image

Honderden Nederlanders slachtoffer van datingfraude

dinsdag 2 augustus 2016, 09:34 door Redactie, 2 reacties

De laatste dagen is er veel aandacht geweest voor een Nederlandse man die op een Chinees vliegveld op zijn internetdate wachtte die niet kwam opdagen, maar de afgelopen jaren zijn honderden Nederlanders het slachtoffer van datingfraude geworden die daardoor miljoenen euro's verloren.

Vorig jaar klopten 133 mensen bij de Fraudehelpdesk aan, terwijl het in 2014 en 2013 om respectievelijk 134 en 375 slachtoffers ging. De schade voor de slachtoffers loopt in de miljoenen. In 2015 betaalden de 133 slachtoffers van datingfraude die zich hadden gemeld ruim 2,7 miljoen euro aan de oplichters, wat een gemiddelde van 20.000 euro per slachtoffer is. Sommigen raakten niet meer dan honderd euro kwijt, maar er was ook een uitschieter met 380.000 euro schade. In 2014 ging het om ruim 2,6 miljoen euro die slachtoffers verloren. Bedragen over 2013 zijn niet bekend.

Volgens de Fraudehelpdesk is 40 procent van de slachtoffers man en 60 procent vrouw. Het gaat om mensen tussen 40 en 70 jaar oud uit alle lagen van de bevolking. Vaak zijn het eenzame mensen in een kwetsbare fase van hun leven, bijvoorbeeld door het verlies van een partner. Van de datingfraudeslachtoffers was 60 procent suïcidaal na de ontdekking van de fraude, zo stelt de Fraudehelpdesk.

Reacties (2)
02-08-2016, 14:16 door Anoniem
Als iemand wil weten hoe geraffineerd sommige van de oplichters te werk gaan, onderzoek "operating4u" maar eens.
Die "firma"plaatst honderden fake advertenties op nep dating sites per dag en laat personeel constant beantwoorden.
Een oplichtersbende die vermoedelijk de afgelopen jaren miljoenen heeft buitgemaakt op deze wijze.
02-08-2016, 23:31 door Anoniem
Dit soort oplichters wonen gewoon onder onze neus.. heb ze van dichtbij meegemaakt toen ik in een studentenhuis woonde. Dat waren toen Nigerianen. Lees het verhaal i.h.kort samengevat.: http://www.emerce.nl/nieuws/hogere-straffen-voor-e-mailfraudeurs . Ik heb dat toen als vervelend ervaren, maar je deze periode was leergeld voor me. Ik pik die mails van die gladjakkers er nu veel makkelijker uit. Echter dat waren nigerianen, wat voor gasten zullen het dit keer zijn die de boel besodemieteren ...?!
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.