 door Anoniem
Door Anoniem: Straks struikelen die politici nog over hun eigen Europese wetgeving. Privacy is namelijk een recht, en dat recht wordt nu ook ontnomen voor de niet-criminele gebruiker. Ik zie in de verte al de rechtszaken aan komen zetten...

Dan gewoon geen telefoon nemen? Dan is het in eens geen probleem meer. Of alleen een vast toestel? Ik zie hier echt geen privacy issue. Het is een keuze, en de keuze is om ook geen mobiel te nemen.
02-08-2016, 14:01 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Straks struikelen die politici nog over hun eigen Europese wetgeving. Privacy is namelijk een recht, en dat recht wordt nu ook ontnomen voor de niet-criminele gebruiker. Ik zie in de verte al de rechtszaken aan komen zetten...

Dan gewoon geen telefoon nemen? Dan is het in eens geen probleem meer. Of alleen een vast toestel? Ik zie hier echt geen privacy issue. Het is een keuze, en de keuze is om ook geen mobiel te nemen.

Zegt iemand die reacties stuurt als "anoniem" moehaha
02-08-2016, 14:25 door karma4
Door Anoniem: Deskundigen in Frankrijk zeggen: "Vrijwel alle aanslagen zijn gepleegd door mensen die thuis achter hun computer radicaliseerden".

Het verbod op anonieme simkaarten is een totaal zinloze actie, een schijnmaatregel die niet helpen zal.
Dan is een verbod op achter de computer te zitten en verkeerde sites te bezoeken effectiever. Met wat filtering nog technisch goed te doen ook. Is dat je voorstel?
02-08-2016, 15:05 door Anoniem
Ja, met de afgekondigde eeuwigdurende strijd tegen terreur, heeft men een excuus om steeds meer rigide privacybeperkende maatregelen in te kunnen voeren.

Of dat tegen zulk soort van bedreigingen werkelijk helpt is de vraag natuurlijk.
Misschien gaat het in dit geval wel heel ergens anders om.
We zullen het nog wel merken.

In het verre verleden werd het al voorspeld.
Het systeem van het Eenogig Beest en de Beest computer zou er komen.

Ook de profeet (VZMH) sprak over een sprekende stok,die mensen bij zich zullen hebben in de eindtijd
(wellicht werd daarmee op de android gedoeld?).

Straks mag men wellicht alleen met een persoonsgebonden EU registratie het wereld wijde web op en zeggen we gedag tegen het vrije internet. Een vorm van internetten, dat we hebben gekend vanaf 1998.

China was toch een geweldige proefvijver voor de krachten achter de totale surveillance maatschappij. Ze leerden ervan hoe zij het zogenaamde grote digitale menselijke safaripark moesten gaan inrichten.

Afzien van alle moderne technologie kan niet meer.Je bent dan immers een outcast en kan niet meer mee in deze 'moderne' maatschappij. Geen computer - hoe dan belastingopgave doen? Geen smartphone met apps - hoe dan weten wanneer de bus gaat van de halte? Geen smart TV, geen slimme meters.

Goede kant van de zaak je zou altijd te lokaliseren moeten zijn in geval van nood. Men zou altijd moeten weten waar je bent ook in "the middle of nowhere". Je zou ook nooit meer mis moeten grijpen in het boodschappen vak van de supermarkt. Maar ja.....de praktijk is vaak anders dan de leer. Dienstverlening is immers heel duur!

Wel zouden als het goed is de menselijke vrijheden voor de oppassende burgers hierbij blijvend moeten worden gegarandeerd en gerespecteerd. Maar de vraagstelling is net als in het klassieke Rome: "qui dominatur in moderatoris" oftewel "wie controleert de controleurs".

