image

Mozilla verbetert downloadcontrole in Firefox

dinsdag 2 augustus 2016, 10:45 door Redactie, 2 reacties

Mozilla heeft de downloadcontrole in Firefox verder uitgebreid, zodat gebruikers ook tegen potentieel ongewenste software en ongewone downloads worden beschermd. Sinds Firefox 31 controleert Firefox alle downloads op malware, waarvoor het van de Safe Browsing-dienst van Google gebruikmaakt.

Google heeft de Safe Browsing-dienst echter uitgebreid om ook andere vormen van ongewenste software aan te pakken. Chrome maakt hier al gebruik van en nu zullen ook Firefox-gebruikers hierdoor worden beschermd. In het geval van potentieel ongewenste software gaat het om software die ongewenste aanpassingen aan de computer maakt. Het gaat bijvoorbeeld om programma's die zonder toestemming persoonlijke informatie verzamelen en lastig zijn te verwijderen.

De tweede categorie, ongewone downloads, betreft programma's die mogelijk niet kwaadaardig of ongewenst zijn, maar gewoon niet veel worden gedownload. Door de waarschuwing hoopt Mozilla gebruikers extra alert te maken dat ze niet iets verkeerds hebben gedownload. Verder is de gebruikersinterface aangepast, zodat gebruikers de waarschuwingen eerder opmerken en begrijpen. Gebruikers kunnen de waarschuwingen voor gevaarlijke downloads of ongewenste en ongewone software zelf in- of uitschakelen.

"Hoewel we denken dat de meerderheid van onze gebruikers alle bescherming van Safe Browsing willen houden, begrijpen we dat sommige gebruikers ervoor willen kiezen om delen van de Safe Browsing-dienst gebaseerd op de privacygarantie die ze bieden uit te schakelen. Onze nieuwe opties geven bezorgde gebruikers de controle zodat ze zelf kunnen bepalen hoeveel ze van Safe Browsing willen inschakelen", aldus Mozilla's Francois Marier. Voor de downloadcontrole stuurt Mozilla namelijk informatie over een bestand, zoals naam, herkomst, grootte en hash, naar Google. De nieuwe downloadbescherming zal met Firefox 48 worden geïntroduceerd, die vandaag zou moeten verschijnen.

Image

Reacties (2)
02-08-2016, 15:59 door Anoniem
Ik blijf nog lekker bij Firefox 45 hangen, zonder de opties "Gerapporteerde aanvalsites blokkeren" en "Gerapporteerde webvervalsingen blokkeren" aangevinkt.
Dan voorkom je, dat google iedere website die je bezoekt, kan registreren. En het is ook nog sneller.
Het lijken handige opties, maar dat zijn ze NIET. Beetje zelf nadenken is nog niet verboten.

Woopie
03-08-2016, 00:09 door [Account Verwijderd]
Door Anoniem: Ik blijf nog lekker bij Firefox 45 hangen, zonder de opties "Gerapporteerde aanvalsites blokkeren" en "Gerapporteerde webvervalsingen blokkeren" aangevinkt.
Dan voorkom je, dat google iedere website die je bezoekt, kan registreren. En het is ook nog sneller.
Het lijken handige opties, maar dat zijn ze NIET. Beetje zelf nadenken is nog niet verboten.

Woopie

Ieder zijn geneugten hoor, maar toch meld ik maar even dat rond 24:00 uur FireFox 48 is aangeboden. Ik hoorde geen vuurwerk na de update dus het zal wel OK zijn :)
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.