Jammer dat er een verborgen hand schijnt te zijn en men daar maar geen vat op wil krijgen.
Maar weten hoe of het werkt helpt ook al veel. Het zijn interessante tijden.
02-08-2016, 15:19 door Anoniem
Zolang aanslagen steeds gepleegd worden door mensen die allang in het vizier van de veiligheidsdiensten waren, lijkt me dat we daar beter eens een kwaliteitsslag overheen kunnen doen dan allerlei privacy rechten schenden. Maar goed, de logica achter beleid ontgaat me wel vaker.
02-08-2016, 16:47 door Anoniem
Door Anoniem:
Dat klopt in Nederland maar niet in Duitsland. In Duitsland ben je verplicht legitimatie te hebben, maar je bent niet verplicht deze altijd bij je te hebben. In Nederland is dat laatste wel verplicht.
Fout..fout...fout...een Ausweis was een vergunning om ergens tijdens de spertijd te kunnen werken of een ontslag voor dienst aan het front (Sonder Ausweis). In WOII had je in Nederland voor sommige beroepen (NS en Luchtbeschermingsdienst) naast je Persoonsbewijs ook nog een Ausweis nodig om te bewijzen dat je in die tijd op straat mocht zijn. Een Ausweis is dus niet hetzelfde als een Persoonsbewijs.[/quote]
Oh, je had het over heel erg lang geleden. Ook vandaag heet een ID kaart ("Personalausweis") in het volksmond gewoon "Ausweis".
03-08-2016, 11:13 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
03-08-2016, 19:27 door Anoniem
Door Muria:
Door Anoniem:
Door Muria:
Door Anoniem: Straks struikelen die politici nog over hun eigen Europese wetgeving. Privacy is namelijk een recht, en dat recht wordt nu ook ontnomen voor de niet-criminele gebruiker. Ik zie in de verte al de rechtszaken aan komen zetten...

Die rechtzaken zijn of worden al snel kansloos worden, gezien recente ontwikkelingen rondom terrorisme.

En zo glijd je onbewust af naar een nieuwe form van dictatuur.

Dat is waar maar het is wel onze dictatuur. Als je een betere oplossing hebt dan het inleveren van privacy om terrorisme te remmen dan zeg het (alsjeblieft).

Er zit nog wel een bepaalde hint in dat men bij voorbaat niet open staat voor het antwoord. Ook moeten we natuurlijk meenemen dat het niet oneerlijk is hetzelfde budget te vragen. Alleen dan is het speelveld gelijk als we er toch een wedstrijd van maken.

Dat gezegd kan het failliet van de anti-privacy methode niet duidelijker worden aangetoond dan een gijzelingssituatie van meerdere uren, met de enkelband nog om. Laten we voorop stellen, slechter kan niet. Het kan hooguit zo zijn dat een andere weg evengoed een mislukking is, maar tegen een maatschappelijk lagere prijs. En dat alleen al is een verbetering.

Uitgangspunt voor een andere strategie moet Sun Tzu zijn. "It is said that if you know your enemies and know yourself, you will not be imperiled in a hundred battles; if you do not know your enemies but do know yourself, you will win one and lose one; if you do not know your enemies nor yourself, you will be imperiled in every single battle." Kennen is wat anders dan in het wilde weg trivia verzamelen. Het gaat om studie. Het gaat om begrip. Het gaat om inleven.

Intussen is een en ander bekend van de strategische doelen van IS en aanverwante organisaties. Eerste doel is om de westerse wereld tegen de gematigde moslims op te zetten, zodat deze geen andere keus zien dan te emigreren naar IS-gebied en zich bij hun aan te sluiten. Bijkomend doel is het uitlokken van allerlei zinloze maatregelen van beveiligingstheater, zodat de westerse wereld zichzelf op maatschappelijke en economische kosten jaagt en tevens een atmosfeer bevordert waarin wantrouwen (vooral tegen de gematigde moslims, zie het eerste doel) kan groeien.

Laten we ook duidelijk zijn over de directe schade. Aanslagen zijn tragisch en zeer pijnlijk. Maar ze zijn voor het voortbestaan van een land als geheel geen bedreiging. In de 1563 dagen van de Eerste Wereldoorlog verloor Frankrijk 1.697.800 doden en 4.266.000 gewonden, een gemiddelde van 1086 resp. 2729 per dag. Dat is 13,5x Nice per dag, iedere dag, meer dan 4 jaar lang. De schade was fors en werd nog erger door de scherpe daling van het geboortencijfer. Maar niet dodelijk voor Frankrijk. Op landelijk niveau is het simpelweg zo dat de terroristen de kracht niet hebben om de samenleving of de vrijheid te ontwrichten als we weigeren die zelf af te breken. Dat betekent een slijtageslag, vergelijkbaar met de jaren '70 en '80, die overigens aanzienlijk erger waren. Maar een die we onmogelijk kunnen verliezen als we onze poot stijf houden op het gebied van mensenrechten. Daar loop ook ik bepaalde persoonlijke risico's in. Dat moet dan maar. Ik ben bereid dat op het spel te zetten.

We moeten ook beseffen dat de strategie: "We moeten iets doen, wat dan ook alleen past in een situatie waarin je niets te verliezen hebben. We hebben wel degelijk iets te verliezen, de meest welvarende, technologisch meest geavanceerde en meest diverse samenleving uit de hele geschiedenis. We moeten niet alleen goed afwegen of een maatregel überhaupt kans van slagen heeft, maar ook of de maatschappelijke prijs doodeenvoudig niet te hoog is voor een eventueel succes en al helemaal voor een mislukking.

Duitsland heeft het bij het rechte eind. Zij leggen de nadruk op de individuele motieven. Ze maken geen mediacircus van de incidenten. Dit is een misser, een aanmoedigingsprijs voor IS, maar in het algemeen houden ze zich rustig qua maatregelen. Ze ontnemen daarmee IS het initiatief en dat is een eerste stap op weg naar een overwinning.

Dat gezegd zijn er wel praktische maatregelen mogelijk die wel een zekere mate van effect hebben. Een greep uit:
- In geval van telefoons is het technisch mogelijk om, ook een anonieme telefoon, met onderzoek te koppelen aan een specifiek persoon. Die middelen liggen binnen het bereik van het budget van een inlichtingendienst. Dat het wat meer kost is niet per se erg, dat vormt per geval een lakmoesproef voor nut en noodzaak.
- Er zal geld bij moeten. Dat is nu eenmaal zo. Geld is ook een vervangbaar middel. Mensenrechten zijn dat niet.
- Er moet meer blauw op straat komen. Goed opgeleid, laag-intimiderend blauw. Dat vormt een netwerk van mensen en een eerste reactiemogelijkheid op korte afstand.
- In bepaalde opzichten zullen de salarissen omhoog moeten zodat je om de knapste koppen kan concurreren. Ook zal de cultuur drastisch aangepast moeten worden dat deze mensen met hun gebruiksaanwijzing zich ook daadwerkelijk thuisvoelen. Het geeft in deze situatie werkelijk geen pas de knapste analysten met vooroordelen de deur uit te jagen.
- Anti-terreur onderzoekseenheden zullen Arabisch moeten leren spreken. Zelfs in 2005 kon je in de FBI het aantal mensen dat Arabisch sprak op de vingers van een hand tellen. Hoe wil je je tegenstander begrijpen als je diens taal niet eens spreekt?
- Het niveau van intimidatie en andere manier van opwekken van machteloosheid, geleefd worden, moet drastisch omlaag. Mensen die het gevoel hebben hun leven nuttig te kunnen besteden doen gewoonlijk geen gekke dingen.
- Er kan veel gedaan worden om de gevolgschade te beperken. Dat heeft als bijkomend voordeel dat het ook tegen ongevallen helpt. Het WTC was achteraf gezien zwak ontworpen. In Nice is het vreemd dat bij een dergelijke menigte het gedeelte van de boulevard dat voor verkeer was open bleef, vooral ook in het licht van horden dronken mensen die niet uitkijken met oversteken. Het is hoe dan ook de verkeerde prioriteit om de straten in de nasleep ook voor de hulpdiensten af te zetten. Er liggen gewonden die hulp nodig hebben. Dat is hoe dan ook prioriteit 1, 2 en 3. Doorstroming bevorderen betekent minder menigten, dus minder doelen. Er bestaan baggagecontainers voor vliegtuigen die een bomexplosie kunnen vasthouden, en programma's die een vliegtuig op alleen de motoren kunnen besturen als de andere controlesystemen zijn uitgevallen. Beide worden niet ingezet. Waarom? Wordt te duur gevonden... Ook zijn snelle treinen minder kwestbaar dan vliegtuigen. Een explosie in een trein richt wat schade aan. Eenzelfde explosie in een vliegtuig haalt het naar beneden met alle inzittenden.

Bovenal is het nodig om de gematigde moslims te mobiliseren en aan onze kant te krijgen en te houden. Dat geldt hier, dat geldt daar. Een oorlog wordt gewonnen of verloren door je bondgenoten.

Als het gaat om interventie moet je een plan hebben. Zowel in Afghanistan als in Irak als in Lybië als in Syrië is men een conflict in geduikeld zonder een plan. Zonder een idee te hebben niet alleen hoe de strijd (snel) te beëindigen, maar vooral ook wat daarna te doen. Dat is hopeloos naïef.

Niets van dit alles is origineel. Fervente lezers van NRC en TheIntercept zullen zaken herkennen.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.